OraNoua.ro
Publicat în 1 iunie 2016, 14:54 / 231 elite & idei

Daniel Constantin solicită implicarea premierului în criza sectorului zootehnic

Daniel Constantin solicită implicarea premierului în criza sectorului zootehnic

Copreședintele ALDE Daniel Constantin i-a solicitat joi premierului Dacian Cioloș să se implice în „criza” din sectorul zootehnic și sectorul laptelui din România.

„Vă scriu în calitatea dumneavoastră de fost ministru al Agriculturii și comisar european pe agricultură, având în vedere ultimul comunicat al Ministerului Sănătății care pune din nou într-o lumină defavorabilă sectorul lactatelor din țara noastră, aducând prejudicii producătorilor și industriei alimentare. În prezent, producătorii și procesatorii români se confruntă cu cea mai mare criză din istoria recentă”, se arată în scrisoarea transmisă prim-ministrului de Daniel Constantin și remisă AGERPRES.

Potrivit liderului ALDE, producătorii și procesatorii din industria alimentară se confruntă cu trei probleme majore: neplata subvențiilor pentru sectorul zootehnic, supraproducția de lapte de la nivel european și scandalurile publice care au lovit sectorul laptelui.

Constantin consideră că afirmația Ministerului Sănătății potrivit căreia „cea mai probabilă sursă de îmbolnăvire (a copiilor din județul Argeș — n.r.) o reprezintă unul sau mai multe produse lactate” lovește din nou sectorul laptelui din România.

„După plecarea domnului Achimaș Cadariu speram ca noul ministru al Sănătății să fie mai reținut în a arunca responsabilitatea către sectorul alimentar în lipsa unor dovezi certe. Nu am dovezi să susțin că vaccinurile sunt cauza îmbolnăvirii, dar nu sunt nici dovezi care să ateste că lactatele au fost cauza îmbolnăvirii. Dacă nu interveniți în regim de urgență, în sensul clarificării situației, în sensul sprijinirii sectorului sau prin a atrage atenția noului ministru al Sănătății, probabil sectorul procesării laptelui va dispărea din România, consumatorii îndreptându-se către produse importate, fermierii își vor vinde animalele și vor ajunge să trăiască din ajutoare sociale. Industria alimentară, care contribuie în PIB cu mai mult de 4%, va suferi pierderi considerabile și implicit va afecta întreaga economie românească”, explică Constantin în scrisoare.

Copreședintele ALDE subliniază că apelează la premier deoarece cunoaște foarte bine problemele din sectorul zootehnic și sectorul laptelui din România.

„Nu avem așteptări de la actualul ministru al Agriculturii, cum nu am avut nici de la fostul ministru al Sănătății. Aceștia și-au dovedit limitele competenței. Am convingerea că, prin expertiza și priceperea pe care le dețineți, precum și datorită patriotismului și dedicării dumneavoastră, veți reuși să găsiți cea mai bună soluție pentru rezolvarea acestei crize”, își încheie scrisoarea Daniel Constantin.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe