Dragoș Pîslaru îndeamnă la cooperarea cu autoritățile locale pentru ca implementarea PNRR să fie o „poveste de succes peste ani”
Dragoș Pîslaru (USR, Renew Europe), co-raportor și membru în echipa de supraveghere a Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, îndeamnă la cooperarea cu autoritățile locale pentru ca implementarea planului național de redresare și reziliență (PNRR) să fie o „poveste de succes peste ani”. De asemenea, același îndemn este valabil și în cazul atragerii de fonduri europene.
„Se discută din ce în ce mai mult, la nivel european, despre cât de importante sunt autoritățile locale în construirea și punerea în practică de proiecte și despre cum acestea ar trebui considerate aliați și parteneri ai guvernelor naționale. Dacă suntem serioși când spunem că vrem să creștem rata de absorbție a fondurilor europene în România, dacă înțelegem ce ne-am asumat în PNRR, câtă nevoie avem să respectăm calendarul de ținte și obiective pe care l-am trimis la Comisie, atunci trebuie să transformăm primăriile, consiliile locale și județene în parteneri de implementare eficienți, responsabili și profesioniști. Și nu vom realiza acest lucru prin programe naționale care doar servesc interese, nu construiesc. Care doar oferă bani, nu și viziune. Care doar cer proiecte, nu transparență”, a precizat Dragoș Pîslaru.
Astfel, Dragoș Pîslaru a vorbit despre „transparență și responsabilitate” la întâlnirea de astăzi a Consiliului Municipiilor și Regiunilor din Uniunea Europeană, din care fac parte și 3 asociații românești: Asociația Municipiilor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și Asociația Comunelor din România.
„Îmi doresc ca PNRR-ul să fie o poveste de succes peste ani, nu doar un exemplu de cum ar fi putut să fie”, a mai spus eurodeputatul.
Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență precizează că „autoritățile regionale și locale pot fi parteneri importanți în implementarea reformelor și a investițiilor. În această privință, acestea ar trebui consultate și implicate în mod corespunzător, în conformitate cu cadrul juridic național.
Se menționează, de asemenea, că un plan național de redresare și reziliență ar trebui să conțină „un rezumat al procesului de consultare pentru pregătirea și, după caz, implementarea planului, desfășurat în conformitate cu cadrul juridic național, a autorităților locale și regionale, a partenerilor sociali, a organizațiilor societății civile, a organizațiilor de tineret și a altor părți interesate relevante, precum și un rezumat al modului în care contribuțiile părților interesate se reflectă în plan”.
www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe