OraNoua.ro
Publicat în 10 ianuarie 2012, 18:10 / 256 elite & idei

Doru Lionachescu: Bancile in raft

Doru Lionachescu: Bancile in raft
+ Economie • + Observator

Sistemul nostru bancar are, în acest an, bănci care sunt dis-ponibile pentru vânzare, potrivit semnalelor venite de pe plan extern şi a planurilor de reorganizare a băncilor mamă. Pe lista băncilor în căutarea unui nou acţionar majoritar se numără ATE Bank Româ-nia, MKB Nextebank, RBS, Volksbank şi Banca Comercială Carpatica.
Reprezentanţii companiilor care se ocupă de consultanţă financiară pentru fuziuni şi achiziţii, dar şi ai caselor de avocatură din acelaşi domeniu sus-ţin că nu este o perioadă bună pentru fuziuni şi achiziţii pe piaţa bancară. În plus, instituţiile de credit scoase la vânzare sunt „jucători mici”, după valoarea activelor, iar achiziţionarea acestora sau fuzionarea lor cu alte bănci nu va produce schimbări de structură în sistemul bancar.
Doru Lionăchescu, preşedinte al „Capital Partners”, este de părere că sistemul nostru bancar va continua să piardă bani în acest an.
Domnia sa ne-a declarat: „Băncile nu au fost forţate de BNR să se restructureze. Sistemul nostru bancar este cel mai puţin restructurat din Europa. Sistemul bancar a trecut de la profit de un miliard de euro, în 2008, la pierdere de un miliard de euro, în prezent. Sistemul bancar este în continuare suferind”.
Doru Lionăchescu a adăugat că este probabil să vedem, anul acesta, des-prinderea unui „pluton” de două-trei bănci care vor continua să facă bani.
Nu este vorba neapărat de cele mai mari bănci din prezent, dar se va produce o segregare, potrivit domniei sale. Băncile din a doua jumătate a topului celor mai mari bănci după active sunt cele mai expuse riscurilor, ne-a mai precizat Doru Lionăchescu.
Despre posibile fuziuni şi achiziţii pe piaţa de la noi anul acesta, preşedintele „Capital Partners” ne-a declarat că sistemul bancar nu este suficient de responsabil ca să se restructureze singur.
Domnia sa a adăugat: „Băncile continuă să spere că se vor întoarce la profiturile din 2008. Abordarea pare să fie aceea că acoperim găurile de azi cu profiturile de mâine. Este greu de prognozat fuziuni şi achiziţii, pentru că nu ştim care este poziţia BNR în această privinţă”.
În cazul fuziunii dintre Alpha Bank şi EFG Eurobank, rezultatul a venit ca urmare a presiunii băncii centrale a Greciei, însă la noi nu se aude nimic de poziţia BNR în privinţa fuziunilor şi achiziţiilor, nu sunt semnale, potrivit lui Doru Lionăchescu.
Climatul pentru fuziuni şi achiziţii este unul foarte prost, a atenţionat preşedintele „Capital Partners”, care ne-a declarat: „Nu există cumpărători pentru active bancare la niciun preţ. Din cauza problemelor de default suveran nu mai sunt capitaluri în bănci. Posibilii cumpărători ar putea fi fondurile de private equity, dacă şi BNR este de acord, altfel este greu de estimat”.
În privinţa instituţiilor de credit scoase la vânzare, domnia sa ne-a precizat că acestea au cote de piaţă nesemnificative şi, în plus, „cumperi numai probleme”.
Doru Lionăchescu ne-a mai precizat: „Sistemul bancar este condus complet iraţional. Totul se va face în dauna creditării. În 2012, băncile vor fi preocupate de salvarea propriei piei. Sunt mari probleme de repornire a creditării, având în vedere mişcările timide ale BNR de reducere a dobânzii cheie şi menţinerea rezervelor minime obligatorii. Dacă nu porneşte creditarea, atunci economia nu va creşte”.

sursa: http://www.bursa.ro/?s=banci_asigurari&articol=153604

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe