Bogdan Daradan
Publicat în 13 decembrie 2012, 13:13 / 587 elite & idei

Excelenta Sa, Ion Jinga, Ambasadorul României în U.K. a primit distincţia de ,,DIPLOMATUL ANULUI 2012″

Excelenta Sa, Ion Jinga, Ambasadorul României în U.K. a primit distincţia de ,,DIPLOMATUL ANULUI 2012″

Recent la Bucuresti, in cadrul Ceremoniei de incheiere a anului aniversar „MAE, 150 de ani de diplomatie”, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Titus Corlatean a inmanat un numar de patru distinctii „Diplomatul Anului 2012” unor ambasadori si diplomati romani, „pentru merite deosebite in promovarea valorilor romanesti si universale in relatiile internationale ale Romaniei”.

Una dintre cele patru distinctii a fost acordata ambasadorului Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Ion Jinga, „pentru abilitatile in promovarea relatiilor bilaterale in plan politic, economic, cultural cu principalii parteneri externi ai Romaniei, precum si a intereselor comunitatilor romanesti din strainatate”.

Referindu-se la ambasadorul Ion Jinga, seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a precizat: „Il cunoastem cu totii atat prin activitatea desfasurata in procesul de pregatire a aderarii Romaniei la UE, ca director general, ulterior ca ambasador al Romaniei in Regatul Belgiei si, in prezent, ca ambasador al Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Ma voi apleca in mod special asupra acestei ultime etape a carierei diplomatice a lui Ion Jinga care are privilegiul sa reprezinte interesele Romaniei intr-unul din statele cu indelungata traditie diplomatica si influenta in afacerile europene si mondiale. Putem spune azi, dincolo de situatiile conjuncturale si chiar in conditiile dificile ale crizei economico-financiare prin care trece Europa, ca niciodata in istoria comuna a relatiilor bilaterale, Romania si Marea Britanie nu au avut relatii mai bune. Astazi este de evidentiat calitatea dialogului politic, convergenta in problemele securitatii internationale, dinamica schimburilor economice, dar si culturale si inter-umane. Este de mentionat aici locul si rolul comunitatii romanesti din Marea Britanie care, dupa statisticile britanice, este printre cele mai dotate din punct de vedere intelectual intre comunitatile straine din Regatul Unit. La acest bilant pozitiv al relatiilor bilaterale, ambasadorul Jinga, un european prin excelenta, si-a adus intreaga contributie printr-un efort onest, prin tact si perseverenta precum si prin remarcabila capacitate de comunicare”

Multumind pentru onoarea deosebita de a primi aceasta distinctie din mana ministrului Afacerilor Externe al Romaniei, precum si pentru privilegiul de a se fi putut adresa celor peste 250 de participanti la evenimentul care a incheiat ciclul de manifestari dedicate sarbatoririi a 150 de ani de Diplomatie Romaneasca, ambasadorul Ion Jinga a aratat ca: „Diplomatia este o profesie care se invata, deopotriva, din carti si de la diplomatii valorosi ai generatiilor anterioare, pentru ca un diplomat bun se formeaza in 8-10 ani, cu conditia sa aiba modele bune. Ceea ce trebuie sa ghideze intodeauna actiunea unui diplomat sunt apararea si promovarea intereselor Tarii sale”.

Celelalte trei distinctii au fost oferite dupa cum urmeaza:
Ambasadorului Stelian Stoian, reprezentantul permanent al Romaniei la Consiliul Europei, pentru sustinerea si apararea intereselor majore ale Romaniei in institutiile multilaterale europene.Ambasadorului Sorin Ducaru, reprezentant permanent al Romaniei la NATO, pentru sustinerea si apararea intereselor majore de securitate si politico-militare ale Romaniei in plan global si regional. Celulei de criza a MAE si serviciilor consulare, sub coordonarea secretarului general al MAE, Robert Cazanciuc – ca o distinctie colectiva, pentru toti cei care si-au adus contributia la protectia cetatenilor romani din strainatate.

Ultima ora:

ObservatorGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni

PoliticMarcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

EconomieRadu Hanga: Trebuie să ajungem la un anumit nivel de lichiditate pentru a fi interesanţi pentru platformele de tranzacţionare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Mihai Mălaimare (sezonul 3, episodul 4)

EditorialGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe