OraNoua.ro
Publicat în 23 decembrie 2015, 18:14 / 264 elite & idei

Dan Nechita, Sebastian Burduja, Clara Volintiru – Forumul CAESAR: România în 3D

Dan Nechita, Sebastian Burduja, Clara Volintiru – Forumul CAESAR: România în 3D
+ Evenimente • + Observator

60 de soluții concrete în 12 domenii pentru dezvoltarea României @ Forumul CAESAR: România în 3D

Sebastian Burduja, Președinte și co-fondator al Fundației CAESAR explică în deschiderea evenimentului momentul și necesitatea acestui Forum:

„România este la răscruce. În plan intern, criza reprezentării este profundă, iar erodarea încrederii între cetățeni și “aleși” poate accentua curente extremiste pe fondul deziluziilor din ultimii 26 de ani. În plan extern, provocările și riscurile sunt fără precedent (amenințări teroriste, cyber crime, schimbări climatice, sărăcie extremă, marginalizare etc.), iar comunitatea globală este incapabilă să se coaguleze în jurul unor soluții pragmatice și de impact. România, din păcate, încă lipsește de la masa marilor decizii. […] Suntem în plin avânt al celei de-a patra revoluții industriale (industry 4.0), iar distanța României față de țările dezvoltate crește și — inclusiv prin prisma ritmului evoluțiilor tehnologice — riscă să nu mai poată fi vreodată recuperată. Altfel spus, nu avem opțiunea pașilor mici, avem doar opțiunea unui salt de dezvoltare. […] Proiectul de țară este țara: România în 3D (România democratică, dezvoltată și demnă) și atingerea nivelului mediei UE pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare.”

Astfel, la 26 de ani de la Revoluție, 400 de experți români din țară și din străinătate introduc în spațiul românesc, prin cadrul oferit de Forumul CAESAR, o viziune integrată, coerentă și completă pentru dezvoltarea României.

„Oamenii sunt elementul de bază în construcția unei Românii în 3D. Oamenii sunt cei care elaborează propuneri de politici publice, soluții concrete, strategii de dezvoltare. Oamenii sunt cei care înteleg – sau nu – ceea ce tragedia de la Colectiv a readus în prim plan: nevoia profundă de un alt fel de a face lucrurile, după 26 de ani de oportunități ratate. România nu are nevoie de o nouă clasă politică. România are nevoie de un alt fel de clasă politică. România nu are nevoie de noi „soluții”. România are nevoie de alt fel de soluții – soluții pragmatice, bazate pe expertiză și ancorate în realitate, nu bazate pe numărul de voturi pe care îl aduc la următoarele alegeri. România are nevoie de acei oameni – integri, competenți, de caracter, cu pasiune pentru această țară – cei cu care ne mândrim în proiectele noastre și pe care ne bucurăm să îi avem astăzi alături de noi.” a menționat în discursul de deschidere Dan Nechita, Directorul General al Fundației CAESAR.

Pe parcursul a două zile, lideri din mediul public, privat și neguveramental/non-profit, membri ai corpului diplomatic, profesori, antreprenori, jurnaliști şi membri CAESAR din întreaga lume s-au reunit în cadrul a 12 grupuri de expertiză, acoperind domenii strategice pentru dezvoltarea României: Administrație publică; Antreprenoriat și tehnologia informației; Cultură; Dezvoltare urbană și regională; Economie și finanțe – inclusiv agricultură, industrie, comerț, turism; Educație, tineret și sport; Energie și mediu; Justiție și afaceri interne; Lucrări publice și transporturi; Muncă, protecție socială și incluziune; Relații internaționale și securitate națională; Sănătate.

Sesiunea festivă a Forumului CAESAR a inclus intervenții din partea Domnului Consilier Prezidențial Laurențiu Ștefan, care a reiterat colaborarea eficientă cu Fundația CAESAR prin proiectele desfășurate în parteneriat în 2015, și s-a arătat plăcut impresionat de numărul și contribuțiile experților participanți și din partea Excelenței Sale Bogdan Aurescu, fost Ministru al Afacerilor Externe, în mandatul căruia Fundația CAESAR a semnat protocolul de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe. Bogdan Aurescu a vorbit și despre volumul colectiv România în 3D, marcând lansarea acestuia în cadrul Forumului. Contribuțiile din cadrul colecției aparțin unor specialiști consacrați sau în devenire, formați atât în țară, cât și în străinătate, cu experiență și competențe dobândite la cel mai înalt nivel în cadrul domeniilor abordate. Daniel Ioniță, Secretar de Stat pe probleme strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a deschis lucrările grupului de Relații Internaționale și Securitate Națională. Evenimentul a continuat cu o intervenție din partea Domnului Andrei Popescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului iar vineri sesiunea de deschidere i-a avut ca invitați pe Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, și pe Corneliu Vișoianu, fost Consilier al Primului Ministru. Dragos Preda, Vicepreședintele Fundației, a moderat sesiunea de deschidere.

Grupurile de expertiză s-au reunit de mai multe ori în cadrul sesiunilor de lucru pentru a identifica principalele obstacole în domeniul lor și a contura propuneri de soluții viabile care să vină în întâmpinarea acestor obstacole. Câteva exemple de propuneri dezvoltate în cadrul grupurilor de lucru: consiliere vocațională obligatorie pe tot parcursul educațional, reformă curriculară orientată pe competențe transversale, interdisciplinaritate și soft skills, dezvoltarea unei platforme publice online a bunelor practici și inițiative în domeniul educațional și cultural, crearea unui cadru legislativ pentru stimularea sportului de masă, aplicarea unui pachet de măsuri care să stimuleze internaționalizarea universităților și creșterea interdisciplinarității și interconectivității (EDU), înființarea unui teatru pentru rromi care să promoveze cultura acestora (CULT), Sistem IT/sistem de management al informaţiilor: evaluare & transparenţă, analiza costurilor, centrarea pe familie, servicii integrate de asistență (SOC) dezoltarea urbană ca prioritate națională, reformă instituționalizată, dezvoltarea și conectarea principalelor zone urbane (DEZ).

Propunerile dezvoltate în cadrul celor 12 grupuri de lucru se vor regăsi în programul „România în 3D” care va fi lansat spre dezbatere publică în ianuarie ca posibil proiect de țară, cu obiective, soluții și pachete complete de politici publice.

Cu o rețea de peste 3.000 de experți din țară și de peste hotare, Fundația CAESAR oferă un cadru de dialog echidistant și credibil, bazat pe forța ideilor, pe viabilitatea soluțiilor globale în contextul românesc actual, precum și pe necesitatea de a coagula factorii de decizie preocupați de viitorul României în jurul unor priorități strategice.

Parteneri: Erste Asset Management, Sheraton Bucharest Hotel, Pfizer, British Council, Compania Transilvăneană de Tipar, Perso.ro.

Partener strategic: Liga Studenților Români din Străinătate

Parteneri media: TVR Internaţional, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Agerpres, Adevărul, Ziare.com, Foreign Policy, Piaţa Financiară, Q Magazine, România Pozitivă, Autentici.ro, IQool, Diaspora TV.

Susţinem şi ne susţin: Gea Strategy & Consulting, Societatea Academică Română (SAR), România Curată (ARC), Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România (APUR), Facultatea de Urbanism, China Radio Internaţional, Revista ARTA, Modernism, Camera de Comerț și Industrie România Israel, Camera de Comerţ şi Industrie Franco-Română, Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES), Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Asociaţia Pro Democraţia, Institutul pentru Democraţie Participativă Euro Qvorum (QVORUM), ABC Juridic.

 

Fundația CAESAR este o comunitate de experți, un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.

Institut de cercetare românesc cu prezență globală, CAESAR reunește experți din întreaga lume selectați pe baza rezultatelor remarcabile din cariera lor academică și profesională.

Uniți în jurul unor valori comune – integritate, responsabilitate și profesionalism – experții CAESAR oferă idei și soluții concrete în domeniile de importanță strategică pentru viitorul României. Pe baza acestor cunoștințe și experiențe globale, CAESAR promovează prin platforma proprie de acțiune civică politici de dezvoltare la nivel local, regional și național.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe