OraNoua.ro
Publicat în 8 august 2012, 18:00 / 502 elite & idei

Dan Sova, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, contestat de comunitatea evreiască

Dan Sova, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, contestat de comunitatea evreiască
Social-democratul Dan Sova, jurist si coleg de facultate cu Victor Ponta, este nascut in 9 aprilie 1973 si s-a remarcat recent printr-o declaratia controversata care a fost asimilata cu negarea Holocaustului, relateaza presa centrala.
„Scrierile istorice de origine evreiasca ziceau de o carte interesanta despre pogromul evreilor in Romania. O sa vedem ca Tesu Solomovici are o carte interesanta despre pogromul evreilor. Recunoaste ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta s-a datorat lui Antonescu”, a spus Dan Sova, in primavara acestui an, intr-o emisiune difuzata de The Money Channel, noteaza money.ro.

„Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana, ceea ce este o pata pe istoria militara a poporului roman, este comportamentul ostasilor la cucerirea Odesei”, a continuat senatorul PSD.

Victor Ponta l-a trimis pe Dan Sova la Muzeul Holocaustului din Washington, pentru documentare:

„A facut o mare gafa. Am exprimat punctul de vedere al PSD, care este in totala contradictie cu ceea ce a zis Dan Sova si mi-am cerut scuze in numele PSD si el si-a cerut scuze. Si cred ca trebuie sa plateasca pentru gafa pe care a facut-o. L-am anuntat de azi ca nu mai activeaza ca purtator de cuvant al PSD pana nu pleaca la Muzeul Holocaustului de la Washington, sa vada cu ochii lui ceea ce am vazut si eu si ce s-a intamplat in Romania cu evreii care au fost omorati si in Romania si in Transnistria, si mai departe. Si dupa ce se intoarce sunt convins ca putem intelege cu totii ca sunt evenimente istorice pe care trebuie sa le cunoastem si sa le recunoastem. In rest, singura scuza pe care o are este ca nu a avut niciun fel de intentie, pur si simplu a dat un raspuns stupid la o intrebare si cred ca deja plateste pentru asta”, a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucuresti, Erwin Simsensohn a afirmat, pentru site-ul israelian Ynetnews că evreii din România sunt „mânioşi” pentru că un politician care a făcut afirmaţii insensibile la adresa unei comunităţi poate fi numit intr-o funcţie publică.

„Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru.(…) Oricine crede că vizita la Washington i-a schimbat părerile este naiv”, a declarat  Erwin Simsensohn.

Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti a adăugat că afirmaţiile lui Dan Şova încalcă legislaţia română, care interzice negarea Holocaustului. Acesta a notat că „în ceea ce ne priveşte, acest lucru este inacceptabil. Suntem loiali României şi vor coopera cu orice Guvern. Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru”.

Biografie (Agerpres)

Dan Sova s-a nascut la 9 aprilie 1973, in Bucuresti.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1995 si Facultatea de Istorie din cadrul aceleiasi universitati in 2001.

In 1996 a urmat cursurile ‘Ecole de Formation du Barreau’ din Paris.

Din 2005 este doctor ‘cum laudae’ in Drept al Universitatii Bucuresti cu lucrarea ‘Fiscalitatea aplicabila societatilor comerciale’.

A lucrat ca preparator universitar in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, in perioada 1996-1998, si ca asistent universitar in cadrul aceleiasi institutii intre 1998-2000. Titular al seminarului Proceduri Fiscale, Institutul National al Magistraturii, intre 2002 si 2004.

Este avocat in cadrul Baroului Bucuresti incepand cu 1995 si detine casa de avocatura ‘Sova si Asociatii’. Este clasat anual, incepand cu 2004, de catre publicatia britanica European Legal Expert intre cei mai valorosi 30 de avocati ai Romaniei.

Totodata, este practician certificat in reorganizare judiciara si faliment in cadrul Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare din Romania, incepand cu 2001.

Pe plan politic, Dan Sova este membru al PSD din februarie 2003, membru al Organizatiei Judetene Olt.

In perioada februarie 2008 – februarie 2009 a fost vicepresedinte al Departamentului de Justitie al PSD, preluand presedintia acestui departament intre martie 2009 si aprilie 2010. Incepand cu iunie 2010 este presedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD.

Din iulie 2010 este prim-vicepresedinte al Organizatiei Judetene a PSD Olt.

La alegerile legislative din 30 noiembrie 2008, a fost ales senator din partea Aliantei PSD+PC in colegiul uninominal 3 din circumscriptia electorala nr. 30 Olt. Din decembrie 2008 este vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei si membru al Comisiei Juridice a Senatului Romani

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe