OraNoua.ro
Publicat în 14 ianuarie 2015, 15:16 / 265 elite & idei

Daniel Constantin: Acordul, o garanție că finanțarea Armatei va rămâne o prioritate indiferent cine se va afla la guvernare

Daniel Constantin: Acordul, o garanție că finanțarea Armatei va rămâne o prioritate indiferent cine se va afla la guvernare

Președintele PC, Daniel Constantin, a apreciat luni inițiativa președintelui Klaus Iohannis privind semnarea unui acord politic cu privire la finanțarea Armatei, arătând că acest document reprezintă o garanție a faptului că finanțarea va rămâne o prioritate a Guvernului indiferent cine se va afla la guvernare.

„Cred că în ziua de astăzi este mai mult decât o dovadă de responsabilitate față de protecția națională, contextul geopolitic în care se află țara noastră, ca atare, am apreciat nu numai intenția, dar și textul pe care domnul președinte Iohannis l-a propus pentru a fi semnat de către partidele politice. Este o garanție a faptului că, după ce vom trece de situația, să spunem, tensionată din regiune, finanțarea Armatei va rămâne o prioritate a Guvernului indiferent de cine se va afla la guvernare în 2016 sau 2020. Garanția faptului că vom avea zece ani după anul 2017 în care finanțarea Armatei să constituie cel puțin 2% din PIB cred că este o garanție pentru cetățenii României că avem și vom avea capacitatea de a ne apăra atât în interiorul granițelor, cât și în afara granițelor în momentul în care se va pune această problemă”, a declarat Constantin, după consultările cu președintele Iohannis.

El a precizat că în cadrul consultărilor cu șeful statului, pe lângă discuțiile despre încheierea acordului privind finanțarea Armatei, asupra căruia a existat consens, a ridicat câteva probleme, menționând propunerea ca președintele Iohannis să ia în considerare posibilitatea de a declanșa o procedură de referendum cu privire la forma de guvernământ care ar trebui stipulată în viitoarea Constituție.

Constantin a indicat că această propunere a plecat de la o analiză privind forma de guvernământ în UE, arătând că în Uniune, pe lângă România, alte două state sunt republici semiprezidențiale, Franța și Portugalia, șapte țări sunt monarhii, o republică prezidențială și 17 republici parlamentare.

Președintele conservatorilor a spus că i-a propus șefului statului identificarea în perioada imediat următoare a domeniilor strategice asupra cărora ar trebui să se concentreze România.

„Pe lângă Armată, unde vom avea un pact semnat în zilele următoare, noi am considerat important că trebuie să analizăm dacă nu cumva și pe agricultură ar trebui să avem un pact, și pe zona de educație și de sănătate. Sunt domenii strategice, dar acest lucru va fi stabilit de cei care vor lucra la aceste domenii”, a explicat Constantin.

El a mai afirmat că este momentul să se discute despre legea salarizării unice.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe