OraNoua.ro
Publicat în 14 ianuarie 2015, 15:03 / 468 elite & idei

Dan Mircea Cipariu: Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2014

Dan Mircea Cipariu: Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2014

Joi, 15 ianuarie 2015, ora 16.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ‘Carol I’ din București (Calea Victoriei, nr.88), va avea loc ediția a V-a a Galei Tinerilor Scriitori / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2014.

Radio România Cultural va transmite în direct evenimentul (producător: Anamaria Spătaru).

Juriul a fost format din critici literari care au câștigat Premii în cadrul Galei la edițiile din 2012, 2013 și 2014: Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian.

Câștigătorul Premiului ‘Cartea de Poezie a anului 2014’ a fost desemnat scriitorul Octavian Soviany, pentru volumul ‘Călcâiul lui Magellan’, Editura Cartea Românească.

Gala Tinerilor Scriitori se va desfășura în cadrul unui eveniment multiart, avându-i invitați pe Mike Godoroja & Blue Spirit.

Juriul a dat publicității cele 11 nominalizări pentru premiile ‘Tânărul poet al anului 2014’ (Sabina Comșa, Gabi Eftimie, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ioan șerbu și Miruna Vlada), ‘Tânărul prozator al anului 2014’ (Lavinia Braniște, M. Duțescu și Cristina Nemerovschi) și ‘Tânărul critic literar al anului 2014’ (Cosmin Borza, Andreea Mironescu și Florina Pîrjol). Premiul ‘Tânărul Scriitor al anului 2014’ va fi anunțat în cadrul Galei și îi va fi oferit unui scriitor dintre cei nominalizați de Juriul Galei Tinerilor Scriitori.

‘Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian sunt critici literari care s-au remarcat atât cu cronici literare la zi, în revistele Cultura și Observator Cultural, cât și ca importanți cercetători literari și universitari. Premiile Galei Tinerilor Scriitori sunt tot mai râvnite și mai respectate. După Ion Mureșan, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu și Dan Sociu, câștigătorii primelor patru ediții pentru cartea de poezie a anului, Octavian Soviany, un adevărat om orchestră al literaturii noastre, este un nume exponențial pe lista scurtă a canonului literar contemporan’, a declarat Dan Mircea Cipariu, moderatorul și inițiatorul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2014.

Organizatori celei de a cincea ediții a Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2014 sunt Asociația EURO CULTURART, Muzeul Național al Literaturii Române din București și Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’, cu susținerea financiară a Ministerului Culturii.

Partener: Filiala USR București Poezie.

Parteneri media: revista Cultura, Observator cultural și AgențiadeCarte.ro.

Coproducătorul evenimentului, Radio România Cultural, va transmite în direct Gala, între orele 16:00 și 16:55.

Octavian Soviany s-a născut la 23 aprilie 1954 la Brașov. Licențiat al Facultății de Litere din cadrul Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca, secția de română-spaniolă. Doctor în filologie, specializarea literatură română. A publicat poezie, proză, critică literară, teatru. Laureat a numeroase premii literare. La Editura Cartea Românească a publicat volumele de poezie: Provincia pedagogică (1996) și Dilecta (2006), iar în anul 2011, romanul Viața lui Kostas Venetis, urmat în 2012 de Arhivele de la Monte Negro. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1995.

Juriul Galei Tinerilor Scriitori, ediția a V-a, 2015, format din Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian, a anunțat nominalizările pentru cele trei secțiuni precizate în regulamentul Galei (listate în ordinea alfabetică a autorilor):

Tânărul Poet al anului 2014:

1. Sabina Comșa, Toți ceilalți apropiați, Tracus Arte

2. Gabi Eftimie, nordul e o stare de spirit, Charmides

3. Bogdan-Alexandru Stănescu, anaBASis, Cartea Românească

4. Ioan șerbu, Lego, Tracus Arte

5. Miruna Vlada, Bosnia. Partaj, Cartea Românească

Tânărul Prozator al anului 2014:

1. Lavinia Braniște, Escapada, Polirom

2. M. Duțescu, Uranus Park, Polirom

3. Cristina Nemerovschi, Păpușile, Herg Benet

Tânărul Critic literar al anului 2014:

1. Cosmin Borza, Marin Sorescu. Singur printre canonici, Art

2. Andreea Mironescu, Afacerea clasicilor, Tracus Arte

3. Florina Pîrjol, Carte de identită?i, Cartea Românească

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment ce marchează sărbătorirea celei de-a patra ediții a Zilei Culturii Naționale, conform unei Legi promulgate la 6 decembrie 2010 de Președintele României.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatură română, între 18-35 de ani, din spațiul geografic și cultural românesc. Un proiect menit să ofere o scenă publică de afirmare pentru cei ce vor să le fie confirmate de către profesioniștii domeniului editorial și ai celui literar talentul exprimat la ‘prima verba’ ori valoarea unor apariții editoriale. Un eveniment care să pună în comunicare creatoare pe tinerii scriitori cu valorile canonice ale poeziei române contemporane care merită să fie distinse cu Premiul CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2014.

Gala Tinerilor Scriitori e un proiect prin care i se oferă publicului din România câteva dintre cele mai importante opere ale literaturii scrise în română de către cei mai tineri scriitori. Publicul are, astfel, perspectiva unor scrieri literare aflate la începuturile lor, dominate de experiment și de exersarea unor formule inovative de stil, gândire și limbaj literar. În același timp, publicului i se aduc substanțiale dovezi culturale și spirituale în confruntarea cu un viitor amprentat tot mai mult de consumism, tabloidizare și noile tehnologii ale comunicării și informației. În cadrul Galei va fi decernat Premiul CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2014 pentru autorul celui mai important volum de versuri din anul 2014.

Tânărul artist vizual Mihai Zgondoiu va realiza afișele, diplomele și trofeele Galei Tinerilor Scriitori.

Moderatorul și inițiatorul evenimentului: Dan Mircea CIPARIU

Producător: Anamaria SPĂTARU.

Coproducător: Radio România Cultural

Parteneri media: Cultura, Observator cultural, AgențiadeCarte.ro.

Intrarea la eveniment se face numai cu invitație. Invitațiile pot fi cerute la adresa de email: cipariu@yahoo.com

Ultima ora:

ObservatorLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe