Matei Bogdan
Publicat în 15 septembrie 2020, 17:34 / 413 elite & idei

Dragoş Preda: Avem lucruri de ajustat în privinţa conectivităţii inter şi intra-judeţene

Dragoş Preda: Avem lucruri de ajustat în privinţa conectivităţii inter şi intra-judeţene

Soluţiile digitale şi conectivitatea trebuie să fie reprezentative nu numai în mediul urban, ci şi în zona inter şi intra-judeţeană, unde mai avem încă nişte lucruri de ajustat, a declarat, marţi, la conferinţa „Ziua Comunicaţiilor”, Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).

„Lucrăm în prezent, alături de marii operatori şi toţi cei care au venit la aceeaşi masă, cu toate entităţile Guvernului pentru a oferi conectivitate justă pentru începerea noului an şcolar. Avem nevoie de această conectivitate pentru a pune plus valoare pe toate soluţiile digitale (…), pentru ca ele să aibă de fapt reprezentativitate nu numai în mediul urban. Trebuie să privim şi acea conectivitate inter şi intra-judeţeană. Acolo mai avem încă nişte lucruri de ajustat. Chiar zilele acestea voi avea nişte reuniuni cu colegii mei şi legat de pachetul normativ Codul European al Comunicaţiilor cu segmentul de mare interes pentru dezvoltatori (…)”, a afirmat Preda.

Conform oficialului MTIC, implementarea noilor tehnologii în România va avea un impact în PIB de aproximativ 13%, în următorii ani.

„Impactul României pe zona de PIB (al implementării noilor tehnologii, n.r.) este estimat undeva la 13% pentru următorii ani, iar din punct de vedere al serviciilor care vor fi simplificate prin această transformare digitală impactul este preconizat undeva la 12%. Schimbarea nu o să se întâmple peste noapte, va fi treptată. Abordarea sistemelor va fi una hibridă şi s-a spus lucrul acesta de nenumărate ori. Este nevoie de o perioadă de aclimatizare a societăţii, de determinare a abilităţilor digitale”, a menţionat secretarul de stat.

În viziunea reprezentantului ministerului de resort, pentru a vorbi despre implementarea noilor tehnologii în comunicaţii electronice este nevoie şi de aplicarea prevederilor Codului European a Comunicaţiilor existent la nivelul Uniunii Europene (UE).

„Au fost dezbateri nenumărate în ultima vreme legate şi de anumite aspecte privind introducerea noilor tehnologii în comunicaţii electronice 5G, 5G+ sau 6G despre care se vorbeşte deja la nivelul Uniunii Europene. Să nu ne fie frică să vorbim despre această dimensiune… Pentru a vorbi just despre aceste elemente este nevoie să ne uităm şi în Codul European a Comunicaţiilor. Noi am generat o dezbatere aprigă în plan naţional fără să aruncăm un ochi pe aceste prevederi care clarifică foarte multe aspecte, inclusiv pe neutralitate tehnologică, pe siguranţa datelor şi, mai mult decât atât, pe predictibilitate. Acel Cod European al Comunicaţiilor specifică clar să ajungem la o predictibilitate de 20 de ani pentru piaţă, pentru a putea să dăm voie pieţei să se dezvolte, să facă investiţiile clare şi să poată să genereze „la mise en scene” pentru transformarea digitală”, a explicat Dragoş Preda.

Cea de-a 24-a ediţie a conferinţei „Ziua Comunicaţiilor” are loc, marţi, într-un studio multimedia, cu o audienţă conectată pe diverse canale online şi social media, informează organizatorii.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe