Matei Bogdan
Publicat în 15 septembrie 2021, 15:02 / 30 elite & idei

Dragoș Pîslaru: Flexibilitatea platformelor digitale, factorul cheie pentru reziliența și atractivitatea domeniului în perioada pandemiei

Dragoș Pîslaru: Flexibilitatea platformelor digitale, factorul cheie pentru reziliența și atractivitatea domeniului în perioada pandemiei

Membrii grupului Renew Europe din Parlamentul European așteaptă din partea Comisiei Europene o propunere legislativă care să garanteze atât condițiile de muncă și de protecție socială pentru lucrătorii platformelor digitale, cât și flexibilitatea acestora din urmă, care a fost un factor cheie pentru atractivitatea și reziliența domeniului în perioada pandemiei, a declarat eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe”, în intervenția sa din plen, luni, 13 septembrie, pe marginea dezbaterii privind condițiile de muncă și protecție socială ale lucrătorilor platformelor digitale. 

Vreau să încep prin a o felicita pe colega noastră din Renew Europe, Sylvie Brunet, pentru munca excelentă pe care a depus-o pentru acest raport de inițiativă; a reușit să găsească un echilibru excelent între două laturi ale unei dezbateri spinoase și cred cu tărie că acest text trebuie să ne servească drept exemplu pentru viitor Comisiei Europene pentru propunerea legislativă la care lucrează. Cuvântul cheie aici este echilibru, echilibrul între drepturile sociale solide, pentru care europenii s-au luptat zeci de ani, și spiritul de inovație și antreprenoriat în tehnologie pentru care sper să nu fie nevoie să ne luptăm alte zeci de ani ca să-l păstrăm și să-l dezvoltăm. Adevărul pentru platforme este că spațiul legislativ vag a început să fie tot mai problemativ. Niște principii generale care asigură o protecție de ambele părți ale relației de muncă sau colaborare sunt vitale pentru evitarea erorilor, abuzurilor și atacurilor împotriva platformelor digitale. Trebuie păstrat echilibrul și între tipurile de platforme, iar cerințele pentru companii trebuie adaptate la dimensiunile acestora. Sigur, este bine să avem principii generale de protecție a lucrătorilor care colaborează cu ele, dar și spațiu pentru subsidiaritate pentru statele membre. Cu siguranță elementele cheie sunt transparența și accesul la deciziile de operare, la cadrul în care colaborarea cu platformele digitale este oferită și gestionată de către acestea cu scopul clar de a proteja lucrătorii și drepturile acestora. Dar la fel de importantă este și predictibilitatea legală pentru antreprenori și investitori și spațiul de libertate pentru inovare. Flexibilitatea platformelor este ceea ce le face atractive pentru lucrători, dar și pentru utilizatori, iar aceasta nu trebuie îngrădită artificial sau din cauza fricii. Să nu uităm că platformele digitale au fost vitale în timpul pandemiei: ele au ținut în viață mii de restaurane europene, de furnizori de servicii, au generat locuri de muncă și venituri, iar tocmai flexibilitatea lor a fost factorul cheie în reziliența domeniului. Așteptăm, așadar, o propunere din partea Comisiei care să fie atentă la aceste componente și care va fi gândită pentru viitor și pentru cetățeni, nu motivată de fricile trecutului”, a afirmat eurodeputatul Dragoș Pîslaru. 

Activitatea pe platformele online contribuie la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în UE, întrucât oferă noi oportunități și reduce barierele de intrare pe piața muncii. Prin urmare, le poate permite oamenilor să rămână sau să devină activi din punct de vedere economic. Munca pe platforme poate aduce o flexibilitate sporită și venituri suplimentare.

Cu toate acestea, natura sa complexă și fluidă ridică provocări importante pentru elaborarea politicilor. Anumite tipuri de muncă pe platformă pot fi asociate cu condiții de muncă precare, reflectate în lipsa de transparență și previzibilitate a acordurilor contractuale, în probleme de sănătate și siguranță și în accesul inadecvat la protecție socială.

În orientările sale politice, președinta von der Leyen a subliniat că “transformarea digitală aduce schimbări rapide care afectează piețele noastre de muncă”. Aceasta și-a asumat angajamentul de a „analiza modalitățile de îmbunătățire a condițiilor de muncă ale lucrătorilor de pe platforme”. Programul de lucru 2021 al Comisiei a anunțat o inițiativă legislativă privind îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor de pe platforme până la sfârșitul anului 2021.

Comisia a întreprins schimburi extinse cu diferite părți interesate, iar lansarea în februarie a consultării partenerilor sociali reprezintă o etapă importantă în procesul de definire a unei inițiative a UE privind munca pe platformă. Această consultare în două etape este un proces deschis, iar contribuția partenerilor sociali va juca un rol crucial în definirea conținutului și a tipului de instrument, precum și a naturii sale juridice.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe