OraNoua.ro
Publicat în 15 iulie 2015, 17:53 / 187 elite & idei

Daniel Constantin: Reducerea TVA la alimente a fost benefică; prețurile au scăzut, în medie, cu 8,2%

Daniel Constantin: Reducerea TVA la alimente a fost benefică; prețurile au scăzut, în medie, cu 8,2%

Prețurile la mărfurile alimentare au scăzut, în medie, cu 8,2% de la momentul aplicării reducerii TVA de la 24% la 9%, iar valoarea mărfurilor alimentare disponibile pe piață a crescut până la 11,5 miliarde de euro, în primele șase luni din 2015, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferință de presă.

„Ar trebui subliniat și ultimul raport pe care l-a dat publicității Institutul Național de Statistică cu privire la prețuri. Sigur că încă nu avem o analiză de la Consiliul Concurenței. Cel mai probabil o vom avea în luna august, din câte am înțeles, dar cred că sunt relevante cifrele de la statistică disponibile pe luna iulie și care arată foarte clar că, în urma aplicării reducerii TVA de la 24% la 9%, prețurile au scăzut în medie cu 8,2% la mărfurile alimentare, în luna iunie 2015, față de luna mai 2015. De asemenea, comparativ cu luna iunie din 2014, prețurile au scăzut cu 6,4%. Este un semnal extrem de important care s-a dat. Mai mult decât atât, valoarea mărfurilor alimentare disponibile pe piață, în primele șase luni din 2015, a crescut la 11,5 miliarde de euro față de 10 miliarde de euro, în aceeași perioadă a anului trecut. Sunt cifre importante, care certifică faptul că reducerea TVA la mărfurile alimentare a fost o măsură benefică’, a afirmat Constantin.

În altă ordine de idei, șeful de la Agricultură a afirmat că, până pe 10 iulie, au fost primite 942.000 de cereri integrate din partea fermierilor pentru acordare de sprijin pe suprafață.

„S-a încheiat campania de primiri de cereri la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, în data de 10 iulie. Anul acesta, s-au primit cereri de la 942.000 de fermieri, cu o suprafață solicitată de 9,53 milioane de hectare, comparativ cu anul trecut, când s-au înregistrat 9,8 milioane de hectare, deci 96% din suprafața care s-a solicitat în 2014′, a spus Daniel Constantin.

În ceea ce privește stadiul campaniei de recoltat, oficialul MADR a precizat că, la grâu, procentajul este, în prezent, de aproape 50%, în timp ce la rapiță gradul de recoltare ajunge la 87%.

„Suntem în momentul de față în plină campanie de recoltat. În ceea ce înseamnă campania de recoltat a grâului suntem la 47%, la rapiță suntem la 87% din suprafața totală recoltată. De asemenea, la orzoaica de primăvară, avem 92,8%, la orzoaica de toamnă 81%, la orz 94,5%’, a spus ministrul Agriculturii.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe