Matei Bogdan
Publicat în 17 mai 2023, 19:29 / 115 elite & idei

Dan Popovici: Deceniul pierdut

Dan Popovici: Deceniul pierdut

de Dan Popovici

Conform literaturii de specialitate sintagma “deceniul pierdut” este un termen inventat inițial pentru a se referi la criza economică de un deceniu din Japonia anilor 1990. Economia Japoniei a crescut fulgerător în deceniile care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, atingând apogeul în anii 1980 cu cel mai mare produs național brut (PNB) pe cap de locuitor din lume.

Pentru a ajuta la compensarea dezechilibrelor comerciale globale, Japonia s-a alăturat altor mari economii mondiale prin Acordul Plaza în 1985.

În conformitate cu acest acord, Japonia a început o perioadă de politică monetară relaxată la sfârșitul anilor 1980. Această politică monetară liberă a dus la creșterea speculațiilor și la o creștere vertiginoasă a bursei și a evaluărilor imobiliare. La începutul anilor 1990, pe măsură ce a devenit evident că bula era pe cale să izbucnească, Ministerul de Finanțe din Japonia a crescut ratele dobânzilor și, în cele din urmă, bursa s-a prăbușit și a început o criză a datoriilor, stopând creșterea economică și ducând la ceea ce este acum cunoscut sub numele de Deceniul Pierdut.

În anii 1990, creșterea Produsului Intern Brut (PIB) al Japoniei a fost în medie de 1,3%, semnificativ mai scăzut în comparație cu alte țări membre G-7. Economiile gospodăriilor au crescut, însă această creștere nu s-a tradus în cerere, ceea ce a dus la deflație pentru economie.

Astfel, pe parcursul anilor ’90 creșterea economică a Japoniei a fost una slabă, economia țării înregistrând valori de creștere foarte modeste.

Continuare, aici.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe