OraNoua.ro
Publicat în 1 aprilie 2015, 19:59 / 481 elite & idei

Doru Lionăchescu: „Din punct de vedere militar, intrăm într-o altă epocă”

Doru Lionăchescu: „Din punct de vedere militar, intrăm într-o altă epocă”

www.bursa.ro

Din punct de vedere militar, intrăm într-o altă epocă, este de părere Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, care subliniază că „ceea ce era tabu în ultimii 25 de ani nu se mai menţine, acest lucru făcând loc posibilităţii oricărui tip de scenariu”.
Domnia sa se referă la Rusia, care ar putea face un pas greşit în contextul economic şi geopolitic mondial.
Doru Lionăchescu ne-a explicat că întărirea dolarului şi scăderea preţului petrolului se dovedesc a fi extrem de dăunătoare economiei ruse: „Pe partea de corelaţie între evoluţia monedelor şi situaţia specifică unor ţări este clar că întărirea dolarului, corelată cu scăderea preţului petrolului afectează în primul rând Rusia. Scumpirea dolarului îi creează problemele de rambursare a creditelor guvernamentale şi ale companiilor, iar scăderea preţului petrolului îi afectează bugetul.
Aceste două elemente sunt total în detrimentul ruşilor, care au o combinaţie destul de toxică între dependenţa mare de petrol la exporturi şi împrumuturile în dolari, din ce în ce mai greu de rambursat”.
Rusia ar trebui să recunoască faptul că a greşit în abordarea sa şi să facă pasul înapoi, în opinia analistului, care nu crede, însă, în acest scenariu.
Domnul Lionăchescu ne-a precizat: „Scenariul cel mai neplăcut va fi dacă Rusia va continua în direcţia pe care a pornit, astfel încât, în disperare de cauză, să facă mişcări neaşteptate, respectiv să apeleze la atac. Ar trebui să ne concentrăm pe acest pas, să fim atenţi la paşii necontrolaţi ai ruşilor”.
* „Rusia a dat de înţeles că nu exclude posibilitatea unei lovituri nucleare limitate”
Este periculos să împingi prea mult un jucător într-un colţ economic, pentru că poate ajunge într-o situaţie în care nu mai are ce să piardă, susţine Doru Lionăchescu, precizând: „Dacă ruşii vor avea de ales între o catastrofă economică şi un mic război ca să atragă atenţia, nu m-ar mira să opteze pentru a doua variantă.
Rusia a dat de înţeles că nu exclude posibilitatea unei lovituri nucleare limitate, ca măsură de intimidare a NATO, iar acesta mi se pare a fi cel mai mare pericol.
În ultimii 25 de ani de Război Rece, promisiunea tacită a ruşilor a fost că nu vor fi niciodată primii care să utilizeze arma nucleară. De circa doi ani, ei au renunţat la înţelegere şi au început să dea de înţeles că nu se mai simt obligaţi de acest angajament informal.
În ultimii zece ani, toate marile manevre militare ale ruşilor au prevăzut o componentă de lovitură nucleară limitată. Ultimul exerciţiu prevedea o lovitură militară limitată asupra Varşoviei”.
Specialistul subliniază că situaţia este atât de tensionată pe zonele de interferenţe – în ţările baltice şi în Marea Neagră -, încât există inclusiv pericolul unei greşeli, neintenţionate, de ambele părţi.
„I se pare unuia cu lansatorul de rachete că s-a tras asupra lui”, explică Doru Lionăchescu, adăugând că zilele trecute ruşii au anunţat că au făcut exerciţiile din Marea Neagră cu muniţie reală – „un lucru de asemenea neobişnuit”.
Domnia sa ne-a precizat: „Toate acest lucruri arată acutizarea perspectivelor geopolitice. Cred că vom trăi o perioadă foarte tensionată, la care se adaugă tensiunile Israel-Iran, isis-ul cu forma nouă de război neconvenţional, poziţia Chinei în Marea Chinei de Sud, Coreea de Nord care face continuu provocări etc. Este un peisaj cu care nu mai suntem obişnuiţi”.
După căderea URSS, SUA erau un jandarm mondial, pe care nimeni nu avea curaj să îl conteste, iar acum hegemonia americană este contestată şi de aceea am ajuns aici, ne-a mai explicat Doru Lionăchescu, subliniind că în perioade în care puteri emergente contestă hegemonul apar conflicte.
Noi suntem în siajul NATO şi UE şi vom fi prinşi inevitabil, a completat domnia sa, opinând, însă că, dacă nu eram pe această poziţie (membri ai celor două formaţiuni), eram, probabil, în situaţia Ucrainei.

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATO

PoliticKelemen Hunor: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

EconomieDaniel Dăianu: Se întoarce o economie a tristeţii?

ExternIulian Chifu: Gâtuirea Europei – Un vas venind din China a blocat aprovizionarea cu petrol şi gaze prin Suez

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaIonuț Vulpescu: Naționalismul religios crește radical în perioadele istorice marcate de o dramatică vulnerabilitate

EditorialAlexandru Grumaz: Jurnal de război (XIV). Paradoxul extinderi NATOClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe