OraNoua.ro
Publicat în 14 septembrie 2016, 17:28 / 499 elite & idei

Daniel Constantin: Cum putem dezvolta agricultura românească

Daniel Constantin: Cum putem dezvolta agricultura românească

Chiar dacă, în ultimii 8-9 ani, în agricultură lucrurile au evoluat mai rapid decât în alte sectoare, o dezvoltare a agriculturii româneşti se poate realiza prin legea irigaţiilor şi cea a cooperativelor, a spus fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, în cadrul conferinţei “Agricultura în 2016. Vector de creştere economică”, organizată de revista Capital, la USAMV.

 “Am avut la dispoziţie fonduri europene, au fost atrase în proporţie de 90%, dar se putea şi mai bine. Ele nu au fost niciodată suficente pentru nevoia românilor. Am reusit cu ajutorul fondurilor europene să nu mai vorbim decât de 2-300 de mii de hectare care nu sunt lucrate. În anii 2000 erau circa 4 milioane de ha nelucrate”, a spus Daniel Constantin.

Astfel, el a menţionat că două legi pot accelera dezvoltarea agriculurii româneşti, şi anume: Legea irigaţiilor şi Legea cooperativelor.

“Legea cooperativei aduce facilităţi fiscale. Trebuie să le aratăm oamenilor care sunt beneficiile. O politica integrată care să îi stimuleze pe fermieri să facă aceste asocieri pe zona de comercializare”, a spus deputatul Daniel Constantin.

Despre legea irigaţiilor, fostul ministru a precizat că ea a fost discutată din 2012, dar s-a aprobat abia în 2015. “În 2012, am găsit în PNDR 25 milioane euro angajaţi în infrastructura secundară, mai erau disponibili 35 milioane euro.

Am modificat progamul prin care am cerut ca toate proiectele depuse în 2012 să fie finanţabile şi am obţinut 130 mil. euro. În 2013, am alocat o sumă uriaşă de 435 milioane euro tot pentru infrastructura secundară. Trebuie reabilitată toată suprafaţa de 1 milion de hectare. Comisia Europeană a spus, în 2013, că putem să vă alocam banii cu condiţia ca în trei ani de zile să conectaţi ce aţi realizat la infrastructura principală. Am venit cu legea irigaţiilor în 2015. Am identificat această nevoie pentru infrastructura principală care costă 1 miliard de euro pentru a fi reabilitată şi care va ajunge la 1,7 milioane ha. Canalele principale de irigaţii reabilitate, schimbarea pompelor şi bazine de colectare care să deserveasca zone care nu sunt accesibile. Din 2016 până în 2020 se vor aloca 145 milioane euro care vor creşte cu 17% în fiecare an”, a spus fostul ministru.

capital.ro

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe