Matei Bogdan
Publicat în 1 decembrie 2021, 14:16 / 354 elite & idei

Daniel Dăianu: Avem un buget public fragil, care nu ne permite să asigurăm bunuri publice de bază cetățenilor României/ Uniunea Europeană este un pitic în competiția tehnologică

Daniel Dăianu: Avem un buget public fragil, care nu ne permite să asigurăm bunuri publice de bază cetățenilor României/ Uniunea Europeană este un pitic în competiția tehnologică

Avem un buget public fragil, care nu ne permite să asigurăm bunuri publice de bază cetățenilor României și nici să nu ne putem înzestra din punct de vedere strategic și militar, a declarat profesorul Daniel Dăianu, în cadrul unui eveniment organizat de Oxygen Events. Potrivit acestuia, sistemul educațional public și cel de asistență medicală au subfinanțare cronică de ani de zile.

„Avem o demografie care reduce, de fapt, vectorii de forță și strategici ai României. Avem un deficit de solidaritate care s-a văzut și în pandemie. O societate care nu are solidaritate, care are un deficit foarte mare între autoritățile publice și societate are mari probleme pentru că în momentele grele, dificile în istorie, trebuie să mobilizezi resurse și oamenii să fie cât mai solidari. Avem așa ceva? În afară de o retorică”, a spus el, în cadrul evenimentului avânt ca temă noua ordine mondială.

• Nu suntem în zona euro și acesta este un handicap pentru că nu avem performanță economică. Nu suntem în Schengen.

„Oricât am crede că poți să ai creativitate în diplomație și în politica externă, trebuie să ai opțiuni. România are nevoie vitală de NATO și de UE și de parteneriatul cu SUA”, a precizat Dăianu.

UE, un pitic în competiția tehnologică

“Uniunea Europeană este un pitic în competiția tehnologică, dacă ne gândim la tehnologiile foarte avansate. Noi ce facem în această situație? Ce opțiuni avem? Putem să avem relații comerciale cu Asia, fără îndoială, cu China inclusiv, pentru că și alții au. Ar fi o prostie să nu faci așa ceva”, a spus Daniel Dăianu.

• Trebuie să ai diplomația economică către toate regiunile.
„E o altă ordine mondială în ce sens? Că vom avea două super-puteri: SUA și China. Sunt două forțe gravitaționale. Forțele astea gravitaționale vor avea sateliți. Noi unde vom fi? Vom încerca să fim între? Nu poți să fii între”, a mai afirmat el.

• Într-o asemenea lume nu poți să fii între. Poți să ai diplomație inteligentă, pentru că ai și o așezare geografică care te obligă la așa ceva. Opțiunile trebuie să le ai.

• Ce obligă la colaborare cele două super-puteri: schimbările climatice și alte pandemii. Lumea va mai cunoaște alte pandemii și va trebui să colaborăm.

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe