Cristian Diaconescu și Eugen Tomac au evidențiat importanța apariției Mișcării Populare pe scena politică
Membru fondator al formațiunii Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a declarat, sâmbătă, în cadrul Congresului, că rolul acesteia este de a oferi o nouă alternativă românilor și a precizat că „practicile vechi”, din perioada de tranziție, nu mai au ce căuta într-un partid nou.
Tomac a afirmat că Mișcarea Populară va fi un partid „deschis”, care va purta dialog cu mediul de afaceri, cu clasa mijlocie, cu toate cultele din România și cu societatea civilă.
”(…)Creăm această Mișcare pentru că vrem să oferim o alternativă românilor. Nu este ușor în timp de opoziție să creezi un partid de opoziție, nu este ușor să mergi în campanie atunci când trebuie să te bați cu doi coloși, însă entuziasmul nostru, credința noastră că ceea ce facem este bine, dragostea față de țară, atașamentul față de valorile profunde românești, atașamentul față de tot ceea ce înseamnă o Europă profundă ne-a îndemnat să mergem mai departe”, a spus Tomac.
Potrivit acestuia, partidul va promova proiectul de țară „numit unirea României cu Republica Moldova”. El a acuzat PSD și PNL că au încercat să „mimeze” preocuparea față de românii care locuiesc peste hotare. „Știm că USL întotdeauna a mimat atașamentul față de valorile reale și față de democrație. Mă întreb dacă sintagma aceasta folosită la nesfârșit „interes național și onoare” mai este de actualitate astăzi pentru partidul numit UNPR”, a spus Tomac care, în context, a cerut demisia vicepremierului Oprea.
Eugen Tomac a declarat că adversarii formațiunii Mișcarea Populară au de ce se teme și a precizat că nu vor fi „uitate lucrurile grave care s-au întâmplat în ultimii ani”.
„Suntem pregătiți să ducem lupta mai departe pentru că nu putem uita lucrurile grave care s-au întâmplat în ultimii ani, să ne amintim de un fapt peste care am trecut poate mult prea ușor și pe care nu mai vrem să îl discutăm dar ceea ce a făcut PSD și PNL în 2012, când au înghețat relațiile României cu Statele Unite și Uniunea Europeană și au pus la cale un referendum prin care au încercat să ne umilească, nu poate fi trecut cu vederea.
Plecăm cu gândul că acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată în România. România este un stat democratic, este un stat pe care partenerii noștri îl respectă și nu vom accepta ca cineva să spulbere încrederea pe care, cu mare efort, președintele Traian Băsescu a construit-o timp de zece ani de zile”, a mai arătat Eugen Tomac.
La rândul său, Cristian Diaconescu, de asemenea membru fondator al formațiunii politice, a declarat că România a avut de câștigat devenind „o națiune mândră și modernă” în perioada mandatului lui Traian Băsescu.
„Destinul nostru este în Occident. Este punctul meu de vedere și al multora cu care am discutat. Acolo trăiesc și muncesc peste trei milioane de oameni, cel mai mare influx de români în afara României în perioada României moderne. Trebuie să ne îngrijoreze și să ne preocupe acest lucru de o manieră extrem de serioasă. Astăzi România se află într-o zonă încinsă din punct de vedere al securității. Conștientizați faptul că în jurul României se întâmplă tot felul de incidente, au loc crize și din păcate nu vedem, din partea celor care conduc România, o atitudine responsabilă cel puțin într-o astfel de situație.
Criza din Ucraina: nu există astăzi o poziție comună asumată la nivelul estabilishment-ului politic românesc — Președinție, Parlament, Guvern. Se întâmplă ceva cu vecinul nostru care ne poate amenința și mâine pe noi din punct de vedere oficial — nu se rostește un cuvânt. Criza din Moldova—statul se îndreaptă spre prăbușire. Dintr-o problemă de securitate a unui stat vecin aflăm treptat că ne aflăm și într-o problemă de insecuritate în ceea ce privește România.
Cine sunt cei care ne apără în astfel de moment? Care este adevărata relație a noastră cu Occidentul? Care este adevărata față a noastră în relația cu lumea civilizată? „, a spus Diaconescu.
Ultima ora:
ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă
EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune
ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români
EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024
EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu
CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe