Matei Bogdan
Publicat în 3 februarie 2021, 13:31 / 489 elite & idei

Elena Calistru: Dau și eu cu review la ce am citit în ianuarie

Elena Calistru: Dau și eu cu review la ce am citit în ianuarie

Hai că s-a dus și prima lună din anul ăsta. Și inspirată de cumătra Alice Nistor, dau și eu cu review la ce am citit în ianuarie. Pentru că am avut mare mare noroc, cred că e o singură carte (Trail of Crumbs) la care nu aș țopăi cu „trebuie neapărat să citești cartea asta”. Glumesc. Dar, în ordinea preferințelor, vă recomand așa:

  • A Woman of No Importance – e fabuloasă povestea și excelentă scriitura. Despre un personaj foarte puțin cunoscut, parte din galeria de eroine care au făcut posibile războaie câștigate de băieții buni. Cred. De citit neapărat, feministe sau nu, este despre a face istoria mai completă.
  • The Lonely Century – nu era planificată, însă mă bucur că mi-a trimis-o Cristina Balan. Deși sunt bucăți care mă fac să nu fiu de acord (pentru că mi se par ultra-pesimiste), este o super bună sursă de teme de gândire. Dar și de soluții posibile. De citit neapărat pentru cei care se gândesc la ce putem învăța din pandemie.
  • Apollo’s Arrow – am mai scris despre cartea asta, mi se pare neapărat de citit în context de pandemie. Știință făcută accesibilă, pentru cei care vor să înțeleagă cum au fost alte pandemii, dilemele legate de soluții și urmele care rămân. De citit neapărat pentru cei care știu că nu va fi ultima pandemie pe care o trăim.
  • American Dirt – nu știu de ce am tot amânat să citesc cartea asta deși venea recomandată din multe direcții în care am încredere. Pur și simplu foarte bună, bazată pe istorii reale și pe tensiunile pe care ți le pune migrația, indiferent de continent. De citit neapărat pentru înțeles migrația, disperarea, dezrădăcinarea.
  • Ten Lessons for a Post-Pandemic World – o surpriză plăcută să îl citesc pe Fareed Zakaria, pe care îl știam doar de la TV/ CNN. Bună trecerea în revistă a temelor la care trebuie să reflectăm și sinteza dilemelor & urgențelor de neamânat.
  • The Tyranny of Merit – pentru că am mai citit cărțile autorului, a fost un pic previzibilă cartea asta. Dar bună pentru înțeles de unde vin unele tensiuni importante din lumile care dau tonul, dar și pentru a avea food for thought cât cuprinde apropo de soluții la inegalități.
  • Outlawed – pentru că uitasem cât de mișto și de relaxant e să citești un western, pentru perspectiva inedită și pentru că aia e, nu mă pot abține de la pauzele mentale date de un roman care e pur și simplu entertainin.
  • Tiny Habits – am auzit cartea asta pe la unele din podcast-urile dubioase pe care le ascult și oricum mi se potrivește cu ce pare să fie tradiție de început de an (self-help books pe rețete ciudățele). Cert e că din cauza celei de anul trecut (5 am Club) mă voi trezi pe la 6 și din cauza ăsteia fac multe squats în momente bizare.
  • Trail of Crumbs – am ajuns la cartea asta dintr-un challenge. Nu a fost chiar rea (și sigur voi încerca unele rețete de acolo), însă pare clar că nu e tocmai genul meu literatura gastronomică. Altfel, relaxantă, mnah, aveam și eu nevoie de o pauză.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe