OraNoua.ro
Publicat în 10 februarie 2016, 17:49 / 268 elite & idei

Dragoș Pâslaru: La Transporturi au rămas necheltuiți 3 miliarde de lei

Dragoș Pâslaru: La Transporturi au rămas necheltuiți 3 miliarde de lei

Ministerul Transporturilor a avut cea mai slabă execuție a bugetului în 2015, în condițiile în care a rămas necheltuită suma de 3 miliarde de lei, a precizat, joi, Dragoș Pâslaru, consilier economic al premierului Dacian Cioloș, la un colocviu pe tema creșterii economice potențiale, organizat de Institutul European din România.

”Dintre toate ministerele, Ministerul Transporturilor a avut, de departe, neexecuția cea mai mare – discutam de trei miliarde de lei nefolosiți în 2015. Din păcate, una din constatările majore pe care noi le-am avut legate de problema infrastructurii de transport este că nu există niciun fel de gândire în ceea ce privește secvențialitatea proiectelor. Există un ciclu de pregătire care durează până la 10 ani în anumite situații. Atunci când îți faci planificarea, proiectele trebuie să fie într-o anumită secvențialitate pentru că nu le vei putea pregăti pe toate și face pe toate deodată (…) Încercăm să facem acest lucru într-un mod coerent și pentru anii ce vin să existe această planificare de proiecte, nu doar pe unde trece (autostrada, n.r.) ci când, cum, care sunt stadiile de construcție, care este finanțarea”, a declarat Dragoș Pâslarul.

El a precizat că problema majoră cu care se confruntă România este ”aceea că nu putem monta proiecte pentru că nu avem o viziune articulată pe care să le montăm și nu colaborăm încă inter-instituţional în mod eficient” și nu lipsa finanțărilor.

De exemplu, BEI-ul este dispus să ne dea până la 6 miliarde de euro să construim autostrăzi. Și cu dobândă de sub 1%, un nivel extrem de competitiv”, a argumentat consilierul economic al premierului.

El a precizat totodată că executivul analizează la ora actuală posibilitatea de a susține tranziția Bursei de Valori București (BVB) la statutul de piața emergentă, prin IPO-uri în zona companiilor de stat.

”Există o responsabilitate majoră a Guvernului în acest moment pe partea de susținere a statutului de piață emergentă pentru piata autohtona de capital, prin IPO-uri, deci încercăm să vedem cum putem mobiliza cât mai repede anul acesta câteva pachete care să poate duce la indeplinirea criteriilor necesare ca să putem fi încadrați în zona de piață emergentă”, a explicat Păslaru.

Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB, a explicat recent, într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro că listarea unor companii de stat reprezintă o posibilă soluție pentru tranziția bursei de la piață de frontieră la piață emergentă.

”Ei au nevoie de dimensiuni mari, iar în România dimensiunile mari le întâlnim în companiile de stat”, a arătat Anghel, referindu-se la criteriile cerute de investitorii străini pentru upgradarea bursei de la București.

Dragoș Pâslaru a precizat totodată că printre prioritățile Guvernului se numără inventarierea patrimoniului privat al statului.

”În acest moment, statul român, in lipsa unui cadastru functional, are dificultati in a inventaria  si gestiona patrimoniul public. care este proprietatea statului român. Există o ambiție majoră în acest an si o determinare din partea Guvernului de a încerca să vedem cum putem mapa corect si completproprietatea statului, atat cea publica cat si cea privata. Este o chestiune foarte importantă pentru a putea gestiona si proteja intereselestatului în general”, a arătat el.

http://cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondiale



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe