Bogdan Daradan
Publicat în 21 decembrie 2012, 13:37 / 258 elite & idei

Eugen Carpov: Trebuie să facem eforturi pentru a garanta libera circulaţie a elevilor şi profesorilor în zona Transnistreană

Eugen Carpov: Trebuie să facem eforturi pentru a garanta libera circulaţie a elevilor şi profesorilor în zona Transnistreană

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, promite că în viitor, Guvernul „va susţine în continuare şcolile moldoveneşti din regiunea transnistreană şi va insista asupra garantării liberei circulaţii a elevilor şi personalului didactic, asupra aprovizionării acestor şcoli cu cele necesare desfăşurării normale a procesului de studii”.

Despre aceasta a spus oficialul în cadrul unei întrevederi cu directorii şcolilor moldoveneşti din Zona de securitate care studiază în grafia latină, la care a participat şi ministrul Educaţiei Maia Sandu. La şedinţă au fost discutate problemele cu care se confruntă şcolile din zona de conflict. Un subiect important a fost Raportul OSCE cu privire la situaţia din şcolile moldoveneşti din regiunea transnistreană cu predare în grafia latină, în special recomandările formulate în acest studiu.

La fel, au fost abordate o serie de probleme organizatorice, inclusiv privind asigurarea financiară şi logistică a acestor şcoli. În context, Eugen Carpov a relatat că în perioada septembrie 2011-iulie 2012 instituţiile de învăţământ din stânga Nistrului, subordonate Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova, au beneficiat de alocaţii financiare în sumă de aproximativ două mln lei în cadrul Programului activităţilor de reintegrare a ţării.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe