OraNoua.ro
Publicat în 14 octombrie 2015, 16:47 / 313 elite & idei

Dan Nechita: Fundaţia CAESAR – Lansare iniţiativă cetăţenească

Dan Nechita: Fundaţia CAESAR – Lansare iniţiativă cetăţenească

Am plăcerea de a vă invita, vineri, 16 octombrie, ora 13.30, la evenimentul Fundației CAESAR de lansare a proiectului i74 – Parlament pentru cetățeni! Evenimentul va avea loc la Biblioteca Metropolitană din Bucureşti, Strada Tache Ionescu nr. 4.

Vă solicităm, totodată, pe această cale sprijinul pentru a lansa această campanie la nivel național. Considerăm că proiectul i74 este esențial pentru schimbarea României, iar vocea noastră va fi auzită dacă vă veţi alătura demersului nostru. Adaug câteva detalii mai jos:

Ce este i74?
Inițiativa legislativă a Fundației CAESAR, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.”

Cum ne propunem să reușim?
Vrem să strângem peste 100.000 de semnături în cel puțin 11 judeţe. Fiecare județ trebuie să aibă minim 5.000 de semnatari.

De ce i74?
Pentru că a venit timpul să avem un parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni, ca și până acum. Fiecare român își dorește să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetățeni în parlament.

Situația stă în felul următor în momentul de față:
— 9 din 10 români nu mai au încredere în Parlament
— Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. Așa au scris regulamentul.
— Fiecare parlamentar costă statul român peste 53.000 de lei lunar.
— Rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenței la votul în Senat a fost de doar 49% în 2013.

Ce aduce nou i74?
1. Transparență: Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor. Ca să știm cum ne reprezintă aleșii noștri.
2. Seriozitate – Propunem ca fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu. Ca să știe că nu se joacă pe timpul nostru.
3. Responsabilitate – Decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative. Pentru că banul public e banul nostru și nu poate fi cheltuit oricum.

În contextul în care sondajele actuale plasează Parlamentul pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce privește cota încrederii cetățenilor români în instituții, Fundația CAESAR a inițiat un proiect de inițiativă legislativă a cetățenilor privind modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, precum şi a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială.

Am fi onorați să ne fiți alături în promovarea acestui eveniment prin care vom contribui împreună la dezvoltarea României.

Vă rugăm să confirmați prezența până joi, 15 octombrie 2015 prin accesarea Formularului de înscriere, sau printr-un email la adina.vintan@fundatiacaesar.ro / telefon: 0722 697 550.

Mulțumim frumos și sper să ne vedem vineri!

Cu multă stimă,

Dan Nechita

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe