Matei Bogdan
Publicat în 19 octombrie 2022, 10:08 / 70 elite & idei

Daniel Dăianu: Energia este costul tuturor costurilor, fără energie nu poți să trăiești, poate doar în peșteră

Daniel Dăianu: Energia este costul tuturor costurilor, fără energie nu poți să trăiești, poate doar în peșteră

Una dintre cauzele inflației este data de excesul de cerere de pe piață, însă, conform lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, acest lucru este „o prostie” în contextul actual al economiei românești. Acesta a declarat că efectul inflației actuale este dat de criza energetică.

Președintele Consiliului Fiscal a menționat faptul că trebuie demontată gândirea că inflația actuală a fost determinată te excesul de cerere.

„Să spui că inflația actuală este dată de excesul de cerere este o prostie. Șocul creat de creșterea prețurile la energie a produs inflația. Energia este costul tuturor costurilor, fără energie nu poți să trăiești, poate doar în peșteră”, a declarat Daniel Dăianu, în cadrul conferinței „Bugetul și fiscalitatea 2023”.

Acesta a adăugat că Guvernul României „nu poate să salveze pe toată lumea” și că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă la momentul actual este să limiteze stricăciunile.

„Există un sindrom al economiilor de război. Băncile centrale înăspresc politicile monetare iar piețele devin mai strânse. Când apa se retrage, atunci vezi cine e în pielea goală. Avem firme de tip zombi care au probleme din finanțare, care vor avea și mai mari probleme de finanțare și pot intra în stare de insolvență”, a declarat Daniel Dăianu.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?

PoliticKelemen Hunor: În acest moment, comasarea alegerilor locale şi parlamentare nu este posibilă constituţional

EconomieMarian Năstase: ALRO este al doilea cel mai transparent emitent BET privind raportarea ESG

ExternMarco Badea: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Regatul Unit să trimită avioane de luptă în Ucraina

SocialCsibi Magor: Pentru prima data de cand donez

EvenimenteAndreea Paul: Conferința CDG ”Banii României producătoare – finanțarea economiei private”

CulturaVlad Mixich: Mi s-a întâmplat de câteva ori să trăiesc o emoție foarte specială: gratitudinea de a fi martorul nemijlocit a unei frumuseți unice

EditorialOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe