OraNoua.ro
Publicat în 13 decembrie 2017, 19:12 / 829 elite & idei

Dorin Chirtoacă, la funeraliile Regelui Mihai

Dorin Chirtoacă, la funeraliile Regelui Mihai

Primarul suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă va participa la funeraliile Regelui Mihai al României. Magistrații Judecătoriei Chișinău au decis că Dorin Chirtoacă, plasat sub control judiciar, poate părăsi teritoriul R.Moldova în perioada 13-17 decembrie. Fostul suveran va fi înmormântat, sâmbătă, 16 decembrie, în Necropola Regală de la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş.

După ce la ședința de judecată de săptămâna trecută, magistrații au respins demersul avocaților legat de participarea lui Dorin Chirtoacă la funeraliile Regelui Mihai, marți, judecătorii au decis că primarul suspendat, poate părăsi R.Moldova. Judecătorul Alexandru Negru: ”Se autorizează părăsirea localității și a teritoriului R.Moldova, dacă inculpatul nu are alte restricții în alte cauze penale, în perioada 13-17 decembrie, în vederea participării la funeraliile Regelui Mihai al României. În acest sens, se eliberează inculpatului Dorin Chirtoacă, pașapoartele internaționale, eliberate acestuia de R.Moldova ș România și este obligat să le returneze instanței, luni, 18 decembrie”.

Nemulțumit de decizia magistraților, procurorul Dumitru Robu a declarat că ”nu este garantat că inculpatul se va întoarce în R.Moldova”. ”Pentru că deține cetățenia altui stat, persistă riscul de a se eschiva în continuare de la instanța de judecată„, a spus procurorul.

La rândul său, primarul suspendat, cercetat într-un dosar penal legat de un proiect privind amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău, a subliniat: ”Credeam că poate s-a depășit chestiune asta cu absurditățile legate de evadare, de fugă și rămânem măcar oameni la înmormântare. Îmi pare rău că, atât de jos coborâm ca și oameni, ca și instituții. Nu știam că în lumea asta există și așa o stare ca să te bucuri că poți să mergi la o înmormântare. Când s-a pronunțat instanța de judecată, involuntar a fost o stare de bucurie. În același timp, îți dai seama că este o situație absurdă, nu poți să te bucuri că mergi la înmormântare. Dat fiind situația în care ne aflăm și mă aflu eu aici, așa iese”.

În 2013, Dorin Chirtoacă a fost decorat de Casa Regală cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. ”Pentru mine personal, decorația „Coroana României”, vizita pe care am efectuat-o în 2016 la reședința din Elveția a fostului suveran și când a semnat pe prima pagina din Cartea de Onoare a Primăriei Chișinău, rămân a fi cele mai de preț și unice realizări și amintiri”, a scris Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

La funeraliile fostului suveran va participa și o delegație a Parlamentului R.Moldova, dar și un reprezentant al Președinției, delegat de președintele pro-rus, Igor Dodon. Parlamentul va fi reprezentat de speakerul Andrian Candu și vicepreședintele Legislativului, Iurie Leancă, precum și de către deputații Vladimir Hotineanu, Roman Boțan, Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc, Alina Zotea, Nae-Simion Pleșca, Angel Agache și Valeriu Ghilețchi.

Potrivit programului funeraliilor, făcut public de Casa Regală a României, miercuri, între orele 14.00 – 15.00, parlamentari moldoveni și români, membri ai Guvernelor României și R.Moldova vor transmite condoleanțe la Castelul Peleș.

Ambasada României la Chișinău va deschide o Carte de Condoleanțe în memoria Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I al României. Cetățenii Republicii Moldova care doresc să transmită mesaje de condoleanțe Familiei Regale, sunt așteptați la sediul Ambasadei României din Strada București 66/1, în zilele de 15 și 16 decembrie 2017, în intervalele orare 10.00 – 12.00 și 14.00 – 16.00.

La 14 decembrie 2017, în aceleași intervale orare, sunt așteptați reprezentanți ai instituțiilor publice centrale din Republica Moldova, precum și membrii corpului diplomatic acreditat.

Menționăm că, Guvernul României a decis declararea zilelor de 14, 15 și 16 decembrie 2017 zile de doliu național pe întreg teritoriul României.

www.rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe