OraNoua.ro
Publicat în 2 aprilie 2014, 17:47 / 180 elite & idei

Daniel Dăianu: Prima ședință a grupului care va elabora un raport despre resursele bugetului UE va avea loc pe 3 aprilie

Daniel Dăianu: Prima ședință a grupului care va elabora un raport despre resursele bugetului UE va avea loc pe 3 aprilie

Prima ședință a grupului la nivel înalt, care va elabora un raport despre resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene, va avea loc pe 3 aprilie 2014, la sediul Comisiei Europene, a declarat duminică, pentru AGERPRES, prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Daniel Dăianu.

Acesta a spus că prima formă a raportului va trebui să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

‘De ani buni se discută despre o reforma finanțării bugetului Uniunii Europene, care să contureze mai bine resursele proprii și care să nu mai stârnească controverse, așa cum se întâmplă de fiecare dată. Acesta este motivul pentru care Consiliul European, Parlamentul și Comisia au considerat necesar să se înființeze acest grup la nivel înalt, condus de fostul premier al Italiei, Mario Monti, care să elaboreze un raport pentru noul Parlament, pentru noua Comisie, pentru Consiliu și pe baza căruia să se ia niște măsuri de reformă în privința finanțării bugetului Uniunii Europene’, a precizat Daniel Dăianu.

La întâlnirea inaugurală se va discuta trecerea în revistă a situației actuale, se va stabili agenda de lucru pentru acest an, documentele pe baza cărora se va lucra, precum și de ce studii va fi nevoie pentru elaborarea raportului. Activitatea grupului va continua și în 2015.

Daniel Dăianu a fost invitat să facă parte din grupul la nivel înalt, condus de fostul premier al Italiei, Mario Monti, care va elabora un raport privind resursele proprii ale bugetului UE, la însărcinarea Comisiei Europene, a Parlamentului European (PE) și a Consiliului European.

Acest ‘High Level Group’ include trei membri ai Parlamentului European, trei comisari europeni și alți doi reprezentanți ai Consiliului European. Raportul va fi prezentat, la începutul anului viitor, noii Comisii, noului Parlamentului European și Consiliului European.

Membrii nominalizați de PE sunt Alain Lamassoure, Ivailo Kalfin și Guy Verhofstadt, iar cei nominalizați de Consiliu sunt Daniel Dăianu, Clemens Fuest și Ingrida Simonyte. Comisia Europeană i-a nominalizat pe Janusz Antoni Lewandowski, Maros Sefcovic și Algirdas Semeta.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe