Adriana
Publicat în 14 mai 2012, 15:26 / 597 elite & idei

Dan Sova: USL vrea renunțarea la pragul electoral. Uninominalul pur rezolvă criticile aduse, inclusiv cele ale societăţii civile

Dan Sova: USL vrea renunțarea la pragul electoral. Uninominalul pur rezolvă criticile aduse, inclusiv cele ale societăţii civile
+ Observator • + Politic

Senatorul PSD Dan Şova a declarat pentru mediafax.ro că pragul  electoral, menţinut în proiectul USL privind uninominalul într-un singur tur, va  fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care  este for decizonal.

Proiectul, inițiat de Victor Ponta și Crin Antonescu, atrecut ieri de Senat și a fost trimis la Camera Deputaților, unde USL vrea să-l dezbată în regim de  urgență, astfel încât să poată intra în vigoare la alegerule parlamentare din  noiembrie.

„Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputaţilor”, a spus Şova.

Eliminarea pragului electoral este una dintre condițiile puse de UNPR și  acceptate de Victor Ponta pentru susținerea pe care uneperiștii o acordă actualului guvern.

Desființarea pragului electoral ar permite intrarea în Parlament – chiar dacă nu cu o pondere semnificativă – a unor partide care nu au reușit la ultimele  alegeri să întrunească necesarul de voturi. Ar fi cazul PNG, partidul lui Gigi  Becali sau chiar al PRM, care nu a mai prins Parlament la alegerile din 2008. De  asemenea, s-ar putea diversifica oferta venită din maghiarime, unde, pe lângă UDMR, ar mai putea reuși să-și trimită unul-doi reprezentanți în Parlament și  PCM, competitor mai vechi al Uniunii, și PPMT (recent înființat de Laszlo  Tokes).

Conform variantei care a trecut ieri de Senat, alegerile parlamentare se  organizează într-un singur tur, câștigător fiind candidatul cu cele mai multe  voturi, chiar dacă nu a primit peste 50% din voturi. Din lege a fost eliminat  articolul care reducea la 300 numărul de parlamentari și cel care sancționa  migrația parlamentară, transmite www.evz.ro.

Senatorul PSD Dan Şova a declarat joi pentru AGERPRES că sistemul de vot uninominal pur dintr-un singur tur aparţine uneia dintre cele mai vechi şi mai consolidate democraţii din lume, cea din Marea Britanie, şi vine să rezolve toate criticile care au fost aduse de-a lungul timpului inclusiv de societatea civilă.

„Îmi aduc aminte că societatea civilă este cea care a protestat întâi împotriva votului pe listă proporţional, pe criteriul că pe aceste liste participă diverşi oameni cu probleme, după care a protestat împotriva Legii 35/2008, pe considerentul că nu era un uninominal adevărat şi era tot o variantă de proporţional în urma căreia au ajuns în Parlament oameni de pe locul doi şi trei. Acest sistem de vot este o propunere de vot a USL de un an de zile. Iniţiativa legislativă aparţine domnului Ponta şi domnului Antonescu şi a fost introdusă prima dată în urmă cu un an. Nu a fost luată în discuţie, asta este altceva. Şi PDL, şi USL şi toată lumea a spus că este de acord şi doreşte un uninominal pur într-un singur tur de scrutin”, a afirmat Şova.

Potrivit acestuia, sistemul de vot uninominal pur, într-un singur tur, este un lucru de care societatea românească discută încă de la referendumul privind sistemul votului uninominal din anul 2007. „Nu s-a făcut altceva decât să propunem o unificare a sistemului de vot şi să avem şi la Parlament pentru deputaţi şi senatori acelaşi sistem de vot prin care se aleg primarii şi preşedinţii de consilii judeţene”, a susţinut social-democratul.

El a precizat că nici un sistem de vot nu este interzis în nicio ţară.

Joi mai multe organizaţii civice s-au adresat, printr-o scrisoare deschisă, preşedinţilor celor patru partide parlamentare – Emil Boc (PDL), Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Kelemen Hunor (UDMR) – solicitându-le să împiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.

Organizaţiile care au iniţiat acest demers invocă, în scrisoarea deschisă, efectele pe care acest sistem le-a produs în urma a o serie de alegeri în Marea Britanie – singura ţară din UE în care este folosit acest sistem. Totodată, în textul scrisorii mai sunt prezentate şi rezultatele unei modelări realizate pe baza voturilor exprimate (în colegiile uninominale) cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008 din ţara noastră, pornind de la premisa că acele alegeri s-ar fi desfăşurat prin sistem de vot majoritar cu un singur tur.

Reprezentanţii organizaţiilor susţin că pentru alegerile pentru Parlamentul European este interzisă folosirea sistemelor majoritare în oricare dintre cele 27 de state membre.

De asemenea, semnatarii scrisorii le solicită celor patru preşedinţi de partid o întâlnire pentru discutarea în detaliu a subiectului.

Ultima ora:

ObservatorKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

PoliticNicolae Ciucă: Am decis în coaliţia de guvernare să sprijinim planul liberal “România produce”, de reindustrializare a României

EconomieKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

ExternMarco Badea: Referitor la explozia pagerelor folosite de membrii Hezbollah pentru comunicații între ei

SocialMarian Staș: Manifest puternic din partea unui expert în educație pentru redarea demnității de „meseriaș”, după eroarea școlii românești care a scos generații întregi de „șomeri cu diplomă” – „Toată lumea trebuie să înțeleagă că meseria e brățară de aur”

EvenimenteDiana Stafie: I was invited to attend an HP event – AI & Automation Summit in Bucharest – and share my perspective on the Future of Work in the AI reality

EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10

CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe