OraNoua.ro
Publicat în 3 februarie 2016, 17:20 / 297 elite & idei

Daniela Lulache: In #RomaniaProfesionista schimbarea reala nu se face cu oameni placuti, ci cu oameni hotarati

Daniela Lulache: In #RomaniaProfesionista schimbarea reala nu se face cu oameni placuti, ci cu oameni hotarati

Romania nu va reusi sa treaca printr-o schimbare reala fara trei factori esentiali, anume vointa, profesionalism la toate nivelurile si continuitate, crede Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Sectorul energetic, are la randul sau, nevoie de o piata locala reala, competitiva si functionala, un cadru de pozitionare egala a tuturor producatorilor.

Romania are nevoie de reforme, in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca pana acum a avut parte de schimbari nenumarate de-a lungul timpului, insa cele mai multe “gandite superficial, aplicate la fel, care, practic, au condus la un efect invers la nivel de sistem, in integralitatea lui”.

“O reforma care are la baza un proces analitic complex trebuie sa inlocuiasca un mod de lucru ineficient, cu unul eficient. Altfel, elementele conflictuale intre nou si vechi vor face aproape imposibila munca”, spune Lulache.

Ea adauga ca activitatea normala a unui operator economic este deseori perturbata de situatii contradictorii, asupra carora, paradoxal, exista si o competitie a entitatilor care au responsabilitatea de a exercita controlul. Pe langa nevoia de modernizare si de renuntare la pseudo-standarde si politici care nu mai au aplicabilitate astazi, sunt necesari si profesionisti.

“Avem nevoie sa stim exact ce si cum nu functioneaza, ce masuri pot fi aplicate pentru a corecta in mod real, pentru a creste gradul de functionalitate la nivel de sistem. Eficienta unui sistem deriva in primul rand din resursa umana, inalt calificata, specializata pe diferite probleme, ancorata in realitate, conectata la nou si motivata sa livreze un produs de calitate, indiferent de natura lui”, adauga Lulache (foto).

 

In opinia sa, eventualele schimbari legislative ar trebui corelate intre ele, sa sprijine dezvoltarea si sa nu se suprapuna sau, si mai rau, sa fie conflictuale. Mai este nevoie de structuri complementare, nu redundante, pentru ca sistemul in sine trebuie sa faciliteze, nu sa blocheze.

“Cred ca mai avem nevoie si de curajul de a ne asuma masurile si de a nu renunta atunci cand vocile critice incep sa afecteze capitalul de imagine. Schimbarea nu se face cu oameni placuti, ci cu oameni hotarati”, afirma Lulache.

Egalitate pentru producatorii de energie

Sectorul energetic, are la randul sau, nevoie de o piata locala reala, competitiva si functionala, un cadru de pozitionare egala a tuturor producatorilor pentru ca restul va decurge firesc din aceste coordonate. De asemenea, producatorilor de electricitate trebuie sa li se dea posibilitatea legala reala de a “juca” regional.

“As vrea sa vad ca un proiect fezabil economic, necesar pentru Romania, care ofera premise de crestere economica si bunastare, este realizat in conditiile unui mediu investitional stabil, axat pe sustinerea performantei si pe nevoile concrete ale sistemului, consumatorilor si mediului”, spune Lulache.

Astfel de proiecte de investitii pe termen lung sunt implementate cu succes in alte tari cu economii solide si functionale, iar asa ceva trebuie sa se intample si in Romania.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor – specialistii care sustin economia reala.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe