OraNoua.ro
Publicat în 21 octombrie 2013, 18:52 / 509 elite & idei

Dan Șova a participat la TENT-T Days, în Estonia, în perioada 17 – 19 octombrie

Dan Șova a participat la TENT-T Days, în Estonia, în perioada 17 – 19 octombrie

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Dan Coman Șova, a participat, în perioada 17-19 octombrie, la lucrările seminarului special din cadrul TENT-T Days, care se desfășoară la Tallin, Estonia.

Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, prin facilitatea Connecting Europe, Comisia Europeană adoptă un plan coerent de impulsionare a rețelelor trans-europene prin care UE este direcționată de la o dezvoltare segmentată spre una coerentă (termenul de finalizare fiind anul 2030).

În vederea pregătirii statelor membre pentru accesarea fondurilor CEF (Connecting Europe Facility), este organizat un seminar special în cadrul TENT-T Days la Tallin, în Estonia, la nivel ministerial.

Regulamentul TENT-T stabilește harta rețelei de transport, termenele de realizare și cerințele minime de calitate ale diferitelor tipuri de infrastructuri. Regulamentul CEF este un instrument de finanțare a unei părți din rețeaua centrală. În condițiile în care resursele pentru transport sunt limitate, susținerea financiară a UE va fi limitată la zece coridoare care acoperă principalele fluxuri de trafic din Uniune. România este prezentă pe două dintre cele zece coridoare.

CEF prevede ca o sumă de zece miliarde de euro din Fondul de coeziune să fie utilizată potrivit regulilor CEF, doar pentru secțiuni de infrastructură situate în statele de coeziune. În primii trei ani ai exercițiului financiar (1 ianuarie 2014 — 31 decembrie 2016), cele zece miliarde de euro vor fi distribuite între statele de coeziune potrivit cheii de alocare utilizate pentru Fondul de Coeziune. După această perioadă, statele de coeziune vor fi în concurență pentru atragerea fondurilor neutilizate.

Finanțarea CEF este acordată proiectelor într-o procedură competitivă. Comisia stabilește prioritățile de finanțare pentru Programul Multianual și pentru Programele Anuale prin cereri de proiecte anuale și multianuale. În aceste condiții, utilizarea fondurilor disponibile pentru România în primii trei ani ai exercițiului financiar este de aproximativ 1,1 miliarde euro.

Astfel, proiectele care vor fi propuse spre finanțare prin viitoarea programare financiară nerambursabilă 2014 — 2020 prin Programul de Transport trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiționalități: traseul propus să fie parte din rețeaua TEN-T (fie rețea de bază, fie rețea extinsă); proiectul propus trebuie să fie componentă a Masterplanului General de Transport.

Sesiunea de la Tallin din cadrul TENT-T Days reunește miniștri din domeniul transportului, membri ai Comitetului pentru transport și turism, reprezentanți ai Comisiei, ai Comitetului Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European. În cadrul acestui seminar se va discuta modalitatea punerii în aplicare a noului cadru legal care va fi adoptat pană la sfârșitul anului, dezbaterea concentrându-se pe două elemente principale: coridoarele rețelei de bază și finanțarea rețelei. AGERPRES (AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu)

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe