Dott. Saverio Benedetto, un italian care a avut curajul să investească în Republica Moldova


Dott. Saverio Benedetto, este un om de afaceri italian care a investit dupa 1990 sume importante de bani în afaceri din Republica Moldova, potrivit moldova.org.
Există o explicaţie întemeiată de ce un profesionist cu o experienţă ca a dvs. decide să deschidă un birou de contabilitate în Republica Moldova?
Da, există. Având în vedere că timp îndelungat am avut intenţia de a lucra într-o altă perspectivă, m-am întrebat, cum şi unde mi-aş fi putut folosi aptitudinile mele profesionale într-un nou context. Şi cred că nu cad în păcatul lipsei de modestiei dacă afirm că am fost foarte inspirat ca odată cu apariția primelor semne ale recesiunii economice în Italia, să evaluez cu atenţie în care dintre ţările din Europa de Est aş putea deschide o afacere de perspectivă cu un risc minim posibil.
De ce anume Republica Moldova?
Răspunsul, analizat retrospectiv, în unele privinţe este evident. Moldova este pe punctul de a deveni o ţară europeană, rămânând în acelaşi timp în afara Uniunii Europene, și prezentându-se ca dimensiune asemeni Elveţiei în Europa de Est. A fost uşor să realizez că anume această ţară se află într-o poziţie geografică favorabilă, ca un cap de pod între Est și Vest. Intuiţia mea și-a găsit confirmarea necesară grație numeroaselor procese de relocare a societăţilor italiene în această ţară. În urma unor cercetări ample, eram la curent că în această ţară există o bună securitate socială; există o legislaţie fiscală care încurajează investiţiile străine; costul forţei de muncă este cel mai mic din Europa şi, nu în ultimul rând, că Chişinăul este la o distanță de doar câteva ore de zbor de Italia, iar către ţările din CSI nu este prevăzută taxă vamală şi, în cele din urmă, ştiam că limba română, ca şi latina, este relativ uşor de învăţat pentru un italian. În final, trebuie să subliniez și importanța prezenţei băncii Eximbank Veneto-Banca care, fiind o bancă italiană, reprezintă un sprijin semnificativ pentru antreprenorii italieni din Republica Moldova.
Aşteptările dvs. s-au confirmat?
Depăşind dificultăţile iniţiale şi inevitabile ale primului impact, în necesitatea de a mă adapta, am muncit din greu în dorința de a găsi soluția cea mai potrivită necesităţilor mele. Şi pot să spun că în acest sens am avut şi un pic de noroc.
Ce părere aveţi despre situaţia generală a comunităţii italiene din Moldova?
Trebuie să recunosc că la început pentru mine a fost, dacă nu un motiv de îngrijorare, cel puţin o piedică, un anumit dezacord între oamenii de afaceri italieni. Însă, datorită experienței mele şi optimismului înnăscut, am reuşit totuşi să mă afirm din punct de vedere profesional, contribuind prin activitatea mea de consultanță la susţinerea concretă a tuturor iniţiativelor antreprenorilor italieni sosiți recent. Şi, în această privinţă, pot să mă laud că am dobândit un număr discret de clienţi buni, atât printre antreprenorii deja existenţi pe piaţă, cât şi printre cei nou-veniţi. Cu toate acestea, trebuie să recunosc, din fericire, că în ultimul timp multe tensiuni s-au atenuat: fiecare își are rezervat propriul spațiu, prin urmare se poate lucra în linişte. Vreau să remarc că, pentru a avea o voce unitară şi autoritară, anul trecut am creat Confindustria Moldova afiliată direct Confindustriei Roma, în cadrul căreia activează un trezorier şi un consilier.
Ne confirmaţi deci, că biroul Benedetto-Romita (din Chișinău) lucrează cu clienţi internaţionali cu interese în multe ţări? În ce mod puteţi urmări companiile din afara Moldovei sau ce puteţi să le sugeraţi?
Biroul nostru face parte din rețeaua network IC & Partners. Este vorba de o rețea formată din profesionişti italieni care au, pe lângă biroul din Italia, unul sau mai multe birouri în străinătate. Prin IC & Partners suntem, deci, capabili de a dirija cu o maximă siguranță societățile care au nevoie de consultanță într-un teritoriu foarte larg care se întinde din Europa Central-Orientală în Rusia şi în China. În special, pentru a fi mai aproape, în aceşti ani am dezvoltat o colaborare excelentă cu biroul Boscolo & Partners din România.
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe