OraNoua.ro
Publicat în 6 decembrie 2016, 16:32 / 633 elite & idei

Daniel Constantin: Trebuie revizuită Constituția; desemnarea premierului nu mai trebuie lăsată la voia întâmplării

Daniel Constantin: Trebuie revizuită Constituția; desemnarea premierului nu mai trebuie lăsată la voia întâmplării

Copreședintele ALDE Daniel Constantin declară, într-un interviu acordat AGERPRES, că susține revizuirea Constituției pentru clarificarea procedurilor de desemnare a prim-ministrului și afirmă că în Legea fundamentală căsătoria ar trebui definită ca uniunea dintre bărbat și femeie.

„Lucrurile trebuie să fie foarte clare și fiecare competitor, când intră în campanie, trebuie să știe foarte clar: ‘Eu mă clasez pe primul loc, dau prim-ministrul. Nu mă clasez, care sunt opțiunile?'”, subliniază Constantin.

Copreședintele ALDE vorbește și despre „bilanțul negru” al actualului Guvern, subliniind în acest context că, pe zona de agricultură, deși au fost depuse de două ori mai multe proiecte pentru fonduri europene, în anul 2016, au fost selectate pentru finanțare puțin peste 1%, în timp ce gradul de selectare în 2015 a fost de peste 60%.

De asemenea, Daniel Constantin face referire la propunerea ALDE de înființare a unui ‘minister al repatrierii’, care să ia măsuri concrete pentru românii care vor să se întoarcă în țară.

AGERPRES: Alegerile au loc pe baza unei noi legi electorale. Cum vedeți noul sistem de vot și cum caracterizați actuala campanie electorală?

Daniel Constantin: Aș începe cu ce a însemnat campania pentru ALDE, după aceea, ce a însemnat pentru cetățeni și o să mă refer și la lege. În primul rând, cred că pentru ALDE a fost un moment extraordinar în care am adunat energii. Campania este un bun moment, o bună ocazie să punem echipele să lucreze împreună și, în felul acesta, să omogenizeze. Eu cred că am reușit și mă bucur foarte tare să văd, nu numai la București, ci peste tot în țară un entuziasm general, cred că asta ne va conduce către succes. Nu sunt atât de fericit când văd fondul campaniei, când văd că, din păcate, în această perioadă de campanie nu s-a discutat atât de mult despre problemele pe care le au oamenii, despre nevoile pe care le au. Noi am propus un pact pentru zona de investiții, plecând de la o realitate pe care o are economia românească. Avem o creștere economică, dar ea este bazată doar pe un motor al economiei, este bazată doar pe consum, consum care vine, am mai explicat, din anii 2013-2014, când s-a relaxat fiscalitatea, au crescut salariile și, evident, oamenii au început să consume. Din păcate, celălalt motor al economiei, care înseamnă investiții — acestea nu au existat, mai ales în 2016… Am făcut o comparație: în 2016, din 38 de miliarde de lei cât s-a propus a se face investiții, nu s-au făcut decât 16 miliarde, comparativ cu 42, în anul 2015. Aceasta este realitatea și îmi pare rău că nu s-a vorbit despre aceste probleme mai mult. Deci, fondul ar fi trebuit să fie cu totul și cu totul altul.

Sigur că legea este una care nu a permis, nu ne-a permis nici nouă, candidații, nu a permis partidelor, în general, să promoveze lucrurile și oamenii pe care îi au. Cu siguranță, după 11 decembrie trebuie să ne așezăm și să dăm posibilitatea… pentru că am trecut de la o extremă la alta. Înainte, chiar dacă erau mesaje scurte pe afișajul din oraș, oamenii înțelegeau câte ceva: ‘Domnule, ce vrea să facă ALDE? ALDE vrea să propună investiții masive din anul 2017’. Deci, puteam să le sintetizăm pe acele afișe. Acum sunt afișe doar în anumite locuri. Am trecut de la un panotaj exagerat, și așa este, asta este realitatea, la un panotaj care nu a permis nici măcar să se cunoască de către electorat care sunt candidații și care sunt măsurile cele mai importante. Cu siguranță, vom modifica această chestiune.

AGERPRES: În ultimele zile au apărut mai multe sondaje. Cum le vedeți și care estimați că va fi scorul pe care îl va obține ALDE?

Daniel Constantin: Este un joc al sondajelor acum. Fiecare partid scoate sondajul care să inducă electoratului o anumită idee. Eu cred, în privința ALDE, că rezultatul pe care îl vom obține va fi mai bun decât la alegerile locale. Este un pas care pe mine mă bucură foarte tare. Este un partid care s-a format de un an de zile, prin fuziunea a două partide, dar care va dăinui mult timp pe scena politică românească. Avem un parteneriat european pe care nu-l vom înșela. Știți foarte bine că suntem singura țară căreia i s-a permis ca partidul care face parte din familia ALDE european să poarte același nume în România. Este un semn că e un partid care va dăinui pe scena politică românească. Am câștigat la alegerile locale locul trei, cu siguranță ne vom consolida același loc și după alegerile parlamentare. Va fi un scor mai bun, care ne va permite să și implementăm proiectele de care am discutat în această campanie.

AGERPRES: Ați anunțat o colaborare politică cu PSD. În funcție de rezultatul alegerilor, vedeți posibilă o colaborare ALDE și cu alte formațiuni: PNL, UDMR, USR sau PMP?

Daniel Constantin: Cu siguranță, în toată istoria — și a mea, ca om politic, din 2010 de când conduc același partid, nu am plecat în alt partid, dar și ALDE, de când s-a format—, cred că am transmis împreună un mesaj de… nu neapărat de stabilitate, ci de seriozitate. Nu ne-am înșelat partenerii, nu cred că există niciun fel de element să o facem de acum înainte.

AGERPRES: Deci nu vedeți o colaborare cu celelalte partide?

Daniel Constantin: Nu știu dacă în momentul de față se știe ce majoritate va câștiga alegerile sau care vor fi partidele. Cu siguranță PSD va fi pe primul loc. Sunt lucruri pe care le vom vedea, dar cu siguranță există un pierzător al acestor alegeri. Aceasta este cam singura certitudine pe care o avem și acel pierzător se numește Partidul Național Liberal. Dintr-un motiv foarte simplu: pentru că au abdicat de la ceea ce i-a consacrat pe scena politică de foarte mulți ani, au abdicat de la valorile liberale, au abdicat de la cei care erau simbolul pentru România. Acești oameni au plecat din PNL și, astăzi, se regăsesc, o parte dintre ei, în ALDE. ALDE — cred eu fără să intru într-o polemică în momentul de față — este partidul care duce mai departe valorile liberale și duce mai departe valorile de dreapta.

Nu sunt deloc plăcut impresionat de măsurile pe care le propune astăzi PNL. În loc să vorbească de măsuri de investiții, cum noi vorbim de pactul pe care l-am propus, ei vorbesc, pun pe primul plan salarii și pensii, măsură mai mult de stânga cu care suntem de acord. Și noi vrem și cred că pasul imediat următor pe care trebuie să-l facem este, după ce avem acel buget de investiții care să genereze venituri la bugetul de stat, să creștem salariile și pensiile. Este nevoie în țara noastră să avem un nivel de bunăstare mai bun, mai ales dacă vorbim de categorii extrem de importante pentru toți, cum este zona de sănătate, salariile din educație, aici trebuie să creștem. Întorcându-mă la cel care este pierzătorul acestor alegeri, îmi pare rău că au plecat de la aceste valori, dar îmi pare bine că ALDE continuă drumul unui partid de dreapta, așa cum este el în mod autentic.

AGERPRES: ALDE îl propune premier pe copreședintele formațiunii Călin Popescu-Tăriceanu. Președintele social-democraților, Liviu Dragnea, a spus că această propunere este „îndreptățită” doar dacă ALDE câștigă alegerile parlamentare, iar PSD nu va intra la guvernare dacă nu propune și premierul. Cum vedeți această poziționare a liderului PSD?

Daniel Constantin: Propunerea noastră cu Călin Popescu-Tăriceanu este o propunere foarte serioasă. Ea va fi pe masa negocierilor, atunci când se va forma viitoarea majoritate, viitorul Guvern. Și, în funcție de discuțiile pe care le vom avea, vom vedea pe cine susținem. Sunt convins, așa cum cunosc partenerii din PSD, chiar dacă nu avem un parteneriat scris, dar sunt convins din istoria pe care am avut-o împreună, că vom ajunge la o concluzie, la o soluție foarte bună pentru România.

AGERPRES: Dar PSD a exclus din start…

Daniel Constantin: PSD este partidul mai mare și sigur că ei au emis o ipoteză pe care o vom discuta la momentul respectiv când se va forma… Repet, nu aș vrea să fac foarte multă presupunere. Cu siguranță vom ajunge la un consens. Cel mai important lucru în momentul de față nu este acesta. Cel mai important lucru — și pentru mine, și pentru domnul Tăriceanu, și pentru domnul Dragnea, cred — este să transmitem electoratului că avem cele mai bune soluții pentru a guverna. ALDE, și prin propunerea pe care a făcut-o și prin candidații pe care i-a propus — Sorin Câmpeanu, Grațiela Gavrilescu, Andrei Gerea, Varujan Vosganian și mulți alții — a arătat că are oameni competenți, oameni cu experiență, care cu siguranță vor fi o voce importantă în viitoarea guvernare din diferite poziții pe care le vor avea.

Acesta este mesajul pe care am vrut să-l transmitem: nu suntem un partid care vrea la guvernare cu orice preț, vom vedea ce ministere luăm, ce oameni punem. Noi știm foarte clar ce trebuie să facem. ALDE va fi o voce puternică în viitorul guvern, prin acești oameni pe care îi vom propune. Și mai important decât atât, vom susține cu tărie anume lucruri pe care le-am susținut și într-un alt Guvern, cu Partidul Social Democrat. Vă reamintesc anii 2013, 2014, 2015, în care am luat măsuri în primul rând pentru cei care sunt de dreapta, în egală măsură, bune și pentru economie și pentru cei care sunt de stânga și care așteptau anumite lucruri. Vă reamintesc reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, destinate consumului uman și animal, măsură pe care noi am propus-o, măsură care a ajutat toate categoriile sociale, a ajutat mediul economic pentru că s-a dezvoltat. Spuneau oamenii prin țară, la Satu Mare, prin toată țara pe unde am fost: ‘Domnule, vânzările sunt încă în creștere de când s-a redus TVA’. Deci, o măsură foarte bună pentru mediul economic, o măsură foarte bună și din punct de vedere social pentru că a crescut puterea de cumpărare și acum avem o creștere economică bazată pe consum și datorită acestor lucruri. Altă măsură — Codul fiscal modificat în anul 2015, la care, dacă vă reamintiți, în primă fază PNL, partid de dreapta, s-a opus. Ce spunea Codul fiscal? Să reducem TVA de la 24% la 20%, în primă fază, și, de la 1 ianuarie 2017, la 19%, să reducem impozitul pe dividende. Deci, multe măsuri care țin oarecum de zona de dreapta. De neînțeles pentru mine pentru că, uitați-vă, un Guvern susținut de PNL în momentul de față nu vorbește de continuarea măsurilor din Codul Fiscal, cele care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017. O vom face noi.

AGERPRES: Să înțelegem că aveți în vedere anumite portofolii într-o eventuală viitoare guvernare, cum ar fi cel al Agriculturii, de exemplu?

Daniel Constantin: Cu siguranță, dacă vom face parte din viitoarea guvernare, avem în vedere anumite zone, dar nu reprezintă o prioritate. Repet: mi se pare mai important să ne concentrăm pe a transmite mesajul către electorat — ‘Știm ce avem de făcut, avem și cu cine să implementăm aceste lucruri’.

AGERPRES: În viziunea dumneavoastră, care ar trebui să fie obiectivele sau obiectivul principal, prioritățile legislative ale viitorului Parlament? Revizuirea Constituției, îmbunătățirea imaginii?

Daniel Constantin: Sunt multe de făcut. Eu aș fi foarte bucuros dacă viitoarea majoritate și pe termen scurt să discute de noua structură a Executivului. Cum trebuie să arate viitorul Guvern? Pentru că, din experiența pe care și eu am avut-o ca membru al Guvernului de trei ani și jumătate, pot să vă spun că trebuie să facem anumite modificări. E nevoie, am vorbit în campanie, de un minister al repatrierii, avem nevoie să gândim măsuri concrete pentru cei care vor să se întoarcă în țară. Am mers și eu în străinătate. Am întâlnit români care au spus: ‘Aș veni acasă, dacă aș avea ce să fac’. Trebuie să răspundem pe măsura așteptărilor, nu trebuie să vină un om din străinătate acasă decât în momentul în care este integrat într-o anumită societate, în general, dar într-un anumit mediu. Dacă are un job, o posibilitate de a face o afacere. Și sunt lucruri care eu cred că există în viziunea mai tuturor partidelor, dar ele nu sunt concentrate pe această idee: să discutăm cu fiecare om din străinătate care vrea să se întoarcă.

Vrea să lucreze în agricultură — ce măsuri are de la bugetul de stat, ce măsuri are din fonduri europene, pentru instalarea tinerilor fermieri, alte măsuri care înseamnă investiții. Dacă vor să lucreze în străinătate — să vedem unde-i ducem. Mărturisesc că am fost săptămâna trecută în Bistrița-Năsăud, acolo, într-o comună, mi-au spus oamenii: ‘Domnule, avem dispensar, avem aici spații în care să cazăm oamenii, vrem să le creăm condiții medicilor să vină, nu avem medici în mediul rural în anumite zone’. Oamenii care lucrează în străinătate … Sigur că și aici trebuie, dacă vreți, anumite bonusuri care trebuie acordate celor care merg să lucreze în zone mai depărtate de Capitală, în spațiul rural. Astfel de măsuri care trebuie gândite de un minister al repatrierii.

Din punctul meu de vedere, e nevoie nu știu dacă de un minister, dar o structură care să gestioneze mai bine zona de industrie alimentară. Acolo am avut o creștere extraordinară. Nu știu dacă oamenii știu că industria alimentară aduce venituri la bugetul de stat mai mari decât agricultura. Peste 6% din PIB vine din zona de industrie alimentară, trebuie să tratăm această zonă cu maximă responsabilitate. Acum avem politicile la Ministerul Agriculturii, promovarea la Ministerul Industriilor, deci lucrurile sunt dispersate și trebuie să ne ducem la o formă, nu știu dacă minister, dar departament sau poate agenție, trebuie gândită o formă care să aducă acestui sector importanța de care se bucură.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l facă noul Parlament este să înceapă procesul de revizuire a Constituției. Un regret pe care îl am ca membru al USL este că atunci am vorbit de revizuirea Constituției și, din păcate, nu am dus-o la final. Cred că nu mai avem timp să întârziem. Sunt foarte multe lucruri care țin de redefinirea sau definirea mai clară a conceptului de familie sau de căsătorie. Cu siguranță noi am spus-o foarte clar — nu neapărat familia, căsătoria trebuie să fie definită foarte clar ca fiind uniunea dintre bărbat și femeie. Familia are mai multe valențe, tatăl, bunicul, poate s-a întâmplat ceva cu mama, poate mama nu s-a căsătorit și are un copil în creștere, asta nu înseamnă că nu e familie, e familie. Dar căsătoria, din punctul nostru de vedere, într-o țară creștină în majoritate, trebuie să fie definită în acest fel.

Nu numai pentru asta trebuie modificată Constituția și pentru modalitate în care se desemnează prim-ministrul. Nu mai trebuie lucrurile lăsate la voia întâmplării: dacă iese bine pentru un președinte sau pentru o majoritate. Interpretăm cum vrem Constituția. Cred că lucrurile trebuie să fie clare aici.

AGERPRES: Cum ar trebui să fie modificate aici?

Daniel Constantin: Viitoarea majoritate va hotărî, dar trebuie să spună foarte clar: câștigă, în momentul de față, nu știm exact sau fiecare interpretează. Partea noastră interpretează într-un fel, partea cealaltă în alt fel. Lucrurile trebuie să fie foarte clare și fiecare competitor, când intră în campanie, trebuie să știe foarte clar: ‘Eu mă clasez pe primul loc, dau prim-ministrul. Nu mă clasez, care sunt opțiunile?’. Deci, cred că aici avem de lucrat.

Mai dau un exemplu: există în momentul de față în sistemul public grile de salarizare diferite de la un minister la altul. A existat un ministru puternic la Ministerul Dezvoltării, a mărit salariile, a existat unul la Agricultură, a mărit salariile, și au apărut diferențe majore. În momentul de față, Constituția nu ne permite să venim decât cu creșteri astfel încât să echilibrăm. Atunci, cred că trebuie să lucrăm foarte clar pe Constituție și să dăm posibilitatea regândirii întregului sistem public, astfel încât sistemul de remunerare să fie echitabil pentru toți. Trebuie să creștem nivelul de bunăstare, dar nu cred că trebuie să avem aceste diferențe majore. Sistemul public, am spus-o de fiecare dată, trebuie să fie remunerat corespunzător. A fost preocuparea mea ca ministru al Agriculturii. Dacă vă uitați, oamenii care lucrează astăzi în cele două agenții care gestionează fonduri europene au salarii pe măsura muncii pe care o exercită și cred că în continuare trebuie să mergem în tot aparatul public cu o astfel de abordare. Dacă vrem competență, trebuie să și salarizăm corespunzător.

AGERPRES: În privința modului în care Parlamentul tratează cererile din partea justiției cum vedeți lucrurile? Se impune o modificare a regulamentului privind imunitățile?

Daniel Constantin: Cu siguranță viitorul Parlament trebuie să definească foarte clar. Dacă sunt în Constituție, dacă sunt lucruri în regulamentul de funcționare, acolo, în legea care aprobă regulamentul de funcționare, cred că trebuie să definim foarte clar ce înseamnă imunitatea. Știm foarte clar că și acolo lucrurile sunt la fel de interpretabile ca și în Constituție. Dar cu siguranță eu, sper ca viitor membru al Parlamentului, nu mi-aș mai dori să supun o astfel de instituție, care până la urmă este instituția numărul unu a democrației în orice stat membru, unui proces de denigrare din anumite decizii pe care le ia pe baza regulamentului care există. Am văzut aici că au fost abordări similare și din partea celorlalte partide și cred că se va găsi soluția cea mai bună.

AGERPRES: Deci trebuie modificat acest lucru?

Daniel Constantin: Categoric trebuie să facem o discuție și să facem o modificare, astfel încât Parlamentul să nu mai fie vulnerabil la astfel de solicitări.

AGERPRES: Cum ar putea fi această modificare?

Daniel Constantin: S-a vorbit foarte mult despre eliminarea imunităților, despre definirea foarte clară a imunităților. Imunitate pentru declarațiile parlamentare și punct, nu și pentru alte lucruri. Aici trebuie găsită soluția cea mai bună.

AGERPRES: Credeți că problemele din justiție ale copreședintelui Călin Popescu-Tăriceanu afectează imaginea ALDE sau scorul pe care îl va obține?

Daniel Constantin: Domnul Tăriceanu se bucură de prezumția de nevinovăție, este trimis în judecată, nu este condamnat. Mai degrabă — mărturisesc din deplasările pe care le am în teritoriu, mă întâlnesc acolo cu oamenii din diverse zone, m-am întâlnit și cu cei din sănătate și cu cei din educație, m-am întâlnit cu agricultorii, m-am întâlnit cu funcționarii publici — oamenii să știți că se uită cu încredere către domnul Tăriceanu, amintindu-și perioada 2004-2008, în care s-au mărit salariile, s-au dublat pensiile, agenților economici le-a mers bine în acea perioadă, s-au făcut investiții. Nivelul de investiții făcute în 2007-2008 nu cred că s-a mai atins în momentul de față, creșterea economică din acea perioadă a fost una foarte bună. Deci, mai degrabă oamenii îl privesc cu speranță, cu încredere și lucrul ăsta mă bucură.

AGERPRES: Cum apreciați gestul președintelui Iohannis de a nu invita anumiți politicieni la Ziua Națională?

Daniel Constantin: Când eram în Piața Arcului de Triumf, mi-am și notat undeva, am auzit proclamația de la Alba Iulia care spunea: ‘Egală îndreptățire și deplină libertate’. Mi-aș fi dorit ca toată lumea să gândească cum a gândit acum 98 de ani și mi-ar fi plăcut ca toți să fim împreună acolo pentru că, până la urmă, dacă stați să vă uitați și la ceea ce se întâmplă la Cotroceni, comisia pentru proiectul de țară, acolo nu au fost excluși oamenii aceștia. Cu oamenii aceștia facem și viitorul proiect de țară, sunt președinți de partid și vor influența, într-un fel sau altul, viitoarele decizii pe care le va lua națiunea română. Cred că asta ar trebui să fie abordarea și mi-ar fi plăcut să fim împreună, cel puțin la astfel de momente importante pentru țară.

AGERPRES: Cum apreciați discursul anticorupție al președintelui Iohannis?

Daniel Constantin: Nu trebuie să-l văd eu într-un fel, oamenii trebuie să-l aprecieze pentru că vom avea alegeri și în 2019. Dar m-aș uita la ceea ce se întâmplă mai ales în zona PNL, partidul din care provine domnul președinte, partidul pe care-l susține. Acolo, la PNL, văd un dublu discurs. Pe de o parte, spun: ‘Noi suntem împotriva celor care au anumite probleme’. Pe de altă parte, pe listele lor se găsesc oameni cu probleme. Uitați-vă la domnul Gireadă de la Botoșani, uitați-vă de la Cluj, nu știu cum îl cheamă. Uitați-vă la domnul Falcă, principala portavoce a liberalismului din țara noastră — ironia sorții. Asta a ajuns PNL astăzi — să-l aibă pe domnul Falcă, cu problemele pe care le are domnia sa. Nu vreau să mă refer la asta pentru niciodată nu am avut un discurs împotriva cuiva, am încercat să am un discurs pentru ceva, pentru ceea ce susținem noi, dar în momentul în care văd dubla măsură a PNL, sigur că asta trebuie să fie sancționată.

AGERPRES: Dacă ar fi vă gândiți la niște nume de premier de la celelalte partide — PSD, PNL, PMP, UDMR, USR—, care ar fi acestea? PNL merge cu propunerea pentru premier Dacian Cioloș, iar PMP cu Traian Băsescu. Ce părere aveți despre cei doi?

Daniel Constantin: Eu mă uit în curtea noastră și în curtea noastră avem nu unul, ci mai multe nume de posibili premieri. Am desemnat pe cineva. Mă uit în primul rând și la oameni pentru că eu cred că, înainte să avem propuneri de premieri, trebuie să ne uităm la ce așteptări au oamenii ca viitorul premier să corespundă așteptărilor oamenilor. Dacă mă uit la cele două nume de premier pe care le-ați spus, nu cred că sunt pe măsura așteptărilor oamenilor. Pot să dau exemple multe.

La Traian Băsescu este simplu: momentul 2010 cred că va fi pe fruntea domniei sale pe vecie. Este cam singurul om din istoria României recentă, de după ’89, care a luat astfel de măsuri dure, fără să caute alte soluții la momentul respectiv. Cred că se găseau alte soluții. A tăiat pensiile, a tăiat salariile și, din acest motiv, cred că nu se mai califică la nicio funcție din țara noastră.

Domnul Dacian Cioloș, aici sunt multe de vorbit și asta cred că trebuie să fie esența a ceea ce vreau să transmit prin intermediul dumneavoastră — bilanțul negru al guvernării 2016. Aici lucrurile cred că nu sunt numai în zonele în care s-a vorbit până acum, ce s-a întâmplat cu campania pentru Brâncuși, ce s-a întâmplat cu fondurile europene. Râdeam zilele trecute pentru că citeam un interviu, deși cred că nu este de râs, e de plâns, am citit un interviu cu noul ministru al fondurilor europene. Nu știu cum îl cheamă, dar a spus o chestiune foarte interesantă: absorbția este sub 1%, deci zero virgulă, după ce celălalt ministru s-a chinuit luni de zile să spună: ‘Nu suntem Guvernul zero, nu avem absorbție zero, absorbția este de nu știu cât’. A spus-o clar actualul ministru: absorbția pe celelalte fonduri decât agricultură este de sub 1%. Aceasta este caracterizarea și nu cred că trebuie să mai caracterizăm noi suplimentar. Mă uit că este un Guvern susținut de așa-ziși oameni liberali, în care profesiile liberale, din păcate, nu sunt respectate.

Vă dau un exemplu pe care l-am aflat zilele trecute: Colegiul medicilor veterinari și Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară. Autoritatea, care are funcționari publici, a interzis un drept pe care medicii veterinari îl au prevăzut prin Constituție: dreptul de a se asocia și în diverse forme, respectiv Colegiul medicilor veterinari. Le-a transmis scris că au nu știu câte zile la dispoziție să decidă dacă rămân în Colegiu sau nu. PNL unde este în ecuația asta? PNL parcă era, la un moment dat, cu apărarea profesiilor liberale. Fac un apel foarte clar și îl avertizez foarte clar și pe președintele ANSV să revină pentru că nu există nicio incompatibilitate între statutul de funcționar public și membru al unui Colegiu al medicilor veterinari, este o încălcare fundamentală a Constituției, a dreptului la asociere pe care acești oameni îl au. Aici cred că nu se face diferență între cei care sunt de dreapta și care sunt cei de stânga sau cei care caută numai voturi și cei care sunt preocupați zi de zi.

Despre domnul Cioloș vă dau un exemplu și pe zona de agricultură, apropo de bilanț și de ce cred eu că nu poate fi o soluție pentru viitor. Am vorbit de faptul că s-au întârziat subvențiile în agricultură de mai bine de 8 luni de zile, am vorbit de faptul că în sistemul de irigații nu s-a investit niciun leu, deși aveam o lege care spune că 145 milioane de euro. Iată că s-a încheiat anul — zero investiții. Vă dau un exemplu din partea de accesare de fonduri europene. Aici, am făcut o analiză foarte clară 2016 comparativ cu 2015. Programul național de dezvoltare rurală — 8 miliarde de euro în 2015, deși era primul an și am deschis pe propria răspundere noi, ca stat, măsurile, am avut alocări mult mai mari decât în 2016. Deși în 2016 s-au deschis dublu liniilor de finanțare pe care noi le-am deschis în 2015, alocarea totală a fost mai mică cu 10% în 2016, inacceptabil. Deși au fost depuse de două ori mai multe proiecte în anul 2016, au fost selectate pentru finanțare puțin peste 1%, în timp ce în 2015 gradul de selectare a fost de peste 60%. Cel mai important indicativ este cel al plăților efectuate. În anul 2015, s-au făcut plăți de 58%, în anul 2016, plăți de 6%. Cam ăsta este bilanțul și pe zona de agricultură, am vorbit și despre fonduri europene și de alte campanii care au marcat ceea ce a însemnat această guvernare de tehnocrați.

Aici cred că nu mai există modalitate în care electoratul poate fi păcălit, nici măcar o lege a salarizării unice pe care încearcă să o trimită acum, cu 10 zile înainte de final. Un an de zile ce ați făcut? Uitați-vă în discursul pe care l-au avut la sfârșitul anului 2015, atunci când au preluat guvernarea, prioritatea este legea salarizării unice și avem în decembrie 2016, la un an de zile, nu cred că mai ia nimeni în seamă și cred că toată lumea și-a dat seama că este de fapt doar o măsură populistă pe care și, în eventualitatea improbabilă că vor guverna în continuare, nu o vor aplica.

AGERPRES: Unii parlamentari au anunțat că renunță la mandat pentru a nu beneficia de pensia specială de parlamentar. Ce părere aveți?

Daniel Constantin: Bravo lor! E foarte bine. Eu nu mă gândesc deocamdată la pensie. Mai am până la pensie, așa că nu-mi creează niciun confort, mai degrabă un disconfort, faptul că s-a luat această măsură, susținută de cei care erau pe final de mandat și acum este o chestiune pe care trebuie să vedem cum o tratăm în viitorul Parlament.

AGERPRES: Descrieți într-un cuvânt următorii politicienii: Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Traian Băsescu, Victor Ponta, Elena Udrea, Vasile Blaga, Călin Popescu-Tăriceanu, Ion Iliescu, Mircea Ionescu-Quintus, Crin Antonescu, Adrian Năstase, Nicușor Dan, Kelemen Hunor.

Daniel Constantin: Nu sunt adeptul unor etichete. Probabil că sunt toți lideri politici. Cred că s-a dus perioada în care aveam un om care puneau etichete celorlalți. Nu sunt adeptul. Nu cred că un om poate fi descris printr-un cuvânt. Dacă cineva vede la un om un singur cuvânt, cred că nu gândește în profunzime. Fiecare om are și lucruri bune, și lucruri mai puțin bune, important este să-și pună în valoare lucrurile bune, intențiile bune pe care le are. Nu vreau să pun niciun fel de etichete, să cataloghez pe nimeni. Și cred că este mai înțelept așa.

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe