Dan Nechita: România are un potențial imens în zona hi-tech și de inovație
Recenta fost lansat GovITHub, un program guvernamental care îşi propune să reunească specialişti în IT, antreprenori şi reprezentanți ai administraţiei publice pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor publice cu ajutorul digitalizării.
Dan Nechita, consilier al premierului Dacian Cioloș, a făcut câteva precizări pentru Mediascop.ro privind modul de desfășurare al proiectului inițiat de Guvern.
Cine este Chief Information Officer, persoana desemnată să coordoneze activitatea voluntarilor/bursierilor din partea cancelariei PM? Ce competențe va avea și care sunt atribuțiile sale concrete?
Dan Nechita: Coordonatorul pentru Tehnologia Informației (CTI) are un rol strategic, de lider în transformarea administrației publice, cu responsabilități în coordonarea elaborării strategiilor în domeniul TIC și un rol de coordonare în guvernanța IT, ca organism cu responsabilități de monitorizare, coordonare și control la nivel interministerial.
Mai multe detalii despre rolul, atribuțiile și misiunea CTI se regăsesc și în Memorandumul adoptat în ședința de Guvern din 6 iulie 2016, disponibil aici.
Persoana care va ocupa funcția de CTO nu este încă desemnată.
Pe site-ul programului sunt anunțate deja patru proiecte digitale: Radarul pădurilor (îmbunătățit), Evenimentele diasporei, Navigator prin administrație, Noul site al guvernului. Mai există și alte proiecte avute în vedere și care ar fi acestea?
Dan Nechita: Absolut. Proiectele de pe website sunt cu titlu de exemplu – tipul de proiecte care ar putea fi implementate în formula GovITHub. Proiectele efective vor fi alese împreună cu membrii și comunitatea GovITHub, în funcție de potențialul lor de impact, de inovație și de a fi adaptate, precum și în funcție de fezabilitate.
Fiecare candidat este rugat sa trimită și o propunere de proiect odată cu candidatura. Gândim și un mecanism prin care să primim propuneri de proiecte de la întreaga comunitate.
Dan Nechita
Dan Nechita
| Foto: Arhivă Dan Nechita
Cum se va derula GovITHub după cele șase luni anunțate, deci după ce bursierii și voluntarii vor ieși din proiect? Care va fi modul de lucru ulterior, cum se va asigura followup-ul?
Dan Nechita: Ideea GovITHub este de a facilita accesul în administrația publică a celor cu idei inovatoare și cu cunoștințele tehnice necesare și de a găsi punți de legătură pentru a implementa împreună proiecte digitale în serviciul cetățenilor. Astfel, proiectele GovITHub vor fi implementate în colaborare cu departamentele IT ale instituțiilor beneficiare și cu acordul lor, iar platformele vor fi găzduite de instituțiile participante.
Perioada de fellowship este de 6 luni, însă nu ne propunem ca proiectul să se încheie la finalul acestei perioade. Din contră, sperăm ca rezultatele acestui alt mod de a face lucrurile sa fie un argument puternic pentru continuitatea proiectului pe termen lung.
Premierul afirma în discursul de lansare că are planuri mari, că GovITHub este doar începutul. La ce făcea referire mai exact?
Dan Nechita: Realizăm că România are un potențial imens în zona hi-tech și de inovație – un potențial care se reflectă deja în ponderea acestui sector în PIB.
Putem face foarte multe pe aceasta direcție – de la asigurarea interoperabilității sistemelor informatice ale statului, ceea ce ar eficientiza automat funcționarea administrației și ar reduce birocrația, până la măsuri care să susțină un ecosistem propice dezvoltării industriei hi-tech la nivel de competitivitate global.
Primii doi pași au fost făcuți: înființarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informației și a GovITHub. Însă guvernarea electronică și dezvoltarea sectorului hi-tech au nevoie de mult mai mulți pași, pe care îi avem în vedere: actualizarea cadrului legal, transformarea culturii instituționale și regândirea rolului pe care tehnologia îl joacă în administrație, alinierea la standardele europene și globale, susținerea inovației și antreprenoriatului, s.a.
Cum comentați afirmațiile lui Sebastian Ghiță, apărute în Evenimentul Zilei, conform cărora Guvernul intenționează să desființeze Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), pentru a-l înlocui cu GovITHub, organizație non-guvernamentală?
Dan Nechita: Sunt afirmații false – sau, în cel mai bun caz, o încercare nereușită de analiză, lipsită de orice documentare prealabilă.
Ideea că MCSI va fi desființat este un mit nefondat. Guvernul dorește să consolideze rolul de reglementator al MCSI – este un minister important, care are un rol bine definit în cadrul Guvernului.
MCSI nu va fi desființat și, mai mult, nu exista vreo incompatibilitate între rolul ministerului și rolul nou-creat de Coordonator pentru Tehnologia Informației (CTI).
Una din atribuțiile CTI– în linii mari – va fi să facă ordine în amalgamul de investiții ne-coordonate în sisteme informatice care ne-a costat în ultimii zece ani mai multe miliarde de RON, sisteme care au adus beneficii marginale pentru cetățeni și în direcția facilitării interacțiunii online a acestora cu statul.
O astfel de inventariere și coordonare a sistemelor informatice ar aduce la suprafață (în mod natural, nu ca obiectiv în sine) nereguli și ilegalități, dacă acestea există. Poate și mai important, ar face mult mai dificilă săvârșirea altor nereguli, pe viitor. Opțiunea principală va deveni astfel ca orice firmă să concureze într-un mod onest cu celelalte firme din piață pentru contractele cu statul.
În fine, GovITHub nu este o asociație ci este un program al Cancelariei Prim-ministrului prin care persoane din mediul antreprenorial pot să contribuie, în mod voluntar, la proiecte open source care simplifică interacțiunea cetățenilor cu statul. În afară de sprijinul firesc pe care îl așteptăm din partea tuturor instituțiilor din administrație care doresc să beneficieze de ajutorul specialiștilor din GovITHub, programul nu are legătură cu activitatea MCSI.
Dan Nechita ocupă funcția de consilier al premierului Dacian Cioloș, cu atribuții în sisteme informatice. Este absolvent Columbia University si George Washington University.
http://www.mediascop.ro/dan-nechita-despre-proiectul-govithub-romania-are-un-potential-imens-in-zona-hi-tech-si-de-inovatie/
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe