Matei Bogdan
Publicat în 12 ianuarie 2022, 16:25 / 144 elite & idei

Daniela Vișoianu: Câteva gânduri

Daniela Vișoianu: Câteva gânduri

cealaltăfemeie*

Au trecut Sărbătorile? Am câteva gânduri de scris/spus:
Dragile mele,
(mai mult pentru voi, cu ei am altă socoteală),
am învățat dintr-o carte că atunci când te implici într-o relație extraconjugală, e bine să fii cea/cel care are mai puțin de pierdut. Adică, dacă se află, să nu îți strici viața definitiv, inclusiv din cauză că pe celălalt nu l-ar afecta prea tare.
am mai învățat că tinerețea e crudă și curioasă și puterea e unul dintre cele mai tari afrodisiace. Că dacă nu știm cât suntem de frumoase o să înnebunim căutând confirmare și o să trecem, invariabil, din pat în pat, pentru că ce loc e mai potrivit pentru astfel de confirmări? (Slavă Domnului, acum s-a inventat social media și filtrele, mai reduc din curiozitate :)))!)
Dar orice poveste are un sfârșit.
Poveștile au conflict, au descoperire, au luptele lor. Și îți lasă cicatrici. Pe care le vei purta cu tine ca pe un bagaj permanent. Da, barbații pe care îi lași să îți răvășească părul, gândurile și… cearceafurile îți spun că ești frumoasă, îți cumpără blănuri și bijuterii (ya… cine-i mai tare decât tine?), îți iau/dau o mașină și îți plătesc facturile. Știu că nu o faci pentru asta. Asta e partea ta de consolare concretă. Mai mult te bucură că împart cu tine secrete, că împart din puterea lui, că ai cu cine bârfi la un nivel intelectual satisfăcător, pentru că, hei, cei de vârsta ta sunt atâââât, oh, dar atâââât, de necopți!
Le-am cunoscut, le cunosc pe unele dintre voi.
Nu le judec, nu le-am judecat, mă ajută să știu povestea, ca să înțeleg contextul. Și să îngădui. Dar am momentele mele de compasiune. Pe cele pe care le-am știut de tinere le văd acum în poziții de conducere, de leadership și mă întreb dacă lipsa lor de generozitate, de siguranță, are sau nu legătură cu alegerile din tinerețe. ”O luptă-i viața, deci te luptă!” e o realitate pe care o tânără fată o trăiește cum poate ea mai bine: un prinț e prinț în mintea ei, indiferent de vârstă și condiție maritală, nu-i așa?
Nu toate poveștile se termină cu ”au trăit fericiți până la bătrânețe”. Știu că și ele știu, rațional, dar mintea e perfidă și când pasiunea e intensă e greu să nu speri că nu faci parte din acea minoritate (studiile confirmă) care rămâne cu prințul.
Ce ar fi valoros în cuvintele mele este că, într-o zi veți avea 40, 50, 60 de ani și o să vă întrebați dacă a meritat ”să știe tot satul”. O să vă întâlniți cu bărbați de la care veți aștepta la tratament egal și vor spune, în față sau nu, ”cine e mă aia și ce vrea? se crede deșteaptă?”. Reputația este ceva prețios și se construiește prin alegeri grele. Da, era o dezbatere zilele trecute, reputația se construiește de la 18 ani, inclusiv din alegerea de a nu ”dansa, pe plajă goală”.
Ați fost eleve de zece, ați fost printre cele mai bune studente. Sau ați fi putut fi, dar ați fost nevoite să vă întrețineți, pentru că ai voștri nu vă pot ajuta. Sunteți deștepte, veți face o școală, încă una, și încă una. Veți munci mult, la propriu. Cu pasiune și determinare. Pentru că sunteți deștepte și aveți nevoie de recunoaștere. Și acum imaginați-vă că și peste 30 de ani, în cariera voastră, va conta povestea de acum, povestea din trecut, când ați ales să ”onorați” pasiunea pentru un bărbat care v-a sedus cu puterea lui aparentă (scriu aparentă, dar nu intru în subiect, acum e doar pentru fete).
Vi se spune, deseori ”cealaltă femeie” și doar pentru voi, ”cealaltă” este de fapt cea ”legitimă”, căci iubirea este calea, dar nu este legea 🙂. Mie mi-e trist pentru amândouă și mi-aduc aminte că de foarte tânără am renunțat să mai particip la petreceri în care, în grupul de prieteni, existau astfel de crai și combinații. Mie una mi se pare greu de dus să mă uit în ochii voștri, să vă zâmbesc și să stăm la o mică vorbă când știu povestea. E slăbiciunea mea, recunosc. Așa cum recunosc și că pentru unele dintre voi nu e niciun fel de problemă de conștiință. Sau este? Și e foarte adânc îngropată?
În jurul meu sunt oameni de tot felul. Și mulți oameni singuri, deopotrivă femei și bărbați. Câteodată am un gând ghiduș să îi prezint pe unii altora. Nu am făcut-o niciodată. Dar asta nu înseamnă să respingem alegerea de a ne uita mai atent la ce ni se potrivește pe termen mediu și lung, chiar dacă e mai greu și fără atât de multe recompense instant.
Și nu e bucurie și împlinire mai mare decât a trăi în doi, în acceptare și echilibru. #trustme
*pentru expresia ”cealaltă femeie” am fost inspirată de Mirela Oprea.
Photo by Scott Kirwan on Unsplash
** acesta este un text de fb, sunt multe alte nuanțe pe care le-am ratat, sunt convinsă. Și știu, da, că biologic e greu ce sugerez eu :)))

Ultima ora:

ObservatorAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

PoliticRadu Burnete: ”Patriotismul” anti european e lupul paznic la oi și nimic mai mult

EconomieAndrei Ilaş: Financing Putin’s war – Fossil fuel exports from Russia in the first six months of the invasion of Ukraine

ExternOvidiu Nahoi: Pentru ultima oară, Regina i-a ținut la respect pe adversarii democrației și păcii

SocialRadu Puchiu: H.appyCities a lansat analiza „Economia digitală și societatea în România” – Este necesară înțelegerea mult mai bună a cadrului european, a rolului și structurii DESI

EvenimenteRadu Carp: „Zilele Culturii Armâneşti”, pe 23 şi 24 septembrie 2022, la Constanța

CulturaFlaviu George Predescu: Romanul Paraclis 1980 va apărea cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus, în decembrie

EditorialAlexandru Lăzescu: La moartea RegineiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe