Publicat în 5 noiembrie 2012, 13:58 /
385 elite & idei
Dan Mircea Cipariu: Va paria USL pe Programul CULTURĂ pentru România?

Pe 8 noiembrie 2012, USL îşi va lansa Programul de guvernare pentru perioada 2012-2016. Dezbateri privind Programul ARD au avut loc chiar zilele acestea, dar un document oficial încă nu a fost lansat. Din păcate, publicul celor două blocuri politice competitioare nu a aflat de niciun rând în care să fie vorba de cultura română, produsele culturale româneşti, strategiisociale pentru creatorii români, elitele româneşti. Semn că între stânga şi dreapta, cultura e tratată politic, legislativ şi guvernamental într-un registru electoral minor, de semnificaţia unui 0,03% din PIB. Circuitul banilor publici pentru creatori tinde spre zero. Dacă PD-L şi acum ARD au defilat cu intelectualii lui Băsescu, unii dintre aceşti intelectuali având vocaţie de manageri culturali, creatori de infrastructură mediatică, editorială şi logistică pentru cei ce sprijină dreapta eşichierului politic, USL a rămas incapabilă să construiască o reţea culturală modernă, de la sistem editorial, reţea de distribuţie a produselor culturale, până la promovarea unor valori incontestabile. O scriu cu regret: USL a pierdut multe puncte electorale în mediul cultural după mişcările pe care le-a făcut cu desfiinţarea TVR Cultural şi numirile la Institutul Cultural Român. Se vede treaba că preşedinţii USL se lasă pe mâna unor consilieri care îşi văd doar de propriile lor interese şi se mai vede treaba că tema culturală şi identitară e pentru preşedinţii USL doar bun prilej de ipoteze! Le pun la îndemâna domnilor Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin un program pe care l-am intitulat “Cultură pentru România”, cu speranţa că în al doisprezecelea ceas soarta creatorilor români ar putea să fie subiect public şi electoral!
Programul CULTURĂ pentru România!
Până acum, niciun partid nu a propus electoratului o viziune de politici publice pentru cultura naţională. O viziune care să facă din cultură nu numai un bun de tezaurizat pentru viitor, ci şi un tezaur pentru prezent!
Nu a fost prezentată publicului o viziune privind administrarea culturii naţionale. Adică a elementului esenţial privind securitatea naţională: asigurarea identitară a naţiunii române! Asta nu se poate face doar cu vorbe goale spuse la tribună, ci cu legi şi mecanisme care să apere şi să stimuleze creaţia. În acest moment, în România nu există o viziune privind administrarea culturii naţionale. Nici la nivel de organizare şi infrastructură, nici la nivel legislativ şi, cel mai grav, nici la nivelul unor politici publice privind finanţarea transparentă a produselor şi proiectelor culturale. Utilitatea legală a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional se reduce, din păcate, doar la certificatele de descărcare arheologică, multe dintre ele stârnind adevărate scandaluri mediatice. Într-o ţară în care din bugetul oficial al culturii nu s-a dat niciun leu în ultimii ani pentru achiziţia de cărţi destinate bibliotecilor publice judeţene, în care artiştii au primit sume infime pentru proiectele lor, utilitatea ministerului de resort e văzută doar ca resursă consumatoare pentru clientela de partid şi de stat!
În România sunt aproximativ 100.000 de oameni care îşi câştigă existenţa din industriile culturale (12.000 de creatori profesionişti de artă şi interpreţi profesionişti fac parte din ANUC, o asociaţie a şase uniuni de creatori reprezentative la nivel naţional: Uniunea Arhitecţilor din România -UAR, Uniunea Artiştilor Plastici din România – UAP, Uniunea Cineaştilor din România -UCIN, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – UCMR, Uniunea Scriitorilor din România – USR, Uniunea Teatrală din România – UNITER; în industria editorială şi de distribuţie a cărţii lucrează aproximativ 20.000 de oameni, reprezentând aproximativ 5000 edituri care au cerut, în 2010, ISBN Bibliotecii Naţionale a României; în industria spectacolului, filmului, divertismentului şi a produselor şi serviciilor bazate pe copyright lucrează aproximativ 70.000 de oameni). 100.000 de oameni cu familiile lor, adică aproximativ 400.000 de electori cărora, până în acest moment, niciun partid nu le-a oferit un set de resurse legislative, financiare şi fiscale, precum şi politici culturale publice prin care operele şi produsele culturale să fie valorizate social şi economic.
Pentru cei 400.000 de români ce îşi susţin existenţa din produse şi servicii culturale, propun un program politic coerent dedicat susţinerii culturii în România. Un program prin care proprietăţile artiştilor, drepturile lor de autor!, să fie apărate de autorităţile române în confruntarea dură pe care artiştii români o au cu proprietăţi culturale din Uniunea Europeană bine susţinute de sisteme profesioniste de promovare şi de distribuţie.
Programul CULTURĂ pentru România! va asigura un suport legislativ, financiar şi fiscal, social şi de infrastructură pentru operele şi produsele culturale. Vor beneficia de acest program, direct şi indirect, peste 2 milioane de români: artişti, editori, distribuitori şi creatori de produse culturale, producători şi manageri culturali, deţinători de drepturi de autor, bursierii statului român, profesorii şi cercetătorii.
Articol publicat pe www.agentiadecarte.ro
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe