Dragoș Pîslaru: Ne-am îndeplinit promisiunea de a evita ca următoarea generație să fie „carantinată” și am plasat copiii și tinerii în centrul redresării
Ne-am îndeplinit promisiunea de a evita ca următoarea generație să fie una „carantinată” și am plasat copiii și tinerii în centrul redresării, a declarat Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe), co-raportor al Parlamentului European și raportor al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) , înaintea votului final pe acest dosar din cadrul plenului de la Bruxelles, marți, 9 februarie.
„Când copiii noștri ne vor întreba despre 2020, trebuie să le spunem o poveste de care să fim mândri. O poveste care pentru mine a început în mai 2020, când participam la o conferință despre impactul pandemiei COVID19 asupra copiilor și când i-am auzit spunându-ne că sunt speriați, când am văzut cifre care arată câți copii nu-și vor putea continua educația, câți tineri au rămas șomeri și au un viitor incert. Am făcut atunci o promisiune că tinerii și copiii vor fi în centrul acestei redresări, pe care Comisia Europeană a anunțat-o la scurt timp prin pachetul de recuperare, cel care repară și pregătește Europa pentru următoarea generație. Avem nevoie de măsuri dedicate pentru generația următoare, pentru copiii și tinerii noștri, măsuri care să asigure că următoarea generație de europeni nu va deveni o generație <<carantinată>>”, a afirmat eurodeputatul român.
Potrivit lui Dragoș Pîslaru, Parlamentul European și-a îndeplinit această promisiune:
„Cu cooperarea Consiliului și a Comisiei Europene, acest instrument va finanța planurile naționale care reformează și investesc în 6 piloni: verde, digital, competitivitate, coeziune socială, reziliență instituțională și, după cum a promis, copii și tineri. Aceștia sunt cei 6 piloni ai acestei facilități, piloni de relevanță europeană. Acestea vor aduce coerența așteptată și valoarea adăugată a UE planurilor de redresare și reziliență pe care statele membre trebuie să le proiecteze și să le transforme în beneficii concrete pentru cetățenii UE”.
De asemenea, în calitate de raportor al Comisiei EMPL, eurodeputatul Renew Europe a subliniat că MRR are la bază ideea de unitate europeană care originează din societățile noastre coezive la nivel social și care prioritizează investițiile în generația următoare:
„Unitatea noastră este asigurată de forța societății noastre. Iar societatea are nevoie acum de Mecanismul de Redresare și Reziliență. Un instrument care pune coeziunea socială în centrul său, un instrument care arată cum tinerii și copiii sunt o prioritate pentru politicile noastre. Un instrument care solicită reforme și investiții care vor face ca Pilonul european al drepturilor sociale să devină realitate. Pentru că acesta este pilonul pe care se bazează cu adevărat reziliența noastră.”
Tot în context, Dragoș Pîslaru a adăugat că unitatea europeană este realizată atunci când valorile democratice, precum transparența și răspundere publică, ne ghidează acțiunile. Astfel, Parlamentul European se va folosi „pe deplin de drepturile sale de control înscrise în acest instrument pentru a asigura legitimitatea și responsabilitatea redresării”.
„Vom fi legătura care va stimula sinergiile între cele 27 de planuri naționale, asigurând o comunicare adecvată și transparentă între instituțiile europene. Acest lucru este crucial pentru succesul recuperării noastre”, a precizat eurodeputatul român.
Mecanismul de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument financiar al Uniunii Europene din istorie, cu un buget de 672,5 miliarde de euro, va fi disponibil statelor membre pentru a recupera decalajele de până acum, pentru a corecta minusurile prin reforme, dar și pentru a construi pentru viitor prin investiții. România va beneficia, din acest buget, de peste 30 de miliarde de Euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe