Matei Bogdan
Publicat în 6 iunie 2023, 18:35 / 128 elite & idei

Daniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Sunt sau nu sunt bani pentru profesori

Daniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Sunt sau nu sunt bani pentru profesori

Daniel Dăianu, fostul ministru de Finanțe, a vorbit despre situația gravă din învățământ spunând că, din păcate, de foarte mult timp la noi s-a subestimat această realitate tristă din educație şi că a fost mereu subfinanță.

Daniel Dăianu a spus că procesul educațional înseamnă mai mult decât salariile celor din învățământ susținând faptul că de-a lungul timpului, bugetele României au fost sărace și că de cele mai multe ori Educația a fost subfinanțată de toate guvernele.

Greva profesorilor a scos la iveală realitatea din Educație

Fostul ministru de Finanțe a mai declarat că bugetele României au fost mereu sărace: ”Bugetele României nu de ieri de astăzi sunt sărace. În ce sens, nevoile sunt mari, în ultimii ani am avut niște șocuri foarte puternice și oamenii, era obligatoriu să fie sprijiniți pentru a trece prin, mă refer la șocuri, la consecințele șocurilor. Această situație gravisimă din ultimul timp, disputa între Guvern și profesori care a ridicat un mare semn de întrebare privind ce se întâmplă cu anul de învățământ.

Din păcate, foarte mult timp la noi s-a subestimat această realitate tristă că și Sănătatea și Educația sunt subfinanțate. Au fost o serie de acte normative care aveau în vedere remedierea acestei stări de fapt, însă, din rațiuni care sunt legate de dificultățile bugetului public, mă refer la deficite care trebuie să fie finanțate, datorie publică care trebuie să fie refinanțată, nu a avut loc și o concretizare care să răspundă la aceste situații. Și anume că avem și sănătatea publică și Educația subfinanțate”, a declarat Daniel Dăianu.

Danile Dăianu: Se ia dintr-o parte și se reorientează unde durerea este foarte mare

Președintele Consiliului Fiscal subliniază faptul că procesul educațional este mai mult decât salariile profesorilor: „Din această perspectivă se poate spune că într-adevăr e foarte greu de conciliat ceea ce îți cer, dar Educația, nu numai profesorii pentru că nu este vorba doar de salariile profesorilor, procesul educațional înseamnă mai mult decât salariile profesorilor, deși acestea poate reprezintă componenta esențială. Este vorba despre o stare de spirit, logistică, starea învățământului.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe