OraNoua.ro
Publicat în 19 august 2015, 16:17 / 227 elite & idei

Daniel Constantin cere ca alimentele distruse de Rusia să fie distribuite persoanelor defavorizate

Daniel Constantin cere ca alimentele distruse de Rusia să fie distribuite persoanelor defavorizate

Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, i-a transmis o scrisoare directorului general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Jose Graziano da Silva, în care s-a pronunțat în favoarea eforturilor comune pentru a opri Rusia să distrugă produsele alimentare aflate sub embargo, considerând, totodată, că acestea ar trebui distribuite persoanelor afectate de foamete și sărăcie, din întreaga lume.

În 6 august, Rusia a început să distrugă produsele alimentare europene și americane sub embargo, în conformitate cu un decret al Kremlinului, în pofida protestelor societății civile și ale unor personalități de toate culorile politice.

„Cred că decretul emis de președintele Federației Rusiei privind distrugerea produselor alimentare este incompatibilă cu angajamentele acestei țări asumate ca membru al FAO. Aceste angajamente includ punerea în practică a rezoluțiilor Conferinței FAO dedicată ‘Reducerii risipei alimentare’, care a avut loc în România, în aprilie 2014′, a afirmat Daniel Constantin.

În opinia ministrului Agriculturii, produsele alimentare vizate de acest decret ar trebui să ajungă la persoanele afectate de foamete și sărăcie din întreaga lume.

„Cred că este de datoria noastră să analizăm urgent posibilitatea ca produsele alimentare care fac obiectul acestui decret să fie distribuite persoanelor afectate de foamete și sărăcie din întreaga lume”, a spus el.

De aproape un an, Rusia a interzis importul mai multor produse alimentare din țările care au instituit sancțiuni împotriva Moscovei pentru presupusul său rol în criza ucraineană, o decizie care a afectat în special sectorul agricol european.

În urma decretului semnat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, aceste produse, care inițial erau retrimise în țara lor de origine prin vamă,vor fi distruse la fața locului de autorități, acestea fiind confiscate fie la frontieră sau în magazine.

Personalități din întreg spectrul politic au criticat, miercuri, această decizie a autorităților, cerând ca produsele să fie distribuite persoanelor defavorizate. O petiție semnată de sute de mii de persoane pe site-ul internet Change.org propune ca produsele alimentare să fie donate ‘veteranilor, persoanelor cu dizabilități, familiilor cu mulți copii și celor care au avut de suferit în urma unor dezastre naturale recent’.

Producătorii de legume și fructe din România vor primi despăgubiri din fondurile Uniunii Europene în limita unei cantități de 3.000 de tone, pentru retragerile de pe piață, nerecoltarea și recoltarea înainte de coacere, în urma prelungirii embargoului Federației Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, a anunțat, pe 13 august, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aplicarea acestor măsuri excepționale începe în 8 august 2015 și se termină la data epuizării cantității de 3.000 tone sau la 30 iunie 2016.

„În urma prelungirii embargoului Federației Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a stabilit măsurile de sprijin excepțional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul fructe și legume prin adoptarea Regulamentului Delegat (UE) 1369/2015 al Comisiei din 7 august 2015 de modificare a Regulamentului Delegat (UE) nr. 1031/2014 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepționale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe și legume. Cantitatea repartizată României este de 3.000 tone. Perioada aplicării acestor măsuri excepționale este de la data de 8 august 2015 și până la data epuizării cantității de 3.000 tone sau până la data de 30 iunie 2016”, se menționează în comunicatul MADR.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe