OraNoua.ro
Publicat în 21 mai 2014, 13:29 / 324 elite & idei

Dan Șova: Am cerut CE să se pronunțe cu privire la trasferul de acțiuni către Primărie

Dan Șova: Am cerut CE să se pronunțe cu privire la trasferul de acțiuni către Primărie

Comisia Europeană se va pronunța cu privire la intenția autorităților române de a transfera 13% din acțiunile deținute în Portul Constanța la administrația locală, a anunțat, sâmbătă, la Tulcea, ministrul Transporturilor, Dan Șova, care a precizat totodată că ulterior se vor începe procedurile pentru obținerea avizelor din partea Ministerului Finanțelor și Ministerului Justiției.

”Menținerea unui centralism la nivelul Ministerului Transporturilor în Portul Constanța nu are legătură cu realitățile europene. Mai mult, în anul 2008, atunci când s-a făcut transferul gratuit a 20% din acțiuni, nimeni nu a cerut acordul Uniunii Europene. Pe data de 5 mai, am sesizat CE, am arătat că infrastructura strategică va rămâne în proprietatea statului și în administrarea ministerului și am cerut să se pronunțe dacă se creează un avantaj nelegal Consiliului local Constanța prin acest transfer”, a spus ministrul, într-o conferință de presă susținută la Tulcea.

Potrivit acestuia, dacă CE va fi de acord, autoritățile române vor începe demersurile pentru a obține avizele din partea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Justiției, apoi vor scoate la bursă un pachet de 14% din acțiunile deținute la Administrația Portului Constanța.

”Vorbim despre o societate care doar administrează portul, acționariatul acesteia aparținând statului român. Transferul gratuit a 13% din acțiuni și scoaterea pe bursă a 14% din acțiunile deținute la APC fac parte dintr-o strategie a ministerului legată de apartenența României la UE. Vrem ca autoritatea centrală și cea locală să aibă reprezentare egală în acționariatul Portului Constanța, după modelul european”, a precizat ministrul.

Autoritățile române se așteaptă în acest context la o scădere a evaziunii fiscale, dar și a muncii la negru, cu atât mai mult cu cât în prezent numărul angajaților portului constănțean reprezintă 10% din cel al angajaților unității de acum peste 25 de ani, atunci când activitatea portului era mai scăzută decât cea din zilele noastre.

Referindu-se la intențiile anunțate privind organizarea unor proteste în Portul Constanța din cauza deciziei autorităților române, ministrul Transporturilor a precizat că ”operatorii privați nu au legătură cu acționariatul APC”.

Și celelalte porturi dunărene din România, cu excepția celor de la Brăila și Galați, vor fi transferate autorităților locale, potrivit ministrului Șova, răspunsul CE cu privire la legalitatea acestor demersuri urmând să fie primit în maximum o lună de la transmiterea sesizărilor de către autoritățile române.

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, s-a întâlnit sâmbătă, la Tulcea, cu oameni de afaceri, lideri de sindicat și autorități județene. Aceasta a fost urmată de o întâlnire similară în orașul Isaccea.

Ultima ora:

ObservatorBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

PoliticSebastian Burduja: Pe 15 februarie românii vor marca în fiecare an Ziua Națională a Lecturii.

EconomieGruia Stoica: ”Ne concentrăm și pe finalizarea proiectului rezidențial din Pipera, pe un teren de 10.367 de metri pătrați”

ExternRobert Lupițu: Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

SocialBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

EvenimenteRemus Pricopie: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

CulturaGeorge Maior: Între „Don’t Look Up” şi Francis Drake

EditorialAlina Bârgăoanu: „Fake news” nu înseamnă jurnalismClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe