Matei Bogdan
Publicat în 28 aprilie 2021, 18:02 / 32 elite & idei

Elena Calistru: Talibanismul nu e ok!

Elena Calistru: Talibanismul nu e ok!

Măi oameni buni, talibanismul nu e ok! În ultimele 24 de ore, eu cel puțin mi-am luat bobârnace din toate direcțiile. Ba că ce am cu Nicușor de mă iau de el că nu ne face dezbatere pe buget, ba că de ce am încredere în ND și PNL și îi cert pe cei care blochează bugetul. Fraților, încetați, pe bune! Ați găsit vinovații, erau la oengheuri?
Adevărul e foarte la mijloc și oricine e onest și are deschidere să vadă nuanțele, va vedea că povestea cu bugetul capitalei e exemplu de manual despre cum să faci o lose-lose situation. Între timp, cade tencuiala pe noi.
Hai să ne uităm cu atenție la ce e în buget. Și, spre deosebire de alți ani, nu o să vă obosesc cu cifrele (deși, între noi fie vorba, e foarte distractiv pentru mine să văd cum în sfârșit, după ani de urlat pe tema asta, se uită cineva cu adevărat și la budget credibility; e ok, să mă mângâi singură pe creștet).

 1. Problema NU e numai cu veniturile supra-estimate ale Bucureștiului. Pentru că e primul mandat al lui ND, poate se schimba acest lucru. E rezonabil să crezi că o nouă administrație ar putea schimba felul în care se face execuția bugetară.
 2. USR-Plus acuză bugetul că e supra-estimat, de exemplu, la „venituri din recuperarea cheltuielilor de judecată”. Această observație e justă și noi o facem de ani de zile. Ce e acolo? Sunt sume câștigate definitiv în instanță, de exemplu cu CJ Ilfov, nerecuperate nici până în ziua de azi. Trebuie să le pună PMB în buget? Dacă e act pe asta, da.
 3. Problema e că nu avem o strategie de recuperare a acelor bani, nu că ei sunt acolo. Sau că nu avem măcar o re-eșalonare sau o soluție astfel încât să nu mai fie rostogolit acel bolovan. Pentru că da, dacă acele venituri sunt puse scriptic în buget, ele merg și la cheltuit.
 4. Bucureștiul nu are un buget exagerat de mare per total. Însă are un buget blocat în cheltuieli fixe sau deja antamate. Oricât ai încerca să prioritizezi, pentru că în anii precedenți s-au umflat unele categorii foarte tare și pentru că sunt semnate contracte, rostogolite datorii și altele asemenea, NU mai este suficient să prioritizezi cheltuieli.
 5. Bucureștiul NU poate să iasă din primul an din logica bugetară în care a fost până acum. Și nici nu o poate face direct din buget, mai întâi trebuie să se întâmple alte lucruri. Și faptul că unii decidenți nu văd, nu știu sau nu vor să recunoască asta, mă sperie. Pentru că vom rămâne blocați.
  Ce trebuie schimbat și NU se poate face prin buget direct:
 6. Bucureștiul are nevoie de venituri suplimentare. Pentru asta, nu e suficient pixul bugetar. E nevoie de curaj și e nevoie ca cei aflați la putere să vină cu o politică fiscal-bugetară demnă de o Capitală Europeană.
 7. Trebuie să existe o decizie în privința subvențiilor (mai ales la căldură). Serios, dacă Primarul și CGMB nu iau o decizie în privința asta, indiferent de ce se va întâmpla, O TREIME din buget va fi mereu captivă acolo. Dacă mai adăugați procente de cheltuieli de personal și bunurile și serviciile curente, s-a cam terminat bugetul.
 8. PMB trebuie să își crească real capacitatea de a absorbi fonduri europene. Și trebuie avută o conversație onestă cu MIPE referitoare la PNRR și posibilele finanțări. Nu cu scrisorele, nu cu declarații de presă sau altele asemenea. Sincer, e o uriașă dezamăgire că USR-Plus nu are leadership pe această conversație, având în vedere că au partenerul de discuție din partid la MIPE.
 9. Legislație privind finanțele publice locale este inadecvată pentru București și pentru alte municipalități mari. Nu poți să ții în derogări și cote defalcate nu știu cum și pe negocieri politice niște mari orașe. Nu dacă vrei să le dezvolți, nu dacă vrei să le dai aripi să devină orașe europene. Pe bune, actuala lege dă grade de dependență de bugetul central undeva pe la 60-90% pentru cele mai mari orașe. Nu e în regulă!
 10. Pur și simplu trebuie recunoscute niște realități care nu dau bine pentru că nimeni nu are răbdarea să facă educație financiară sau să explice onest niște lucruri. De exemplu, că marile municipii ar avea capacitatea să atragă bani mai ieftini și trebuie lăsate să o facă (prin împrumuturi clasice sau de tip BEI, BERD etc). Împrumuturile nu sunt by default rele. Dar ele trebuie făcute pentru lucruri care contează și care aduc impact și creștere economică.
 11. PMB are nevoie de un organism/ board/ direcție ce doamne iartă-mă o fi care să ajute Capitala țării să crească pe partea de investiții publice. Nu există în acest moment aproape nicăieri în România capacitate de a duce integrat și repede investiții strategice și dacă e un loc unde este nevoie urgent de asta, acel loc e Bucureștiul. Acum avem o cârpeală, ce se face e administrație de bloc în comparație cu unde sunt alte mari orașe ale lumii.
 12. Bucureștiul trebuie să recunoască despre sine că sunt câteva provocări pe care doar capitalele le au și nu le poate trata ca și cum ar fi un oricare alt oraș. Cultura și sărăcia urbană sunt două astfel de domenii. Oricât am zice că se poate fofila, Bucureștiul este cel mai mare hub cultural al țării și trebuie să aibă grijă de acest domeniu. Oricât nu ar ține numai de administrația locală, sărăcia urbană este mai ales o problemă a marilor metropole și tocmai din cauza asta Bucureștiul trebuie să aibă și mai multă grijă de acest lucru, pentru a nu ajunge în lumile rupte de inegalități pe care le vedem prin ghetouri urbane.
  Dacă nu se întâmplă măcar niște schimbări majore pe vreunul dintre aceste puncte, ND poate să se pună și în cap, tot nu iese bugetul. La nevoie, chiar cred că poate să îl delege cu totul la cei supărați acum. Că tot nu se scoate pe nicăieri cămașa. Dacă tot v-ați apucat de pigălit numere, faceți-o până la capăt!

Vă recunosc că mă enervează de nu mai pot felul în care se face ping pong pe buget acum. Mă amărăște pentru că nu, nu e doar despre buget. Este despre orgolii, despre incapacitatea de a negocia și de a dialoga real. Este despre boys and their toys. Este despre a nu înțelege că e definiție de lose-lose situation ce se întâmplă aici. Și toate părțile sunt vinovate. Și o mare mare dezamăgire.

 • Nicușor Dan nu are altă opțiune în afara aceleia de a fi transparent total. Trebuie să iasă, să explice, să zică onest cum stau lucrurile. Și trebuie să stea la discuții, oricât ar fi de la mijloc. Sigur, a dus mai mult singur multe lupte până acum, i s-o fi părând nedrept să nu poată încerca să repare lucrurile așa cum crede mai bine. Nu a zis nimeni că va fi ușor.
 • USR-PLUS riscă să pară revanșard și ipocrit. Yep, sunt cuvinte dure. Dar, din păcate, nici măcar nu au încercat să vină cu alternative. Să se hotărască, vor să fie mai implicați sau nu? Că dacă da, nu văd propunerea de buget alternativ. Și nici nu văd propunerea de bugetare pe program de sănătate. Nu văd nici inițiativa din CGMB pe regândit subvenția. Nu văd nici inițiativa de reformă a cheltuielilor din spitale, din social sau din educație.
 • De ceilalți, nici nu mai zic. Să fiu în locul consilierilor din PSD, mi-ar fi jenă mare să vorbesc. La fel, în locul unora care au făcut să se rostogolească ani de-a rândul cele mai mârșave căpușări ale bugetului local. Însă văd că cel puțin aici există o sesizare clară a interesului lor. Stau pe margine și privesc în vreme ce își rup capul unii și alții.
  Mi-e teamă tare de tot pentru că dacă lucrurile s-au împotmolit acum, așa vor merge încă mulți ani înainte. Asta a fost. Oricine se bucură acum de victoria unei tabere sau a alteia, greșește teribil. Pentru că e despre interesul public uitat. Este despre evitarea responsabilității. Este doar despre cine și ce dă bine la share. Între timp, orașul chiar cade pe noi.

Ultima ora:

ObservatorMugur Cozmanciuc: Am semnat pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român

PoliticMugur Cozmanciuc: Am semnat pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român

EconomieMihaela Bîtu, la MEET THE CEO: Cum a fost anul pandemiei

ExternCorina Vintan: I feel sad for all human beings involved in the never ending conflict between Israel and Palestinian territories

SocialAndrei Stoian: Nu mai bine v-ați da mâna pentru o inițiativă faină de promovare a lecturii în mediul rural?

EvenimenteVictor Vevera: “BLOCKCHAIN TECHNOLOGY – APPLICATION AND INNOVATION TOWARDS TRANSFORMATIONAL BUSINESS” continua cu modul 5 / Speaker: Prof. Dr. Alfred TAUDES

CulturaDan Mircea Cipariu: #ZiuaAdolescenților

EditorialMirel Palada: Libertatea, această primejdie de care ne apără stăpînii noștri ce ne vor binele cu de-a forțaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe