Adriana
Publicat în 4 iulie 2018, 07:05 / 262 elite & idei

Daniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul

Daniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul
+ Politic

Preşedintele executiv al Pro România, Daniel Constantin, afirmă într-un interviu pentru AGERPRES, că partidul pe care îl reprezintă nu doreşte neapărat să vină la guvernare, ci să contribuie „cu toată forţa” la înlăturarea actualului guvern.

El susţine că liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu aşteaptă momentul potrivit să iasă din coaliţia de guvernare pentru a candida la preşedinţie. Pe de altă parte, Constantin a anunţat că Pro România va avea candidat propriu la prezidenţiale şi va candida independent la viitoarele alegeri europarlamentare şi parlamentare.

Acesta vorbeşte în interviu despre suspendarea lui Klaus Iohannis, dar şi despre cât de pregătită este România să preia preşedinţia Consiliului UE.

AGERPRES: A fost respinsă moţiunea de cenzură, ce urmează pentru Pro România? Victor Ponta a spus că la toamnă Pro România va construi o alternativă. În ce constă acest lucru?

Daniel Constantin: Aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, noi, fiind un partid nou, vrem să ne consolidăm şi acesta este principalul nostru obiectiv. Noi am participat la această moţiune de cenzură prin voturile noastre, deci nu la elaborarea ei pentru că suntem convinşi că nu putem să continuăm cu acest guvern. Acest guvern trebuie schimbat. Din păcate, am văzut că PNL nu are forţa, probabil că nu sunt nici oamenii pregătiţi pentru a guverna. De aceea ce a spus Victor Ponta este că în perioada imediat următoare, probabil, că facţiunea din PSD despre care se tot vorbeşte va prinde contur din ce în ce mai mult. Sunt convins că dânsul are mai multe elemente pentru că a rămas în legătură cu cei din PSD. În faţă când îi vedeţi la televizor nu prea vorbesc sau vorbesc cum au pe punctaje despre Pro România, despre Victor Ponta, despre noi, dar în Parlament când ne întâlnim de fiecare dată aflăm lucruri pe care le au în plan. De aceea, a spus Victor Ponta că, în toamnă, probabil că toată această tensiune care creşte de la zi la zi va exploda atunci şi sper ca cei care sunt în PSD atunci să facă pasul decisiv şi să constituie alături de alţi oameni, printre care şi noi, o alternativă. Noi suntem un partid în formare, am fost majoritatea miniştri, au fost şi prim miniştri în partidul nostru, nu vrem neapărat să venim la guvernare, vrem însă să contribuim cu toată forţa pe care noi o avem ca acest guvern să-şi înceteze mandatul.

AGERPRES: Deci discuţiile sunt cu PSD, cu ALDE?

Daniel Constantin: Numai cu PSD. Eu cu ALDE nu am discuţii. Dacă acest guvern se va schimba, se va schimba numai prin voinţa unei părţi din ceea ce reprezintă PSD, adică acel PSD autentic, alături de care şi eu am guvernat şi am colaborat foarte mulţi ani. Opt ani de zile sunt de când colaborez cu PSD. Numai aşa se poate, altfel PNL nu cred că va avea forţa.

AGERPRES: Deci nu discutaţi cu Opoziţia?

Daniel Constantin: Opoziţia din păcate nu va avea forţa. Poate fi pentru ceea ce avem noi viziunea pentru 2019, pentru ceea ce înseamnă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, PNL poate fi parte a unei soluţii, dar nu acesta este obiectivul nostru. Obiectivul nostru este ca Pro România să scoată oameni de calitate în faţă şi să contribuie la dărâmarea acestui guvern.

AGERPRES: Aveţi discuţii, deci, cu parlamentari din PSD…

Daniel Constantin: Din toate partidele, să ştiţi că nu cred că există partid în momentul de faţă… chiar şi în UDMR sunt oameni care ştiu că acest guvern nu performează şi nu ne duce în direcţia potrivită. Cred că sunt oameni peste tot şi toţi îşi doresc o schimbare, numai că există anumite lucruri care îi fac pe aceşti oameni să rămână uniţi.

AGERPRES: Puteţi da nişte nume sau un număr de parlamentari din PSD?

Daniel Constantin: Eu cred că sunt din ce în ce mai mulţi din PSD, vom vedea în toamnă sau în prima sesiune parlamentară.

AGERPRES: Dar cu domnul Tăriceanu aţi mai vorbit?

Daniel Constantin: Părerea mea despre domnul Tăriceanu o cunoaşteţi, nu s-a schimbat. Am părerea mea şi nu este o părere superficială, formată la nervi anul trecut când ne-am certat, ci o părere pe care mi-am format-o în timp şi nu mi-o va schimba nici domnul Tăriceanu şi nici altcineva mult timp înainte.

AGERPRES: Au existat speculaţii că ALDE ar ieşi la un moment dat de la guvernare, de aceea v-am întrebat.

Daniel Constantin: Cu siguranţă. Cu siguranţă domnul Tăriceanu pregăteşte momentul. Nu ştiu, va căuta, nu cred că ştie nici domnia sa în momentul de faţă care va fi motivul pe care îl va invoca. Dar cu siguranţă, ştiu acest lucru din interior, din discuţiile pe care le-am avut, era o chestiune care a şi ieşit în spaţiul public, aşteaptă momentul potrivit să părăsească coaliţia. Nu este un mare iubitor de Liviu Dragnea şi nu face altceva decât să aştepte momentul prielnic să se lanseze pentru prezidenţiale. De altfel, din păcate pentru colegii mei care au rămas în ALDE, Tăriceanu foloseşte partidul, foloseşte ALDE doar pentru cariera domniei sale, singurul lucru pe care îl urmăreşte este să candideze la prezidenţiale în 2019, lucru care nu se va întâmpla bineînţeles, dar, pentru asta, transformă ALDE în orice este nevoie, face orice negociere se poate astfel încât să-şi atingă acest obiectiv.

AGERPRES: Ar fi o variantă fuziunea Pro România cu PSD, dacă are o altă conducere? Au fost speculaţii.

Daniel Constantin: Nu a existat niciodată această variantă şi nu va exista. Pro România va candida independent la alegerile şi de la anul – europarlamentare şi prezidenţiale şi la parlamentarele din 2020. Se pune în discuţie, sigur fiind foarte mulţi colegi care au venit din PSD şi alţii care, probabil, că vor veni, se pune această problemă de colaborare, eventual, cu un PSD fără Liviu Dragnea. Asta da. Fuziune sau alianţă politică în alegeri sub nicio formă. De altfel, vreau să vă spun că anul 2019 va fi anul confirmării. Pro România pentru unii, pentru mine nu, dar pentru unii va fi surpriza alegerilor europarlamentare. În sondaje încă din acest moment cifrele arată foarte bine. Sigur că majoritatea caselor de sondare a opiniei publice nu lucrează cu Pro România, că nu putem, suntem la început, şi atunci cifrele acestea nu apar, dar cunoaştem. avem informaţii din interior şi cifrele arată foarte bine. De asta spun: va fi surpriza, iar anul 2019 va fi confirmarea acestor aşteptări pe care le avem şi noi.

AGERPRES: Care este ţinta la europarlamentare?

Daniel Constantin: Nu ne-am fixat o ţintă. Ţinta este să aducem oameni de calitate. Să punem omul potrivit la locul potrivit. Dacă cineva se pricepe la educaţie, să-l punem la educaţie, dacă cineva se pricepe la transporturi, să-l punem la transporturi. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Guvern, asta este marea noastră problemă. Intrăm în 2019 cu oameni care, de fapt, foarte puţini sunt la locul potrivit în conformitate cu pregătirea pe care au avut-o.

AGERPRES: Ioan Rus a anunţat că sprijină Pro România? Vine în partid?

Daniel Constantin: Nu am discutat mai multe detalii. Pe mine m-a bucurat foarte tare, este un om apreciat în toată ţara şi în special în zona Ardealului, un om cu experienţă extraordinară la nivel politic şi îndemnul, că a fost mai mult un îndemn pe care ni l-a adresat, este extrem de important pentru noi şi mă bucur foarte tare că a făcut aceste afirmaţii.

AGERPRES: În privinţa solicitării de înfiinţare a grupului parlamentar în Camera Deputaţilor? Care este situaţia? Atacaţi la Curtea Constituţională?

Daniel Constantin: Puterea actuală spune că se luptă împotriva abuzurilor, dar face abuzuri. Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la Camera Deputaţilor este un abuz. S-a modificat Regulamentul şi s-au stabilit mai multe categorii de parlamentari, să spunem aşa, care în mod normal ar trebui să fie egali, indiferent dacă eşti neafiliat, independent sau faci parte dintr-un partid politic, ar trebui să ai aceleaşi drepturi. De altfel, Curtea Constituţională a spus în 2010 că deputaţii independenţi îşi pot face grupuri parlamentare. Atunci deputaţii independenţi însemnau cei care au plecat din partide, astăzi cei care au plecat din partide sunt definiţi în regulament ca fiind neafiliaţi. Dar ca să ocolească decizia CCR, conducerea Camerei a spus că independenţii îşi pot face grup, dar neafiliaţii nu. Deci este un nonsens. Ce mă miră este că avem mai bine de 30 de zile de când am depus cererea şi nu am obţinut răspuns, chiar negativ. Deja am văzut că înainte să depunem acea hârtie s-a eliberat un punct de vedere de la comisia de specialitate într-o zi, iar acum în 30 de zile nu pot să-l oficializeze într-o decizie. Pentru că nu poţi să ataci la Curte un punct de vedere, trebuie să ataci o decizie. Ca atare, abuz după abuz, se întârzie. Cât o să mai întârzie? Probabil că nu vor să atacăm acum şi nu vor să ne facem de la 1 septembrie grup, dar o să atacăm până la urmă la Curte şi Curtea nu poate judeca un caz atât de evident în mod diferit.

AGERPRES: Ce părere aveţi de situaţia economică, acum că moţiunea de cenzură a fost respinsă şi Guvernul Dăncilă îşi continuă mandatul?

Daniel Constantin: Asta e problema. Am văzut că una s-a vorbit în plen şi la câteva ore Ministerul Finanţelor a făcut publice alte cifre. Marea problemă, de asta am şi spus că trebuie să lucrăm cu toţii la schimbarea Guvernului, pleacă în primul rând de la partea economică şi în al doilea rând de la calitatea umană şi că putem să avem oameni mai bine pregătiţi în Guvern. Din punct de vedere economic, din păcate, lucrurile nu arată bine şi anul 2019 va fi un an foarte important. Dacă se schimbă lucrurile acum încă mai poate salvată situaţia economică. Dacă nu se schimbă lucrurile, toţi specialiştii cu care am vorbit şi experienţa noastră în Guvern, arată foarte clar că va fi extrem de dificil ca prin forţe proprii, Guvernul sau statul român să meargă mai departe cu ceea ce s-a întâmplat în această perioadă şi după 2019-2020.

Aici vorbim de deficitul pe care îl vom avea la fondul de pensii, vorbim de lipsa investiţiilor şi anul acesta investiţiile au fost mai mici decât în Guvernul Cioloş, nu mi-aş fi imaginat vreodată aşa ceva, şi perspectiva este din păcate din ce în ce mai negativă şi pe zona de investiţii. Va fi foarte greu şi cu pensiile şi salariile, ele vor fi prioritare, tăiem din toate părţile şi vor fi prioritare. Ele se vor plăti, dar, din păcate, statul va fi nevoit să facă foarte multe sacrificii.

AGERPRES: Ce părere aveţi de plângerea penală făcută de liderul PNL premierului Dăncilă? DIICOT a început urmărirea penală în rem.

Daniel Constantin: Eu cred că dacă era un act de înaltă trădare sau era ceva acolo, instituţiile statului ar fi trebuit să se sesizeze. Nu am fost niciodată pentru ca să ducem această luptă politică în zona plângerilor penale, de orice fel. Niciodată nu am fost de acord cu această chestiune şi cred că lupta politică ar trebui să fie dusă în Parlament, cu argumente, şi nu prin plângeri penale. Vom vedea ce se va întâmpla acolo.

AGERPRES: Despre condamnarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, credeţi că ar trebui să demisioneze din această funcţie?

Daniel Constantin: Niciodată nu m-am bucurat şi niciodată nu am dorit cuiva să treacă prin astfel de momente, dar Liviu Dragnea nu este doar un om, este un om care are două funcţii extrem de importante, liderul celui mai mare partid din România în momentul de faţă, vom vedea după alegeri, şi liderul Camerei Deputaţilor şi faptul că se află în această postură din păcate aduce efecte negative imaginii şi Parlamentului şi imaginii României în ansamblu. De aceea cred că ar fi fost înţelept din partea domniei sale să renunţe cât mai repede cel puţin la funcţia de la Camera Deputaţilor. Am văzut că săptămâna trecută nici nu a venit în plen. Cum va fi condusă Camera Deputaţilor? Nu ştiu exact care sunt motivele, dar dacă motivele sunt de aici, cum va conduce de acum înainte?

AGERPRES: În legătură cu suspendarea preşedintelui, cum vă poziţionaţi faţă de eventualitatea unui astfel de demers al PSD?

Daniel Constantin: Este o temă care revine de fiecare dată când intervine un conflict între Guvern şi preşedinte sau între Parlament şi preşedinte. Vă spun ceva: Există această, nu ştiu dacă să-i spun obsesie, această temă a suspendării preşedintelui, din păcate, în conducerea PSD. Vă spun lucrul aceasta pentru că a mai existat în trecut. A mai fost o tentativă la sfârşitul anului 2016 sau începutul anului 2017. Nu s-a făcut atunci suspendarea, nu se va face nici acum dintr-un motiv foarte simplu. Indiferent de adversitatea pe care am afişat-o faţă de domnul Tăriceanu, nu a fost de acord nici atunci, nici acum nu va fi de acord. Nici eu nu am fost de acord atunci. Am avut o discuţie şi împreună cu Tăriceanu am spus foarte clar că nu ne băgăm pe această zonă a suspendării preşedintelui pentru că obiectivele noastre sunt altele, să guvernăm, să aducem progres. Ca atare nu cred că va… şi poate acesta va fi unul dintre motivele pentru care cei doi se vor despărţi la un moment dat. Nu vreau să spun mai mult, dar a existat această temă şi atunci foarte serios pusă, noi ne-am opus.

AGERPRES: În privinţa alegerilor prezidenţiale, preşedintele Iohannis a anunţat că va candida pentru un nou mandat. Cu cine merge Pro România?

Daniel Constantin: Vom avea candidatul nostru. dar cred că e devreme, undeva spre sfârşitul anului, începutul anului viitor. Avem în momentul de faţă şi în partid variante pentru a candida la prezidenţiale, dar sunt şi oameni din afara partidului care vor candida, sigur dacă vor deveni membri ai partidului. Cu siguranţă cred eu că vom face o figură frumoasă şi vom propune oameni cu adevărat de calibru şi de anvergură, pentru că, dacă vă uitaţi, nu prea este zona în care ne lipsesc liderii. Cu siguranţă vom avea candidat propriu, după cum vom candida independent şi la europarlamentare şi locale şi la prezidenţiale vom avea candidat propriu.

AGERPRES: În privinţa dezbaterii Codului penal, cu pragul pentru abuzul în serviciu, ce părere aveţi?

Daniel Constantin: Eu pe zona aceasta am spus de fiecare dată când vorbim de justiţie în spaţiu public, din păcate, distrugem încrederea cetăţenilor în justiţie. Unii spun că e bună, alţii că nu e bună şi în funcţie de preferinţele politice, îi cred pe anumiţi politicieni, alţii pe alţi politicieni. De aceea, cred eu că zona aceasta ar fi trebuit să fie mai demult securizată. S-au întâmplat foarte multe lucruri şi am ajuns în această perioadă în care, din păcate, în loc să fie o temă marginală este tema principală a tuturor dezbaterilor publice. Acum ce se întâmplă – vedem dezbateri la televizor şi într-o comisie şi atât. Eu mi-aş fi dorit să fie dezbateri mult mai ample să vedem conferinţe organizate, lucruri deschise. Vom vedea cum se va finaliza.

AGERPRES: Dar e nevoie de modificarea Codului penal?

Daniel Constantin: Sunt anumite puncte care trebuie modificate, asta spune şi Curtea Constituţională, cum va fi modificat o să vedem. Eu aşa cred, în acord cu deciziile Curţii şi acolo unde s-au întâmplat anumite lucruri care nu au fost în regulă şi acelea trebuie corectate. Trebuie să existe lucruri foarte clare, să nu existe interpretări. În momentul în care există interpretări apar abuzuri.

AGERPRES: Gabriel Oprea şi-a relansat partidul. Sunt discuţii?

Daniel Constantin: Nu s-a pus problema aşa şi nici nu cred că se va pune. Nu avem niciun fel de discuţii cu domnul Oprea, nu am avut niciun fel de discuţii. Nu cred că se va pune această problemă.

AGERPRES: În privinţa preşedinţiei Consiliului UE, România e pregătită să preia conducerea acestui for?

Daniel Constantin: Nu este pregătită, categoric nu este pregătită. În primul rând nu avem echipele tehnice, nu le-am văzut şi am contact destul de frecvent în ceea ce priveşte administraţia publică, nu am văzut echipe pregătite, nu am văzut temele noastre, dosarele noastre. Eu am fost ministru trei ani de zile şi am trecut exact prin această perioadă în care s-a modificat politica sectorială, politica agricolă comună. Discuţiile au durat mulţi ani, dar într-un an şi jumătate au fost extrem de concentrate. Eu fiind ministru timp de trei ani şi jumătate, de fiecare dată când altcineva prelua preşedinţia UE aveam vizite cu doi ani înainte, cu un an înainte şi miniştri respectivi ne prezentau temele. Eu nu am văzut vreun ministru să meargă în alte ţări, să facă un turneu. La mine a venit ministra olandeză, de exemplu, a făcut un turneu în Europa de est şi a spus : noi vom prelua de la 1 ianuarie, avem aceste teme, cum vă poziţionaţi, vreau să creez o majoritate. Erau teme nu neapărat naţionale, ci teme europene. România trebuie să iasă din această logică. Nu mai suntem o ţară care bate la poarta UE să caute privilegii, noi trebuie să facem astfel încât politica europeană să fie şi amprenta noastră, să fim parte în interior. Categoric nu suntem pregătiţi, categoric dacă vom rămâne cu acest guvern o să ne facem de râs la anul, o spun direct.

https://www.agerpres.ro/politica/2018/07/02/interviu-daniel-constantin-pro-romania-nu-vrem-neaparat-la-guvernare-vrem-sa-contribuim-ca-acest-guvern-sa-si-inceteze-mandatul–138306

 

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe