Eugen Tomac: Condiționarea fondurilor UE de respectarea statului de drept este binevenită. Cetățenii europeni au dreptul să știe ce se întâmplă cu resursele lor

Condiționarea acordării fondurilor europene de criteriul respectării statului de drept reprezintă o măsură binevenită din partea Parlamentului European, iar guvernele naționale din UE trebuie să se ralieze acestor politici create în interesul cetățenilor, a declarat marți eurodeputatul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară.
Europarlamentarul PPE a făcut aceste afirmații în cadrul conferinței “Împreună în UE: Impactul bugetului pe termen lung al UE asupra viitorului Europei”, organizată online de Biroul Parlamentului European în România.
“Cred că trebuie să privim anul 2020 în ansamblul său, deoarece a început prost pentru Uniunea Europeană prin plecarea Marii Britanii, iar criza de sănătate publică a pus la grele încercări întregul proiect european. Răspunsul întârziat din primele zile a creat extrem de multă confuzie în Uniunea Europeană, o confuzie fructificată extrem de subtil de entități ostile proiectului european, cum este Federația Rusă, de exemplu. Dincolo de aceste provocări, este evident că există voință politică la nivel european pentru a răspunde extrem de ferm și eficient pentru ca economia Uniunii Europene să treacă cu bine peste această încercare”, a spus Tomac, în intervenția sa de debut.
Eurodeputatul PMP a ținut să se refere și la acordul negociat între Parlamentul European și președinția germană a Consiliului UE privind condiționarea acordării fondurilor UE de respectarea statului de drept, un mecanism solicitat de europarlamentari, de Comisia Europeană și sprijinit de Germania, o înțelegere cheie în obținerea unui acord politic privind bugetul 2021-2027 și fondul de redresare de 1.824,3 miliarde de euro.
“Consider că sunt binevenite aceste condiționalități pe care le impune Parlamentul European legat de alocarea resurselor europene pentru că avem precedente. Este clar că întregul pachet propus este unul curajos, dar vedem această rezistență, ceea ce înseamnă că suntem pe drumul cel bun“, a spus el.
“Cetățenii europeni au dreptul să știe ce se întâmplă cu resursele lor, iar guvernele naționale trebuie să se ralieze acestor politici pe care Uniunea Europeană le implementează în interesul cetățeanului“, a mai adăugat el, în contextul în care Polonia și Ungaria au blocat luni, la o reuniune a ambasadorilor statelor membre, un consens al guvernelor UE privind bugetul și fondul de redresare din cauza mecanismului privind statul de drept.
Regimul de condiționalitate face parte din pachetul de măsuri legate de următorul cadru financiar multianual și planul de redresare și permite protejarea bugetului UE atunci când se stabilește că încălcarea principiilor statului de drept într-un stat membru afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului UE sau protejarea intereselor financiare ale UE într-un stat membru.
Acest compromis calificat drept istoric a pregătit terenul pentru acordul provizoriu din 11 noiembrie, când președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord politic cu negociatorii Parlamentului European în cadrul negocierilor menite să asigure acordul Parlamentului pentru următorul cadru financiar multianual, bugetul pe termen lung al UE.
www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:

ObservatorMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

PoliticLuca Niculescu: Prezență foarte activă a României la Conferința ministerială a OCDE

EconomieDaniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Sunt sau nu sunt bani pentru profesori

ExternMarco Badea: Despre distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei

SocialRadu Burnete: Guvernul are o dilemă în privința educației și a profesorilor

EvenimenteMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

CulturaManuela Catrina: 5 iunie – ziua învățătorului, ziua în care s-a născut Gheorghe Lazăr

EditorialAlexandra Gătej: De ce iubește atât de tare Charles al III-lea Ardealul. Regele Verde în Transilvania sau plăcerile simple ale unui om mare
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe