OraNoua.ro
Publicat în 31 mai 2017, 18:14 / 284 elite & idei

Eugen Tomac: Alegerile prezidențiale din 2009 s-au desfășurat în limite legale și corecte

Eugen Tomac: Alegerile prezidențiale din 2009 s-au desfășurat în limite legale și corecte

Deputatul Eugen Tomac, președintele executiv al PMP și fost secretar de stat al Departamentului pentru Românii de pretutindeni din cadrul MAE în anul 2009, a afirmat, marți, la audierea sa în comisia parlamentară de anchetă privind prezidențialele din 2009, că alegerile din acel an s-au desfășurat în limite legale și corecte.

El a explicat că în 2009, după alegerile europarlamentare, la nivelul Ministerului de Externe s-a constituit un grup de lucru pentru pregătirea alegerilor prezidențiale, coordonat de secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, Natalia Intotero.

„Eu când am preluat această responsabilitate, după ce PSD s-a retras din Guvern, am păstrat aceeași echipă tehnică pe care doamna secretar de stat a format-o acolo. (…) Noi am încercat să constituim secții de votare acolo unde există comunități compacte, unde există parohii în care cetățenii români indiferent de cult își mențin identitatea spirituală și cele mai multe secții s-au înființat în Italia și Spania pentru că acolo avem cele mai mari comunități. La acea oră în evidențele Ministerului de Externe aveam o statistică privind evidența a peste un milion de cetățeni români în Italia și în Spania de aproape 900.000 de cetățeni. S-a luat decizia să se înființeze secții suplimentare în aceste două state. (…).S-au mai înființat secții suplimentare și în Republica Moldova, pentru lângă Spania și Italia”, a explicat Tomac.

El a precizat că au fost 104 secții de votare create în plus care au funcționat în afara misiunilor diplomatice. Tomac a menționat că secțiile de votare au fost înființate la propunerea misiunilor diplomatice care au identificat și locurile unde și-au desfășurat activitatea.

„Administrațiile locale au fost destul de deschise și ne-au permis să înființăm secțiile în cadrul instituției și la recomandarea fie a comunităților fie a personalului consular din misiuni s-a stabilit exact unde se va desfășura procesul electoral. (…) Știu că bugetul a fost afectat. Am avut același buget pe care l-am avut și la europarlamentare. (…) Lista cu organizațiile finanțate de MAE în 2009 este publică, la fel ca și procedura de selecție. Nu a existat niciun fel de implicare a ONG-urilor respective în organizarea alegerilor”, a mai spus Tomac.

Deputatul a punctat că nu au existat incidente „decât cu mici excepții, acolo unde secțiile au fost destul de aglomerate”.

„Au existat solicitări pentru prelungirea programului de votare. La ora 21,00 s-a închis fiecare secție. Au existat probleme în sensul că au rămas foarte mulți cetățeni care nu au votat, așa cum s-a întâmplat și în 2014”, a detaliat Tomac.

El a adăugat că MAE, AEP și Biroul Electoral pentru votul din străinătate au organizat secțiile de votare astfel încât președintele secției de votare să fie din cadrul corpului diplomatic, iar reprezentanții în secțiile de votare sau fost desemnați de partidele politice.

Întrebat despre transportul buletinelor de vot, proceselor verbale și ștampilelor în țară, reprezentantul PMP a menționat că a fost „o parte tehnică care a fost coordonată de misiunile diplomatice”.

Referitor la declarația pe propria răspundere care trebuia completată de votanți, Tomac a spus: „A existat aceeași practică în 2014 ca și în 2009. Atâta timp cât acel formular era completat în incinta secției de votare nu văd care este problema”

Totodată, cu privire la participarea la vot în străinătate la ultimele scrutinuri prezidențiale, Tomac a prezentat membrilor Comisiei următoarele date: „În 2009, la alegerile prezidențiale din străinătate s-au prezentat în turul al doilea 147.754 cetățeni, pentru Traian Băsescu au votat 115.831, adică 78,86%, iar pentru Mircea Geoană au votat 31.045 de cetățeni, 21,13%. În 2014, s-au prezentat la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 379.116 cetățeni. Pentru Klaus Iohannis au votat 338.873 cetățeni (89,73%), iar pentru Victor Ponta 38.778 cetățeni, 10,26 %. Au participat peste 200.000 de cetățeni în plus în 2014 la vot în străinătate, față de 2009”.

„Constat un lucru extrem de grav: întotdeauna vinovatul de serviciu pentru o parte din politicienii români sunt cei din diapora. (…) Având în vedere că Comisia își manifestă un interes sporit față de votul în străinătate, am dorit să le prezint membrilor comisiei o analiză comparativă cu alegerile din 2014 (…) Dacă comisia vrea să verifice cum votează românii cei din afară, fie pot chema pe toți cei care sunt în afară, fie pe cei care au organizat alegerile în 2014 și nu alegerile din 2009”, a concluzionat Tomac la finalul ședinței, el precizând că se va mai prezenta în fața Comisiei într-o altă ședință pentru continuarea audierii.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe