OraNoua.ro
Publicat în 16 decembrie 2015, 13:41 / 184 elite & idei

Daniel Constantin: Guvernul poate da o ordonanță de urgență prin care modifică Legea vânătorii, până pe 21 decembrie

Daniel Constantin: Guvernul poate da o ordonanță de urgență prin care modifică Legea vânătorii, până pe 21 decembrie

Guvernul poate da o ordonanță de urgență până pe data de 21 decembrie, când se încheie sesiunea parlamentară, prin care modifică Legea 149/2015 – Legea vânătorii – sub aspectul celor două probleme sesizate de fermieri, a declarat, marți, pentru AGERPRES, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

„Guvernul poate și sunt convins că va da o ordonanță de urgență până pe data de 21 decembrie, atunci când se încheie sesiunea parlamentară, prin care modifică Legea 149/2015 sub aspectul celor două probleme sesizate de fermieri, respectiv numărul de câini și perioada în care se interzice pășunatul (6 decembrie — 24 aprilie). Aceasta este soluția corectă și sunt convins că vor lucra cele două ministere — Agricultură și Mediu — ca să elaboreze actul normativ. Ordonanța va produce efecte de a doua zi. Cu alte cuvinte ciobanii pot să facă ce vor, iar ordonanța își urmează traseul ei ca să fie aprobată prin lege”, a precizat Daniel Constantin, deputat ALDE.

Fostul șef de la Agricultură a reiterat că 21 decembrie este ultima zi în care Guvernul poate să dea o ordonanță de urgență deoarece după această dată se intră pe legea de abilitare a Guvernului de a da ordonanțe și nu e trecută această chestiune în legea de abilitare. „Ea a fost aprobată azi (marți, n.r.) și nu a fost trecută problema Legii vânătorii, ori ea trebuia să fie menționată acolo”, a adăugat Constantin.

Câteva mii de ciobani s-au adunat, marți, la Palatul Parlamentului, pentru a protesta față de legea care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit asociațiilor de profil.

Oierii au încheiat protestul numai după ce a fost semnat un protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.

Protocolul are două puncte: primul face referire la modificarea prin Ordonanță de Urgență a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la pășunat și la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părți semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidență asupra bunei desfășurări în sectorul agricol.

agerpres.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe