Bogdan Daradan
Publicat în 13 decembrie 2012, 13:13 / 476 elite & idei

Excelenta Sa, Ion Jinga, Ambasadorul României în U.K. a primit distincţia de ,,DIPLOMATUL ANULUI 2012″

Excelenta Sa, Ion Jinga, Ambasadorul României în U.K. a primit distincţia de ,,DIPLOMATUL ANULUI 2012″

Recent la Bucuresti, in cadrul Ceremoniei de incheiere a anului aniversar „MAE, 150 de ani de diplomatie”, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Titus Corlatean a inmanat un numar de patru distinctii „Diplomatul Anului 2012” unor ambasadori si diplomati romani, „pentru merite deosebite in promovarea valorilor romanesti si universale in relatiile internationale ale Romaniei”.

Una dintre cele patru distinctii a fost acordata ambasadorului Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Ion Jinga, „pentru abilitatile in promovarea relatiilor bilaterale in plan politic, economic, cultural cu principalii parteneri externi ai Romaniei, precum si a intereselor comunitatilor romanesti din strainatate”.

Referindu-se la ambasadorul Ion Jinga, seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a precizat: „Il cunoastem cu totii atat prin activitatea desfasurata in procesul de pregatire a aderarii Romaniei la UE, ca director general, ulterior ca ambasador al Romaniei in Regatul Belgiei si, in prezent, ca ambasador al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Ma voi apleca in mod special asupra acestei ultime etape a carierei diplomatice a lui Ion Jinga care are privilegiul sa reprezinte interesele Romaniei intr-unul din statele cu indelungata traditie diplomatica si influenta in afacerile europene si mondiale. Putem spune azi, dincolo de situatiile conjuncturale si chiar in conditiile dificile ale crizei economico-financiare prin care trece Europa, ca niciodata in istoria comuna a relatiilor bilaterale, Romania si Marea Britanie nu au avut relatii mai bune. Astazi este de evidentiat calitatea dialogului politic, convergenta in problemele securitatii internationale, dinamica schimburilor economice, dar si culturale si inter-umane. Este de mentionat aici locul si rolul comunitatii romanesti din Marea Britanie care, dupa statisticile britanice, este printre cele mai dotate din punct de vedere intelectual intre comunitatile straine din Regatul Unit. La acest bilant pozitiv al relatiilor bilaterale, ambasadorul Jinga, un european prin excelenta, si-a adus intreaga contributie printr-un efort onest, prin tact si perseverenta precum si prin remarcabila capacitate de comunicare”

Multumind pentru onoarea deosebita de a primi aceasta distinctie din mana ministrului Afacerilor Externe al Romaniei, precum si pentru privilegiul de a se fi putut adresa celor peste 250 de participanti la evenimentul care a incheiat ciclul de manifestari dedicate sarbatoririi a 150 de ani de Diplomatie Romaneasca, ambasadorul Ion Jinga a aratat ca: „Diplomatia este o profesie care se invata, deopotriva, din carti si de la diplomatii valorosi ai generatiilor anterioare, pentru ca un diplomat bun se formeaza in 8-10 ani, cu conditia sa aiba modele bune. Ceea ce trebuie sa ghideze intodeauna actiunea unui diplomat sunt apararea si promovarea intereselor Tarii sale”.

Celelalte trei distinctii au fost oferite dupa cum urmeaza:
Ambasadorului Stelian Stoian, reprezentantul permanent al Romaniei la Consiliul Europei, pentru sustinerea si apararea intereselor majore ale Romaniei in institutiile multilaterale europene.Ambasadorului Sorin Ducaru, reprezentant permanent al Romaniei la NATO, pentru sustinerea si apararea intereselor majore de securitate si politico-militare ale Romaniei in plan global si regional. Celulei de criza a MAE si serviciilor consulare, sub coordonarea secretarului general al MAE, Robert Cazanciuc – ca o distinctie colectiva, pentru toti cei care si-au adus contributia la protectia cetatenilor romani din strainatate.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Împrumut al UE pentru a răspunde crizei energetice? Deocamdată, Berlinul spune „nu”

PoliticMarcel Ciolacu: Prezenţa PSD la guvernare reprezintă o garanţie că seniorii României nu vor fi uitaţi

EconomieIlie Puşcaş, country manager Binance România: „Blockchain-ul, cripto, Metaversul şi NFT-urile ne vor modela viitorul“

ExternMarco Badea: Ursula von der Leyen declara pe 14 septembrie că ar fi bine să ascultăm mai mult de opozanții lui Putin

SocialCsibi Magor: Azi implinesc 4 ani la Trend si simt ca cresc

EvenimenteCiprian Stănescu: Tinerii sunt mai conștienți de impactul schimbărilor climatice, comparativ cu alte generații, arată un studiu realizat în contextul Climate Change Summit

CulturaDan Mircea Cipariu: „Aș putea crede că Putin e atît de nebun încît să arunce lumea în aer“

EditorialOvidiu Nahoi: Împrumut al UE pentru a răspunde crizei energetice? Deocamdată, Berlinul spune „nu”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe