OraNoua.ro
Publicat în 11 ianuarie 2017, 22:36 / 428 elite & idei

Emil Constantinescu: Apel către Președinte, Parlament și partide. Trebuie găsită ”calea către compromisul onorabil”

Emil Constantinescu: Apel către Președinte, Parlament și partide. Trebuie găsită ”calea către compromisul onorabil”

Fostul președinte Emil Constantinescu afirmă că, în condițiile în care „alegerile din decembrie au confirmat aspirația electoratului către echilibru și cooperare”, trebuie găsită ”calea către compromisul onorabil, către dialogul calm și către solidaritate”.
„Mă adresez, de aceea, tuturor factorilor politici implicați — Președinte, Parlament, partide politice, guverne prezente și guverne viitoare—, mă adresez tuturor cetățenilor României, solicitându-le să nu irosească acest posibil nou început. Să renunțe la orgoliile personale, la trufie și la desconsiderarea competitorilor, să sacrifice eventual ceva din propriile ambiții, fiindcă nu despre fiecare dintre noi este vorba, ci despre toți împreună. Într-o conjunctură regională și internațională dintre cele mai riscante și mai dificile, toți suntem datori să găsim — poate în al 12-lea ceas — calea către compromisul onorabil, către dialogul calm și către solidaritate”, afirmă Constantinescu, într-o declarație acordată marți AGERPRES.
Fostul șef al statului constată, „cu îngrijorare, că, de șaisprezece ani încoace, faliile care divid societatea românească și îi blochează progresul se diversifică și se adâncesc pe zi ce trece”, în condițiile în care „există garanții internaționale de securitate și creștere economică internă”.
„Chiar și în acest moment, când România dispune de un președinte și de un Parlament cu incontestabilă legitimitate, în locul unei coabitări decente și rezonabile, care să consolideze stabilitatea internă și capacitatea de dezvoltare a țării, suntem din nou într-o eră a confruntărilor, a orgoliilor și a confuziei dintre voința națiunii și voința persoanelor. Îmi e greu să înțeleg cum în 1996, când o coaliție largă de partide a câștigat, după o confruntare ideologică dură, o majoritate redusă în Parlament, am putut asigura ca președinte guvernarea acelei coaliții timp de patru ani fără moțiuni de cenzură în Parlament, fără inițiative de suspendare a președintelui României, conflicte instituționale și apeluri la Curtea Constituțională, în condițiile unor grave crize politice, economice și sociale interne și internaționale și acum, când există garanții internaționale de securitate și creștere economică internă, nu se poate”, precizează Constantinescu.
În opinia acestuia, „alegerile din decembrie au confirmat aspirația electoratului către echilibru și cooperare”.
„Alegerile nu au confirmat, nici în 2014, nici acum, politica de confruntări, de jigniri și de opresiune asupra unor persoane sau grupuri de persoane. Cine nu înțelege această nouă realitate nu merită să participe la viața cetății. Alegerile au afirmat aspirația electoratului către un nou tip de politică și de politician: o politică dominată de temele interesului comun, un politician care nu lucrează pentru propria bunăstare, obiective personale sau ale unor grupuri de interese, ci doar pentru binele public. Cine nu înțelege această nouă realitate nu merită să participe la viața cetății. Vreau să sper că noul an 2017 ne va găsi pregătiți pentru instituirea unui climat de colaborare corectă și de progres comun, pe care România îl așteaptă de prea mult timp”, mai spune Emil Constantinescu.

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-aClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe