Daniela Lulache – Nuclearelectrica: de la uzină la corporaţie
Articol publicat in Q Magazine
Premieră pe piaţa românească: Nuclearelectrica a devenit primul producător de energie deţinut de stat care a fost listat la bursă, după cinci ani în care nicio companie nu a mai fost cotată pe piaţa de capital.
Pasul este cu atât mai important, cu cât Nuclearelectrica este unul dintre principalii producători de energie ai ţării, generând 20% din producţia naţională. Iată deci că o companie care operează o centrală nucleară intră în cercurile înalte ale corporaţiilor cotate pe piaţa de capital.
Directorul general al companiei, Daniela Lulache, a arătat, într-un interviu acordat revistei Q Magazine că valoarea companiei nu poate decât să crească în următorii ani, într-o perioadă în care piaţa de electricitate se va liberaliza complet până în 2018. În plus, cantitatea de energie pe care Nuclearelectrica o va furniza la preţuri reglementate va fi din ce în ce mai mică, iar compania va vinde mai multă energie pe piaţa liberă. Prin urmare profitul companiei va fi pe un trend crescător.
Oficialul Nuclearelectrica a vorbit şi despre discuţiile concrete purtate cu companii din China şi Coreea de Sud pentru implicarea acestora în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Totodată, Nuclearelectrica vrea să se alăture proiectului hidrocentralei de la Tarniţa şi nu a renunţat la ideea exportului de energie prin cablul submarin dintre România şi Turcia.
Ce schimbări implică statutul de companie listată pentru Nuclearelectrica şi cum se vor simţi acestea pe termen mediu?
Listarea Nuclearelectrica înseamnă conectarea companiei la investitorii și la piața de capital. Nu insist asupra beneficiilor listării pentru că sunt cunoscute însă vreau să punctez un lucru. Efectul este de transformare a unei societăți tradiționale de stat, într-o companie modernă: creşterea profilului public al companiei și implicit recunoașterea valorii SNN oferă sprijin lichidității acțiunilor și extinderii contactelor de afaceri, reasigură partenerii de afaceri și creditorii.
IPO a fost un succes – dovadă și interesul major al investitorilor americani – și ajutat la promovarea Nuclearelectrica, oamenii au aflat cine suntem și ce putem. Și revin asupra unui exemplu elocvent: au fost investitori care au aflat real suprinși că Unitățile 1 și 2 sunt pe primele locuri în topul mondial intre cele 436 unităţi nucleare în funcţiune în lume. Unitatea 2 cu un coeficient global de utilizare a puterii instalate de 92,9% este pe locul 4 in lume, iar Unitatea 1 cu un coeficient de utlizare de 88,5% este pe locul 19 conform Nuclear Engineering International.
Este deci vorba despre o companie cu o poveste foarte frumoasă în spate, cu tradiţie şi performanţă şi aceste lucruri erau puțin cunoscute până la IPO. Este un pas prin care Nuclearelectrica se va aşeza pe modelul unei corporaţii moderne – este un pariu personal ca manager.
Care sunt principalele riscuri pentru viitorul acţiunilor Nuclearelectrica?
Acţiunile sunt o investiţie sigură. Riscurile sunt minime, pentru că profitabilitatea companiei va creşte şi am în vedere şi reducerea procentului de energie vândut pe piaţa reglementată simultan cu creşterea preţului pe acelaşi segment, care creează un context favorabil de piaţă pentru creşterea profitului. Urmează implementarea completă şi urmărirea normelor de guvernanţă corporativă, a sistemului de management, adică Nuclearelectrica va trece printr-o serie de schimbări care o vor alinia standardelor internaţionale în domeniu corporatist.
Viitorul pentru acţiunile SNN înseamnă beneficii. Nuclearelectrica are un an 2013 semnificativ mai bun ca 2012, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 20%, la 930,5 milioane de lei, comparativ cu CA din primele şase luni din 2012, care a fost 772,3 milioane de lei, iar perspectiva este de consolidare. Deci, aş spune că pentru această listare au existat doar câştiguri, nu riscuri.
Discuţii pentru reactoarele 3 şi 4
Care este stadiul proiectului reactoarelor 3 şi 4?
Au loc în discuții pentru a găsi investitori. Tot ce vă pot spune fără a ieși sin clauzele de confidențialitate este că au fost nu doar tatonări, ci discuții concrete și că există interes, însă agreementul este deja o chestiune de dialog detaliat și de timp. Proiectul reactoarelor 3 și 4 rămâne prioritar, preocuparea este să pregătim proiectul pentru a găsi sprijin de la bănci.
Este dispus statul să renunţe la participaţia majoritară? De ce?
Primul ministru, Victor Ponta, a răspuns la această temă. Judecând proiectul şi din perspectiva unui manager, este just că între resursele financiare necesare şi necesitatea în sine a proiectului se caută o cale de mijloc care să ofere premise de realizare în condiţiile în care statul român nu poate acoperi integral o astfel de investiţie. În condiţiile în care investitorul oferă de exemplu şi tehnologia şi finanţarea proiectului, este clar că va vrea să deţină o parte semnificativă a proiectului.
Care companii private sunt interesate de proiect?
Discuţii s-au purtat cu companii din China şi din Coreea de Sud. Şi sunt şi alte companii din alte state care ar putea să ia în calcul în viitor o astfel de investiţie, însă discuţiile nu sunt uşoare.
Care va fi aportul de capital al statului?
Deocamdată cred că trebuie stabilit cum şi cu cine se va merge înainte în acest proiect şi momentan, în discuţie, sunt mai multe opţiuni. Inclusiv declaraţiile guvernamentale de până acum iau în calcul exclusiv participarea SNN la acest proiect doar cu aport în natură, respectiv activele pe care le deţinem deja. Ca manager, obligaţia mea este să prioritizez investiţiile pentru obiectivele actuale şi să mă asigur că unităţile existente la Cernavodă dispun de resurse pentru funcţionare optimă şi pentru modernizare.
Diversificarea activităţilor
În prospectul de ofertă scrie că Nuclearelectrica vrea să participe la proiectul hidrocentralei Tarniţa. De ce?
Văd mandatul meu la conducerea SNN reductibil la o singură prioritate strategică: transformarea SNN într-o corporaţie puternică şi profitabilă, un jucător-cheie în sectorul energetic. Investiţia în proiectul de la Tarniţa oferă Nuclearelectrica un nou statut, nu doar provider de energie, ci şi investitor în sectorul energetic. Asta înseamnă mai multă forţă şi profitabilitate pentru companie şi mai mult beneficiu pentru acţionari şi pentru a diminua orice risc al acţiunilor de care vorbeaţi la început. În plus, este un proiect tehnic necesar pentru aplatizarea curbei de sarcină în golul de noapte, iar pentru SNN, în condiţiile în care Tarniţa şi Unitatea 3 de la Cernavodă au legătură, este cu atât mai bine.
63 de milioane de euro a atras statul român în urma ofertei publice iniţiale a Nuclearelectrica
6,4 miliarde de euro este investiția estimată pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
La ce alte proiecte de producere a energiei vrea să participe Nuclearelectrica?
În afară de cele pe care vi le-am spus mai sus… atât deocamdată. Pentru noi, după IPO, în foarte scurt timp, începe o perioadă de consolidare a standardelor de guvernanţă corporatistă. Ştiu că pentru mulţi acestea par probabil cuvinte frumoase, dar veţi vedea că nu sunt doar cuvinte.
Mai este Nuclearelectrica interesată de proiectul cablului submarin România-Turcia?
România poate vinde electricitate în condiţiile în care piaţa naţională este acoperită. Din punctul meu de vedere, pentru Nuclearelectrica, în condiţiile reducerii progresive a cantităţii de energie vândute pe piaţă reglementată, orice interconectare externă a României poate fi benefică. Dar vom vedea.
Ce reprezintă Nuclearelectrica pentru sectorul energetic românesc?
Nuclearelectrica este în acest moment şi în lumina IPO într-un punct de redefinire către o nouă viziune, de la un colos industrial al anilor ’90, la o corporaţie în energie. Nuclearelectrica va deveni un jucător activ în domeniul energetic la nivel regional şi care este cunoscut şi la nivel global.
Ultima ora:
ObservatorAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?
PoliticMarcel Ciolacu, MESAJ pentru Recep Erdogan: România este solidară cu Turcia și poporul său în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal
EconomieAndrei Dudoiu: În cinci ani s-au făcut investiţii de 78 milioane euro în start-up-uri tech din Europa prin platforma noastră
ExternAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?
SocialRadu Puchiu: 𝗚𝗹𝘂𝗺𝗲𝘀𝗰 𝗱𝗲𝗰𝗶 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁
EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe!
EditorialClaudiu Butacu: Lecții care-ți schimbă viața
CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe