Dragoș Preda, la #Biotechweek2020
Mulțumesc încă o data pentru invitatie unui vechi prieten Marius Geanta – poate cel mai activ promotor al inovației domeniului sau de expertiza pe care-l trăiește cu atâta pasiune.
Ma bucur sa ma regăsesc încă o data cu alături de colegi și prieteni vechi Andrei Baciu – Secretar de stat, Ministerul Sănătății, @Dan Dumitrescu – responsabil de POS in cadrul MFE, @Doamna Dr. Diana Loreta Paun – Consilier prezidential.
Odată cu dezvoltarea tehnologică, infrastructurile din domeniul medical au început să depindă din ce în ce mai mult pentru furnizarea rapidă și sigură de tehnologia informațiilor și comunicațiilor (TIC), este nevoie urgentă de implementare a tuturor măsurilor referitoare la securitatea rețelelor și a sistemelor informatice.
Pe perioada pandemiei de coronavirus, sectorul medical a fost principalul serviciu esențial pe care s-a bazat răspunsul societății la această amenințare.
Sistemul medical din România este un sistem de sănătate social care asigură un pachet complet de servicii medicale către persoanele ce posedă o asigurare medicală, respectiv 85% din populație, iar din moment ce statul român garantează dreptul la sănătate, restul populației beneficiază de un pachet minim de servicii medicale, precum cele de urgență.
O altă caracteristică importantă o reprezintă nivelul ridicat de centralizare, Ministerul Sănătății fiind autoritatea centrală, reprezentată în teritoriu de Direcțiile Județene de Sănătate Publică, cu implicații în stabilirea și implementarea politicilor publice în domeniul de referință care nu întotdeauna țin cont de specificitatea unității medicale în termeni de locație geografică, demografie, dezvoltare economică, nivelul de implicare al administrației locale etc.
Pentru îmbunătățirea rapidă a situației existente este necesar ca, în cadrul unei entități adecvate pentru Sănătate pe baza noilor tehnologii, să se prevadă o componentă de tip CERT/CSIRT cu atribuții de coordonare a securității cibernetice în domeniul medical.
Respectiva structură ar putea gestiona atât elaborarea actelor de reglementare din sectorul medical cât și coordonarea activităților structurilor de securitate cibernetică de tip CERT care operează, în baza unor contracte de furnizare de servicii, în sectorul medical.În vederea eliminării riscurilor cunoscute de înființare a unei structuri operaționale, precum dificultatea încadrării cu personal specializat și menținerea acestuia în condiții financiare vitrege, costuri ridicate de operare care ar trebui asigurate prin bugetul de stat, suprapuneri cu atribuțiile altor structuri de securitate cibernetică, este necesar să se prevadă pentru această structură doar atribuții de control și coordonare. Un alt avantaj al unei astfel de abordări în constituie crearea unei piețe de servicii care să aducă bani la bugetul de stat și nu să consume din acesta.
În vederea asigurării prestării unor servicii de calitate de către furnizorii din acest domeniu extrem de important, acest CERT-ul va asigura implementarea unor standarde și certificări pentru produsele, echipamentele și serviciile folosite în vederea susținerii serviciului medical ca serviciu esențial, așa cum este acesta încadrat în conformitate cu prevederile Directivei NIS, transpuse la nivelul legislației naționale prin Legea 362/2018 privind un nivel comun ridicat al securității sistemelor informatice și rețelelor de comunicații.
Potrivit ”Cyber Security Act4”, la nivel european se va aplica un mecanism de stabilire a unor sisteme europene de certificare de securitate cibernetică pentru procese, produse și servicii TIC specifice. Certificatele eliberate în cadrul acestor sisteme vor fi valabile în toate țările UE, ceea ce va permite utilizatorilor să capete mai ușor încredere în aceste tehnologii și întreprinderilor să își desfășoare cu mai multă ușurință activitățile în afara granițelor. Sistemul de certificare aplicat de acest CERT se va baza pe ceea ce există deja la nivel internațional, european și național. Sistemele vor fi adoptate și puse în aplicare împreună cu autoritatea națională în domeniul de securității cibernetice. Implementarea standardelor va ușura și interoperabilitatea fapt ce va avea un impact durabil în viitor asupra modului în care datele pacientului sunt transferate de la un sistem la altul. credentials to Daniel Ionita
Totodata, nu trebuie sa uitam de PREVENTIE pentru a putea discuta de un sistem de sănătate matur. Și am povestit de programul BIOMOTRIC dezvoltat colegii mei de la INCS – Institutul National de Cercetare pentru Sport.
SCOPul programului BIOMOTRIC este de a evalua starea de sănătate, valorile medii ale evoluției taliei, nivelul greutății tineretului şi nivelul calităților motrice determinate de substratul biologic şi funcțional.
Anul 1969 reprezintă startul proiectului “Potențialul biomotric al populației şcolare”, la care au participat Alexandra Foşneanu, Virgil Mazilu, Virginia Paraschiv şi Nicu Alexe (coordonator) .
In anul 2016 se reia Programul BIOMOTRIC in baza unui protocol de colaborare semnat intre Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Tineretului si Sportului și are loc colectarea datelor si prelucrarea statistica a acestora prin intermediul Platformei de Biomotricitate (propunere realizata inca din anul 1996 de catre Pierre de Hillerin). In anul scolar 2016-2017 are loc faza pilot a acestui program fiind analizate câte una sau doua unitati de invatamant la nivelul fiecarui judet.
Rolul și viziunea acestui program constituie posibilități de a realiza un sistem prognostic de lunga durata atat din punct de vedere al procesului de crestere si dezvoltare somatica, cat si al definirii curbelor motrice, precum și depistarea timpurie a elevilor cu potential motric ridicat in vederea pregatirii speciale inclusiv pentru sportul de performanta.
Pentru toate acestea avem nevoie de conectivitate adecvată și interoperabilitate a sistemelor de telecomunicatii la cele mai înalte standarde – utilizând noile tehnologii tip 5G / 5G+ / 6G , într-un mediul securizat asigurând încrederea utilizatorilor finali .
#SePoate / #GuvernareLiberalaResponsabila / #ESanatate / #Preventie / #RegistrulBiomotric / #CyMed
Ultima ora:
ObservatorKlaus Iohannis: La Paris a fost scrisă o nouă pagină de istorie pentru sportul românesc. Onorăm astăzi, în numele statului român, reuşitele remarcabile obţinute de sportivi, contribuţia antrenorilor şi implicarea asiduă a celor de la Misiunea Olimpică
PoliticKlaus Iohannis: La Paris a fost scrisă o nouă pagină de istorie pentru sportul românesc. Onorăm astăzi, în numele statului român, reuşitele remarcabile obţinute de sportivi, contribuţia antrenorilor şi implicarea asiduă a celor de la Misiunea Olimpică
EconomieRamona Jurubiță: Consiliul Investitorilor Străini cu privire la Ordonanța de Urgență care introduce o nouă amnistie fiscală
ExternLuca Niculescu: In această primăvară, România a trecut prin cinci examene finale in fața unor comitete OCDE, le-am trecut cu bine
SocialLigia Deca: Măsurile de prevenţie a violenţei şi a consumului de substanţe interzise, priorităţi în noul an școlar
EvenimenteAndreea Negru: Am avut plăcerea de a participa la Forumul Pieței de Capital
EditorialAlexandru Grumaz: Nevoia unei strategii a victoriei în Ucraina!
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe