Adriana
Publicat în 29 august 2012, 00:15 / 325 elite & idei

Doru Lionachescu: Solutia pentru Hidroelectrica e privatizarea, nu santajul

Doru Lionachescu: Solutia pentru Hidroelectrica e privatizarea, nu santajul
+ Observator

Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners, crede însă că insolvenţa Hidroelectrica a fost un proces grăbit şi nechibzuit şi se arată rezervat faţă de succesul acestei proceduri, atâta vreme cât – crede el – administratorul judiciar nu poate interveni asupra contractelor colective de muncă, acesta având mandat politic.

„Nicăieri în lume insolvenţa nu este un instrument de management şi de şantaj, aşa cum este în cadrul Hidroelectrica. Soluţia, indiferent dacă ne place sau nu, este privatizarea, nu introducerea sistemului public în insolvenţă. Nicio ţară civilizată nu face tratament cu citostatice ca să se reducă 2 – 3 contracte”, a explicat Lionăchescu.

 

De aceeaşi părere este şi Radu Timiş, antreprenorul care a pus bazele afacerii Cris-Tim, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de mezeluri, care spune că, din punctul său de vedere, firmele de stat vor fi în continuare „vaci de muls” pentru politicieni şi atâta timp cât vor exista interese politice şi economice, acestea nu vor performa.

„Când intră Hidroelectrica în insolvenţă, te aştepţi ca şi statul să intre în insolvenţă. Întrebarea este cine o să mai plătească? Privatizările sunt bune atâta timp cât companiile sunt strategice din punctul de vedere al plusului de valoare. Privatizarea este o soluţie chiar şi pe bani puţini, pentru că banii vor ajunge în bugetul statului”, a spus Timiş.

Şi Dan Şucu, proprietarul produ­cătorului de mobilier Mobexpert, crede că privatizarea este bună pentru majoritatea companiilor de stat, susţinând că nu crede că dacă Petrom nu ar fi fost privatizat, s-ar fi putut restructura.

„La început, insolvenţa Hidroelectrica a părut că are elementele unei sinucideri, dar în final s-ar putea să fie un mare succes. Statul poate obţine un preţ mai bun dacă va privatiza o companie precum Hidroelectrica după ieşirea din insolvenţă decât în situaţia în care este în momentul acesta”, a admis Şucu.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011. Anul trecut compania a raportat o cifră de afaceri de 712 milioane de euro şi un profit net de doar 1,5 milioane de euro. Hidroelectrica are cheltuieli de 110 milioane de euro pe salarii, 100 de milioane de euro pentru apă, restul fiind folosiţi pentru lucrări de mentenanţă.

 

Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica

El este avocat, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti în 1995, fiind coleg de generaţie cu premierul Victor Ponta. Euro Insol a mai fost desemnat recent administator judiciar al complexului expoziţional Romexpo şi al UCM Reşiţa şi gestionează totodată alte proiecte aflate în insolvenţă, precum Asmita Gardens sau Ibiza Sol.

  • Căpuşarea este la toate nivelurile şi sectoarele şi este o stare care defineşte toate societăţile de stat.
  • Dezastrul managementului de la Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie de stat, intrată în insolvenţă pe 20 iunie, defineşte în mare măsură multe dintre companiile cu capital de stat, nu doar din subordinea Ministerului Economiei, ci şi de la Transporturi.
  • Putem să aducem cei mai titraţi manageri, de la Londra sau de la Washington, pe care să-i plătim cu sute de mii de euro, dar nu au ce să facă, pentru că peste tot, în cele 100 de companii de stat, există băieţi deştepţi. Vor rămâne prizonieri ai unor contracte colective de muncă, indiferent cât de buni ar fi ei, din care ar putea ieşi cu penalitaţi de sute de milioane de euro. La Hidroelectrica sunt 48 de salarii compensatorii, la Nuclearelectrica sunt 90. Doar prin şase luni de insolvenţă se poate trece prin pârghiile de restructurare.
  • Este inadmisibil ca la o companie cu o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro profitul să fie de doar un milion de euro.
  • Articol integral publicat pe www.zf.ro

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe