Adriana
Publicat în 31 octombrie 2012, 16:01 / 360 elite & idei

Doru Lionachescu, despre plecarile gigantilor din economia romaneasca

Doru Lionachescu, despre plecarile gigantilor din economia romaneasca
+ Observator

Piața locală o duce prost, iar, în lipsa unor perspective de creștere, companii mari, de renume, părăsesc România, mutându-și producția în alte țări sau renunțând la afacere

Cei cinci ani de creştere slabă pe care îi prevede FMI pentru economia locală nu rămân fără urmări. După ani de criză în care au încercat, fără succes, să supravieţuiască şi să continue creşterea, multe companii străine pleacă de la noi.

În 2012, economia va resimţi din plin plecarea de anul trecut a Nokia, care era cel mai mare exportator local (şi care în 2011 a produs timp de trei trimestre), virarea producţiei Renault spre Tanger şi şirul de abandonări de business anunţate recent, în care ar putea apărea nume noi până la sfârşitul anului.

Marile abandonuri

Una din cele mai mari lovituri a venit în 2012 din partea ruşilor de la Mechel. Compania a intrat pe piaţa locală în 2002 şi deţine combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău şi Laminorul Brăila, pentru care vrea să obţină prin vânzare 150 de milioane de euro. În ultimii patru ani, Mechel a raportat pierderi cumulate de peste 500 de milioane de euro, numărul total al angajaţilor companiei fiind de 5.000 de persoane.

O altă plecare importantă este cea a Interex, retailerul din domeniul alimentar, afectat de scăderea afacerilor. Anul trecut, Interex a avut o cifra de afaceri de 38,7 milioane euro, de aproape trei ori mai mică decât în 2008. Compania deschisese 10 magazine în România, cu sute de angajaţi.

La scară mai mică, dar tot în domeniul alimentar, Burger King a anunţat la jumătatea anului că închide ultimele două restaurante de la noi. Compania a avut în anul 2011 o cifră de afaceri de 12,49 de milioane de lei şi o pierdere de 5,53 milioane de lei.

Şi, rând pe rând, alte companii mari sunt lovite de scăderea afacerilor. În 2012, nici retailerii de textile nu au dus-o mai bine. În acest an discounterii de modă Kiabi şi Sprider şi-au anunţat plecarea. Pe piaţa financiară, pe lângă consolidări de afaceri, am văzut anul acesta şi închideri de business, ING anunţând că renunţă la divizia de brokeraj.

„Plecările din 2012 sunt un efect cumulat al anilor de criză. Diferenţa de guvernanţă dintre ţări din ultimul timp a fost foarte mare. Companiile încearcă să îşi raţionalizeze resursele şi rămân pe pieţele cu perspective bune. România suferă o contracţie puternică. În plus, perspectivele macroeconomice sunt proaste, datoria publică este în continuă creştere”, a explicat pentru EVZ Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners.

Mai grav pentru economie este că majoritatea plecărilor se vor face prin închideri de business, ceea ce înseamnă mii de şomeri. Asta deoarece niciuna din companii nu se află în sfera de interes pentru potenţiali investitori. „Interes mare ar fi pentru energie. Interes mic este pe piaţa de servicii financiare, real estate, trading”, mai spune Lionăchescu.

Ani de stagnare

Care va impactul asupra economiei? Deşi au fost anunţate noi investiţii, acestea nu sunt suficiente. „Noile business-uri nu compensează nici pe departe ce pierdem. Nokia producea circa 1% din PIB. Dacia şi-ar putea creşte business- ul, dar după ce anterior a relocat o parte din afacere”, spune Lionăchescu. Acesta se aşteaptă ca economia să intre într-o perioadă de stagnare care ar putea dura cel puţin doi-trei ani. Iar în viitor nume mari s-ar putea adăuga la lista de plecări. „Companiile mari din producţie care beneficiau de energie ieftină prin contracte preferenţiale acum nu mai au acest avantaj. Îşi vor regândi strategia”, a explicat specialistul citat.

Cea mai mare plecare anunţată în 2012 este a ruşilor de la Mechel, care au 5.000 de angajaţi

Articol publicat pe www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București

PoliticRadu Puchiu: Realitatea e ca toată lumea a pierdut cate ceva

EconomieMihai Precup: ‼️ over €8.9 billion aprroved today to support Europe’s economy

ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO

SocialSorin Cucerai: Zic să ne oprim cu anti-sistemul

EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București

EditorialRadu Magdin: Why Brussels and the markets should not be (that) worried about Romania in 2025

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe