OraNoua.ro
Publicat în 4 iunie 2014, 20:05 / 357 elite & idei

Emil Hurezeanu, despre „Visuri și secrete” de Danuta Walesa: Cartea unei poloneze care se adresează polonezelor

Emil Hurezeanu, despre „Visuri și secrete” de Danuta Walesa: Cartea unei poloneze care se adresează polonezelor

Scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu a afirmat, joi seară, că volumul „Visuri și secrete”, de Danuta Walesa, soția fostului lider al Solidarității și președinte al Poloniei, Lech Walesa, lansat joi la Salonul Internațional de Carte Bookfest, este cartea unei femei poloneze care se adresează polonezelor.

„Este cartea unei femei care se adresează femeilor, cartea unei femei poloneze care se adresează polonezelor”, a spus Hurezeanu, exprimându-și convingerea că acest fapt îi va asigura succesul.

Publicistul a remarcat „libertatea de gândire, de opinie și de analiză ale autoarei, o femeie cu totul independentă”.

„Deși spune adeseori despre soțul său că este un om ‘tăcut, auster, fără prieteni’, își apără soțul”, care are parte și de critici, a remarcat Hurezeanu.

El a declarat că este întru totul de acord cu afirmația autoarei că întâmplările din august 1980 din Polonia sunt mai importante decât căderea Zidului Berlinului.

„Avem în față cartea personajului secundar, care pune într-o lumină mai importantă, din punct de vedere istoric, personajul principal”, a spus Hurezeanu, pentru care volumul urmărește etapele vieții în comun în familia Walesa, prin privirea, prin filtrul celei care are opt copii — patru băieți și patru fete.

Hurezeanu a remarcat importanța observației soției lui Walesa, a mamei celor opt copii, a tovarășei sale de viață, dar și a femeii demne integre, simple, care nu asumă agenda marilor schimbări sociale, dar în absența rolului ei, probabil nici acestea nu ar fi fost duse la capăt.

„Cartea oferă atâtea descoperiri celebre, dar care are fiecare problemele sale”, a spus Hurezeanu, menționând amintirile autoarei despre Bronislaw Geremek, Adam Michnik ori generalului Wojciech Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, căreia autoarea îi înțelege și rolul pozitiv în istoria evenimentelor din istoria Poloniei și a Europei.

El a remarcat rolul foarte activ și distinct al jurnalistului Piotr Adamowicz, coautor al cărții.

„Cartea se citește dintr-o suflare, este povestea lumii noastre est-europene, cu care avem atâtea în comun, a mai spus Hurezeanu.

„Această carte descrie viața femeii poloneze și poate viața femeii din această parte a Europei”, a spus Danuta Walesa, care a mărturisit că este la București mulțumită lui Lech Walesa, politicianul datorită căruia a căzut Zidul de la Berlin.

„Cartea descrie trăirile, ce s-a întâmplat”, a spus autoarea, care consideră că a meritat să trăim ceea ce am trăit în timpul comunismului, pentru că „în viață trebuie să plătești, pentru a fi răsplătit”.

Ea a mai mărturisit, răspunzând unei întrebări, că a primit permisiunea familiei pentru a scrie cartea: „Această cartea a fost scrisă timp de doi ani de dl. Piotr”.

Întrebată dacă i-a fost vreodată frică de Rusia, Danuta Walesa a declarat că nu i-a fost niciodată frică, chiar dacă autoritățile comuniste poloneze foloseau această amenințare.

Jurnalistul Piotr Adamowicz, coautor al cărții, a spus că lucrarea este o cheie pentru a înțelege ceea ce s-a întâmplat în istoria Europei Centrale, dar și pe unul dintre cele mai importante personaje din istoria noastră, Lech Walesa.

Directorul adjunct al Institutul Polonez, Leszek Bialy, a menționat că traducerea în limba română este a patra traducere într-o limbă străină a cărții, după cele în portugheză, ucraineană și bulgară.

Ștefania Nalbant, rights director Curtea Veche Publishing, a mărturisit că este emoționată mai mult decât în eventualitatea în care l-ar fi avut în față pe Lech Walesa, pentru că are în față pe femeia care avea cărămizile cu care se construia istoria, pe femeia care a primit Premiul Nobel în numele soțului ei, atunci reprezentanta femeilor din Blocul Estic.

Potrivit Curtea Veche Publishing, „în „Visuri și secrete”, carte tradusă de Cristina Godun, Danuta Walesa vorbește, pentru prima dată, despre sine. Cu sinceritate și curaj, pe alocuri fără menajamente”.

Într-un interviu acordat AGERPRES, Danuta Walesa vorbește despre viața sa alături de liderul polonez, despre omul obișnuit și politicianul Lech Walesa, despre întâlnirea providențială cu Papa Ioan Paul al II-lea, dar și despre cei opt copii ai săi.

”Când eram adolescentă am visat un loc mai bun pentru a trăi, un soț bun, familia. Visurile obișnuite ale unei fete. Am plecat și totul s-a împlinit! Deși nu a fost ușor tot timpul, ba uneori a fost chiar greu. De asta e important să visezi, trebuie să crezi că visele tale se vor împlini. Iar dacă este greu — să ai încredere că după zile mohorâte iese soarele”, spune soția lui Lech Walesa.

În 2011, la Curtea Veche Publishing a apărut și autobiografia lui Lech Walesa, „Drumul spre adevăr”.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe