Dani Sandu: Evolutionar, structurile politice conservatoare tind sa-si impuna puterea la nivel comunitar
Evolutionar, structurile politice conservatoare tind sa-si impuna puterea la nivel comunitar, prin institutii informale, precum norme sociale, conformism, etc, nu prin legi. Nu ai nevoie de legi ca sa te asiguri ca lumea il asculta pe preot sau ca sotia il asculta pe barbat, ai nevoie de a crea presiune sociala pe cei care nu fac asta. Drept urmare, conservatorii clasici tind sa fie anti-reglementare/anti-interzicere prin lege.
De aia, ce se intampla zilele astea cu conservatorismul social trecut in lege este un fenomen ceva mai complex decat pare. Interzicerea studiilor de gen, interzicerea avortului, interzicerea casatoriilor homosexuale, etc, toate devin legi nu pentru ca exista o majoritate a populatiei care le sustine, ci tocmai pentru ca normele sociale si legile comunitatii nu mai sunt suficiente. De ce ai interzice prin lege daca ar exista certitudinea ca totul ar fi oricum interzis in comunitate, prin oprobriu si rusine publica? Nu mai exista o majoritate in interiorul comunitatilor care sa spuna „barbatul e barbat si e facut sa conduca, iar femeia e femeie si e facuta sa se supuna”, asa ca puterea politica conservatoare se foloseste de un instrument sub-optim de reglementare, dupa standardele lor, anume o lege.
Spun de multa vreme ca protestele impotriva filmelor despre relatii LGBTQ de la Muzeul Taranului Roman, Coalitia pentru Familie, legea de fata, precum si legile din Ungaria sau din alte tari din regiune sunt de fapt un semn nu de putere pentru conservatori, ci de slabiciune, de sentiment ca pierd consensul informal. Si se razvratesc prin legi cretine ce deseori nici nu pot fi aplicate sau nu au sustinere populara, cum a aratat referendumul pentru Constitutie.
Sigur, PMP si toate partidele care au sustinut legea merita tot dispretul pe care il primesc zilele astea, insa faptul ca au ajuns sa faca asta nu e ceva de deplans. Arareori o societate patriarhala si traditionalista se modernizeaza fara rezistenta organizata a structurilor vechi de putere. Iar aceste structuri au fost dominante in trecut, iar acum pot maxim sa mai treaca o lege, pe sest, cu mare opozitie publica. Pe mine ma bucura sa ii vad atat de slabi si disperati atat de repede. E semnul clar ca si ei vad cum, pe termen mediu-lung, au pierdut primatul.
Iar ce ramane in urma este cateun gest precum cel al PMP-PSD de zilele astea, care in cel mai bun caz este un dog whistle subtil, de alegeri, pentru electoratul conservator din Romania, din ce in ce mai batran, mai putin numeros si mai slab, iar in cel mai rau caz este o intarziere a unei modernizari inevitabile a societatii noastre.
Si merita scuipati pentru ca mica lor eventuala victorie ar veni cu pretul umilirii si discriminarii unor oameni absolut nevinovati. Ce nu merita este sa ii consideram in vreun fel puternici. Si ne mai spune si ce ne putem astepta in viitor, cand voturile exprimate vor urma structura valorilor si comportamentelor din societate, cand oamenii acum la 20-30 de ani vor vota la fel de mult ca cei de 50-60 de ani acum.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe