Matei Bogdan
Publicat în 17 mai 2023, 05:03 / 60 elite & idei

Daniel Dăianu: Intrarea SUA în insolvenţă este un nonsens; ţările dezvoltate nu pot practica deficite mari la nesfârşit

Daniel Dăianu: Intrarea SUA în insolvenţă este un nonsens; ţările dezvoltate nu pot practica deficite mari la nesfârşit

Intrarea SUA în insolvenţă este un nonsens, dar ţările dezvoltate nu pot practica deficite mari la nesfârşit pentru că la un moment dat se poate intra într-o „capcană a datoriilor”, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

„Este multă încordare politică în SUA privind plafonul datoriei publice, de circa 31 trilioane (mii de miliarde) de dolari, care era în 2022 aproximativ 124% din PIB-ul american. Nu este prima dată când spectrul de depăşire a unui plafon stabilit de Congres provoacă încleştare între politicieni. Dar este prima dată în istorie când SUA ar intra în „default”. Ce adaugă greutate situaţiei este afirmaţia unor responsabili cu politica economică. Secretarul Trezoreriei, ministrul de finanţe al SUA, Janet Yellen (predecesor al lui Jerome Powell la Fed, Banca Centrală a SUA) vorbeşte despre o „catastrofă” dacă nu este ridicat plafonul. Este SUA ameninţată de un faliment propriu-zis? Bunul simţ economic îţi spune că nu, şi argumente sunt menţionate mai jos în acest sens. Ce se poate întâmplă în schimb este că guvernul federal să nu poate onora unele plăţi la timp întrucât ar fi limitate emisiuni de obligaţiuni. În această situaţie Trezoreria americană are disponibile măsuri temporare de avarie. Conducători de pe Wall Street au anunţat că au în vedere un scenariu urât”, comentează Daniel Dăianu, într-un articol postat pe publicat pe blogul OpiniiBNR.ro.

Economistul enumeră şi unele motive pentru care un faliment al SUA este un nonsens: pieţele nu semnalează că economia americană, statul american, găsesc greu finanţare; o limită impusă în mod instituţional este cauza disputei actuale; economia americană reprezintă cca. 25% din PIB-ul mondial, iar dolarul SUA înseamnă aproape 60% din rezervele valutare deţinute în lume (spre comparaţie, euro înseamnă în jur de 20%); SUA sunt prima forţă tehnologică şi ştiinţifică a lumii; inflaţia în SUA a atins un platou cu ceva timp în urmă, scade în mod gradual, iar mersul inflaţiei în SUA dă tonul în economiile avansate.

De asemenea, un „default” fie şi de scurtă durată ar trimite economia americană sigur în recesiune şi ar accentua o comprimare a creditării ce era oricum indusă de întărirea politicii monetare, consideră Dăianu.

„Este greu de imaginat o situaţie în care administraţia democrată şi republicanii din Congres nu vor ajunge la un compromis care să înlăture impasul intern. Întrucât nu este vorba numai de funcţionarea statului american, de credibilitate, ci şi de implicaţii pe pieţele internaţionale. O erodare puternică a cotaţiilor hârtiilor de valoare americane, obligaţiuni şi bonuri de tezaur (prin mark to market, vezi şi dinamică la CDS-uri), rezultată dintr-un blocaj prelungit al unor noi emisiuni, ar afecta portofolii de active în lume, dincolo de consecinţele întăririi agresive (cu peste 5%) a politicii monetare a Fed. Dolarul SUA probabil s-ar deprecia, cu implicaţii asupra cotaţiilor mărfurilor pe pieţele internaţionale. Am avea noi turbulenţe financiare ce ar amplifică tumultul produs de necazurile unor bănci. Şi geopolitic SUA ar primi o lovitură având în vedere responsabilităţi internaţionale explicite şi implicite. Să ne gândim că aranjamente de tip swap sunt căutate de bănci centrale în primul rând cu Fed; dolarul este văzut că principalul activ monetar de refugiu în lume. Asemenea reverberaţii arată de ce este greu de acceptat că politicienii de la Washington nu vor găsi un compromis care să protejeze SUA ca pivot al sistemului financiar internaţional şi să ţină cont de posibile efecte foarte rele pentru economia globală”, spune Daniel Dăianu.

El afirmă că este legitimă însă întrebarea dacă SUA îşi pot permite continuarea unor deficite bugetare mari, care să pună în discuţie sustenabilitatea datoriei lor publice.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, atât timp cât rată dobânzii de îndatorare este inferioară ratei de creştere a PIB, datoria publică poate creşte fiind sustenabilă – se poate menţine la un nivel rezonabil ca pondere în PIB. Dar datorii publice au crescut în SUA şi în alte economii avansate ca pondere în PIB în ultimele decenii (la finele celui de-al doilea război mondial, în 1945, datoria publică a SUA a fost în jur de 112% din PIB). Criză financiară globală, pandemia, criza energetică şi războiul din Ucraina, alte evenimente extreme, au mărit înclinaţia guvernelor de expansiune a cheltuielilor bugetare, de a creşte deficite bugetare.

Daniel Dăianu menţionează că ţările dezvoltate nu pot practica „la nesfârşit”, deficite şi datorii tot mai mari. La un moment dat se poate intra într-o „capcană a datoriilor”, care ar obliga pieţele să reacţioneze cu vehemenţă, să ceară dobânzi considerabil mai înalte la finanţare. În plus, scăderea inflaţiei nu va mai ajuta execuţii bugetare (datorii publice ca pondere în PIB) aşa cum s-a întâmplat în 2022, anul marelui puseu inflaţionist, ca „inflaţie surpriză”.

„Bugetele publice au nevoie de corecţii în pofida faptului că sunt presiuni mari pe partea de cheltuieli ce derivă din dispariţia „dividendului păcii”‘ (cresc cheltuieli militare), schimbări climatice, demografie (criza sistemului asistenţial/pensii). Guvernele vor avea dificultăţi mari în restructurarea cheltuielilor publice, mai ales unde veniturile bugetare sunt mici. Pentru SUA, o analogie cu Japonia (ce are o datorie publică de peste 220% din PIB) are relevanţă limitată deoarece cvasitotalitatea obligaţiunilor suverane nipone sunt deţinute de rezidenţi japonezi şi, în plus, aceştia economisesc mult. Pentru economii emergente, corecţii ale deficitelor bugetare sunt cu atât mai necesare. Importanţa fondurilor europene pentru România este de văzut şi în acest context, ca şi calitatea investiţiilor şi reformelor ce se fac. Până una alta, SUA se pot împrumută mai lesne decât restul economiilor din lume datorită puterii economice, rating-ului suveran deţinut. Impasul politic de acum nu văd cum să nu fie depăşit. Dar şi SUA trebuie să nu considere datoria publică în creştere ca fiind lipsită de limite”, a transmis Daniel Dăianu.

Ultima ora:

ObservatorGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni

PoliticMarcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

EconomieRadu Hanga: Trebuie să ajungem la un anumit nivel de lichiditate pentru a fi interesanţi pentru platformele de tranzacţionare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Mihai Mălaimare (sezonul 3, episodul 4)

EditorialGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe