Matei Bogdan
Publicat în 14 octombrie 2020, 10:51 / 229 elite & idei

Eugen Tomac: Proiectul autostrăzii Gdansk-Constanța anunțat de SUA transmite Rusiei că „pe aici nu se mai trece din nou”

Eugen Tomac: Proiectul autostrăzii Gdansk-Constanța anunțat de SUA transmite Rusiei că „pe aici nu se mai trece din nou”

Proiectul autostrăzii Gdansk-Constanța ne demonstrează cât se poate de limpede că SUA sunt cel mai important partener strategic al României, dar și angajamentul american față de securitatea de pe flancul de est al Europei, spune eurodeputatul Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook. 

Proiectul autostrăzii Gdansk-Constanța ne demonstrează cât se poate de limpede că SUA sunt cel mai important partener strategic al României, dar și angajamentul american față de securitatea de pe flancul de est al Europei, spune eurodeputatul Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook. 

„Vestea primită de la Washington este extraordinară și demonstrează cât se poate de limpede că Statele Unite ale Americii sunt cel mai important partener strategic al României. Am fost la Gdansk în urmă cu mai bine de zece ani, împreună cu premierul Emil Boc, pentru a participa la ceremonia de comemorare a victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. La eveniment erau prezenți toți premierii din Uniunea Europeană și Putin. Lecția trecutului ne obligă să fim vigilenți și să nu uităm nicio clipă că aceste tragedii au avut loc, iar milioane de oameni au murit din cauza unor decizii diabolice. Nu trebuie să uităm nicio clipă că România a fost victima URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi teritoriile de la est de Prut nu ne mai aparțin, iar la doar 150 km de frontieră, pe teritoriul R. Moldova se află ilegal armata Federației Ruse. Prin urmare, proiectul anunțat de administrația americană privind construirea autostrăzii și a căii ferate Gdansk – Constanța trebuie să ne bucure enorm. Semnalul este clar: pe aici nu se mai trece din nou!”, transmite eurodeputatul român. 

SUA vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică, a declarat vineri ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman într-un discurs susținut la Washington cu ocazia parafării unui acord între Departamentul american al Energiei și Ministerul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei nucleare civile din România, bazate pe investiții americane de peste 7 miliarde de dolari.

Acest anunț are o dublă valoare strategică. În primul rând, proiectul RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” reprezintă unul dintre cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată de Varșovia și care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.

În al doilea rând, proiectul RAIL 2 SEA are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială, cât şi pentru transportul rapid al forţelor şi echipamentelor militare pe teritoriul României, cu o lungime totală de 3.663 km.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe