Adriana
Publicat în 22 mai 2012, 17:44 / 370 elite & idei

Daniel Dăianu: Ieșirea Greciei din zona euro ar însemna declararea unui faliment efectiv

Daniel Dăianu: Ieșirea Greciei din zona euro ar însemna declararea unui faliment efectiv

O ieşire a Greciei din zona euro ar însemna de fapt declararea  unui faliment efectiv, apreciază economistul Daniel Dăianu, consilier de stat în  cadrul Aparatului Propriu de Lucru al primului-ministru, într-un interviu la  RFI. 

„Grecia este într-un faliment organizat al economiei, care este ţinută pe  perfuzii. Declararea efectivă a falimentului ar însemna pentru grupuri bancare  europene, pentru alte ţări membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi  efective. (…) Pierderile devenite efective ar scoate la iveală o deteriorare  puternică a bilanţurilor”, a declarat profesorul Daniel Dăianu.
El atrage  atenţia că mai există un risc, dacă Grecia iese din zona euro, şi anume  contagiunea. „Intervine un alt aspect, o accentuare a contagiunii, cu  repercusiuni majore, întrucât Grecia este o parte mică a Uniunii Europene, a  zonei euro, în timp ce dacă procesul de contaminare ia amploare, este foarte  complicat a-l stăvili, atunci când se pune problema unei ţări precum Spania. Nu  mai vorbesc de Italia”, a spus analistul economic.

Cum se vor limita stricăciunile?
„Dincolo de contaminare,  este crearea precedentului. Părinţii fondatori ai zonei euro nu au vrut să gândească la posibilitatea unei ieşiri din zona euro, pentru că de aceea nici  aranjamentele nu au fost potrivite şi pentru un asemenea scenariu. Ieşirea  Greciei ar crea un precedent. Nu puţini se vor întreba ce se va întâmpla cu  Portugalia”, a afirmat Dăianu.
În opinia sa, „marea provocare este cum se  vor limita stricăciunile, fie că Grecia rămâne în zona euro, fie că iese”.
Potrivit consilierului de stat, România ar putea fi „copleşită” de  situaţia de pe pieţe. „Finanţele publice ale României sunt într-o stare mult mai  bună decât cu ani în urmă. (…) Dar România poate fi copleşită de ceea ce se  întâmplă pe pieţele financiare, iar dacă nu va exista decizie, adică intervenţie  decisivă pentru a preveni reîngheţarea pieţelor financiare, (…) dacă nu vor  exista măsuri care să limiteze stricăciunile, fie că Grecia rămâne, fie că va  ieşi din zona euro, ne putem aştepta chiar la mai rău decât observăm în momentul  de faţă”, conchide profesorul Daniel Dăianu.

Articol publicat pe www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația Z



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe